Fra universitetsbibliotekar til førstebibliotekar

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fou-utfordringer og strategier i seksjonen Seksjonsmøte trening og coaching,
Advertisements

Samarbeid ungdomsskole – UH-sektor
Muligheter for forskning og utvikling i elæring? Haugesund, 9. mars 2004 NVUs fagforum v/Hugo Nordseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
1 Årsmelding for arbeidsåret Årsmøtet i 2004, Speilsalen, Kvareteret 14. april •Ingunn Holm holdt en kort innledning og presentasjon av SIFUB,
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Biblioteket som støtte for forskning og utdanning Randi E. Taxt Bibliotekmøtet på Hamar
Strategi for digitale læringsressurser i UH-sektoren forslag Dag Rune Ramstad Norgesuniversitetet NVU-konferansen 2005.
Bibliotekansatte hvem er vi? Vi er mange forskjellige medarbeidere med forskjellig utdanning: Kontorutdannede, IT-utdannede, Bibliotekar – med bachelorgrad,
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Høgskolen i Oslