FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PRØVEPLAN FOR OSLOSKOLEN
Advertisements

Abildsø skole - Eksamen 2014.
Rådgiversamling på Stiklestad
Minoritetsspråklige søkere
Spesialpedagogisk hjelp til barn i førskolealder
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Møte med RKK Info -Dialog -Samarbeid De beste skolene ligger i Nordland.
Fylkesmannens roller Sektormyndighet, veileder og pådriver Samordning
FORSKRIFTSENDRING Gjennomgang av sentrale deler av forskriften Konkrete eksempler på vurderingspraksis v/ lærere fra skolen.
Prosessuell Materiell Personell
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
Informasjonsplikt og uttalerett
Felles nasjonalt tilsyn
OPPSUMMERING EKSAMEN 2013 EKSAMEN VÅREN 2014.
Regional samling med veiledning Forvaltningskompetanse
Jurist Lene Duesund Svendsen Seniorrådgiver Helene Kløcker
Likeverdig behandling ved tildeling av offentlige tilskudd til ikke-kommunale barnehager Fylkesmannen i Nordland Kjell H S Jensen ekstrahjelp 27. november.
Overgang grunnskole – videregående opplæring.
Regionale samlinger – veiledning knyttet til nasjonalt tilsyn Elevenes utbytte av opplæringen: skolens arbeid med opplæring i fag individuell.
Skoleeierforum «De beste skolene ligger i Nordland»
Informasjonsmøte for 10. trinn 10. mars 2009 kl:18.30 – 19.30
Inntak etter individuell vurdering Skoleåret 2009/2010.
Foreldremøte 26.september 2012
Flatåsen skole Foreldremøte 19.september Stryringsdokumenter  Opplæringsloven  Kunnskapsløftet  Virksomhetsplan  Årsplaner  Periodeplaner 
NyGiv Mål Minske frafall i videregående skole.
Individuell vurdering
Endringer i regelverk.
februar-søkere Utdanningsavdelingen Rådgiversamlinger 2012.
Tilpasset opplæring/ spesialundervisning
Sivilombudsmannen Den sakkyndige vurderingen-innholdet:
Evaluering inntak 2012 Vedleggsskjema «Rett skjema til rett elev» Skjema A: Det var inntaksåret 2012 et ønske om å få riktige søkere til særskilt.
FORELDREMØTE 10. TRINN 11.oktober 2012
Arbeidsrett Å være fullmektig KY 2008.
Li skole INFORMASJONSMØTE 10.Trinn VELKOMMEN!
FOKUS: SØK Byggesaksseminar
Orientering om eksamensperioden, eksamensreglement og klageadgang
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Foreldremøte 10. trinn 24. april 2013.
Udir – Retten til et godt psykososialt miljø etter opplæringsloven kapittel 9a Skolen pålegges å behandle henstillinger fra elever eller foreldre.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Nasjonale prøver Møte for skolene 29. august 2014
Endring i forskrift til opplæringsloven 30. september 2014
Minoritetsspråklige elevers og voksnes rettigheter etter opplæringsloven
Foreldremøte VG1, VG2 ogVG3 St. Paul gymnas 11. september.
Forskriften har regler om
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Forskrift til oppl. §6 og 6A– (rundskriv) (DLG )
Foreldremøte 10.trinn 4.februar 2015
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Alvorlig skolefravær.
Status på oppfølgingsarbeidet i forbindelse med tilsynsrapporten og varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, ”Arbeid for helse” per
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Ole Henry Halleraker Rektor
Kommunens plikt til å forfølge ulovlige forhold
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3. Formålet med vurderingen Fremme læring Uttrykke kompetanse.
RUNDSKRIV KMA Varsel og vedtak om ikke vurdert samt varsel om nedsatt karakter i orden/atferd – fylkets maler.
Minoritetsspråklige elevers rettigheter Rådgiversamling 2015 Kari Tormodsvik Temre.
februar-søkere med behov for spesialundervisning Utdanningsavdelingen
Rådgiversamling i Vrådal nov
1 Endringer i barnehageloven Samling for kommunene i Hordaland 13.sept 2016.
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Fortrinn, individuell behandling og minoritetsspråklige
Øraker skole EKSAMEN Ungdomsskolen 10. trinn
Dosent Ingun Sletnes Hvordan kontrollerer staten kommunene? Lovlighetskontroll, tilsyn og klage 14. mars
Utdanningsprogram/programområde over 2 år
Felles Velkommen til nytt skoleår v/rektor
Gjeldende regelverk om vurdering
Utskrift av presentasjonen:

FYLKESMANNEN I HEDMARK Oppvekst- og utdanningsavdelingen OPPSUMMERING AV TILSYN OM FRITAK FRA VURDERING MED KARAKTER I NORSK SIDEMÅL EKSAMENSKONFERANSE 18.02.2014

Bakgrunn for tilsynet Kandidater deltatt på eksamen i NOR1415: 2010: 66 2011: 89 2012: 96 2013: 72 Dette er langt flere enn i Oppland

Bakgrunn for tilsynet Våren 2013 registrerte Fylkesmannen 72 elever med fritak fra skriftlig eksamen i sidemål i 15 av 22 kommuner i Hedmark, totalt 22 ungdomsskoler.

Tema for tilsynet Det overordnede målet med tilsynet var å kartlegge og vurdere kommunens praksis med å gi elever fritak fra vurdering med karakter i sidemål og dermed fritak for eksamen i faget. Tilsynet ble gjennomført som et dokumenttilsyn, og vi har gjennomgått alle enkeltvedtakene som vi fikk tilsendt.

Rettslig krav i tilsynet De rettslige kravene i tilsynet er forskrift til opplæringsloven §§ 3-20, 3-21, 3-22 og 3-24. § 3-20: Fritak for vurdering med karakter for elever med individuell opplæringsplan. § 3-21: Fritak for vurdering med karakter for minoritetsspråklige elever som nylig har kommet til Norge

Rettslig krav i tilsynet § 3-22: Fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål § 3-24: Fritak fra eksamen

Forskrift til opplæringsl. § 3-20 Fritak for vurdering med karakter for elever med individuell opplæringsplan. Forutsetningene for fritak for vurdering med karakter etter denne paragrafen er at eleven har enkeltvedtak om spesialundervisning etter Oppl.lov § 5-1 og at eleven får opplæring etter individuell opplæringsplan, jf. Oppl.lov §§ 5-1 og 5-5.

Det må også fremgå av enkeltvedtaket at det aktuelle faget er omfattet av vedtaket, i denne sammenheng norsk sidemål. Foreldrene avgjør om eleven skal ha vurdering med eller uten karakter dersom faget er omfattet av enkeltvedtaket. I norsk skriftlig kan foreldrene velge karakter i den ene eller begge målformene.

Kontrollspørsmål til § 3-20 Er det fattet enkeltvedtak om spesialundervisning?

Forskrift til opplæringsl. § 3-21 Fritak for vurdering med karakter for minoritets-språklige elever som nylig har kommet til Norge. Minoritetsspråklige elever som begynner opplæringa i Norge i siste halvdel av et opplæringsår er fritatt for vurdering med karakter dette opplæringsåret dersom foreldrene ber om det.

Forskrift til opplæringsl. § 3-21 Elever som har vedtak etter § 2-8 kan fritas for vurdering med karakter så lenge de får opplæring i et innføringstilbud.

Kontrollspørsmål til § 3-21 Er det fattet enkeltvedtak etter § 2-8 ? (særskilt språkopplæring)

Forskrift til opplæringsl. § 3-22: Fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål 1. ledd omhandler elever som har rett til særskilt språkopplæring etter § 2-8, Særskilt språk-opplæring for elever fra språklige minoriteter. 2. ledd omhandler elever med enkeltvedtak om spesialundervisning og individuell opplæringsplan der skriftlig sidemål er nevnt som et av fagene. Foreldrene avgjør om eleven skal ha vurdering i skriftlig sidemål.

3. ledd, a-c, omhandler andre årsaker til fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål.

Kontrollspørsmål til § 3-22 Fremgår det av enkeltvedtaket at eleven er fritatt for vurdering med karakter i skriftlig sidemål? Har foresatte bedt om fritak for vurdering med karakter i skriftlig sidemål? Er fritaket begrunnet i forhold i pkt a, b eller c?

Forskrift til opplæringsloven § 3-24: Fritak fra eksamen Elever som er fritatt for vurdering med karakter i fag som avsluttes med eksamen etter § 3-20, 3-21 eller 3-22 er også fritatt fra eksamen i faget. Rektor kan, etter søknad fra foreldre, frita elever fra eksamen når det foreligger tungtveiende grunner for det. I slike tilfeller skal det fattes enkeltvedtak etter § 3-24.

Kontrollspørsmål til § 3-24 Foreligger det enkeltvedtak etter §§ 3-20, 3-21 eller 3-22? Er det fattet enkeltvedtak etter «tungtveiende grunner»?

Enkeltvedtak og forvaltningsloven Fritak for vurdering i norsk sidemål er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven, da det gjelder en avgjørelse om elevenes rettigheter og plikter på skolen, jf. forvaltningsloven (fvl.)§ 2 b.

Kontrollspørsmål i tilsynet Fvl. § 23 Formene for enkeltvedtak Foreligger det skriftlig vedtak om fritak for vurdering for eleven? Fvl. §§ 24-25 Begrunnelse av enkeltvedtaket Er enkeltvedtaket begrunnet? Vises det til reglene som enkeltvedtaket bygger på? Er de faktiske forhold som enkeltvedtaket bygger på nevnt?  

Fvl. §§ 28-32 Klageregler Er det opplyst om klagerett i enkeltvedtaket?

Hva har vi funnet i tilsynet? Skoler fatter ikke enkeltvedtak om fritak Skoler bruker feil hjemmel for fritaket eller for gammel hjemmel Enkeltvedtaket er fattet etter eksamen Foresatte har ikke vært involvert før vedtak fattes Vedtak starter med en søknad og ender med et uklart enkeltvedtak

Hva har vi funnet i tilsynet? Vedtaket følger ikke forvaltningslovens bestemmelser om enkeltvedtak Enkeltvedtaket inneholde ikke bestemmelser om klageregler/klageadgang I tilsynsrapportene har vi skrevet pålegg med korreksjonspunkter som viser at skolene må rette opp disse forholdene. 2 av 22 skoler fikk ingen pålegg.

Vegen videre Utdanningsdirektoratet har stort fokus på at skolene fatter gode enkeltvedtak etter opplæringsloven og forvaltningsloven. I nasjonalt tilsyn 2014-2017 er dette sentrale temaer.

Vegen videre Skolene bør utarbeide rutiner for fritak for vurdering med karakter i norsk sidemål Rutinen bør inneholde kriterier for hvem kan få fritak for vurdering med karakter i norsk sidemål et årshjul med frister mal for søknad om fritak mal for enkeltvedtak med klageregler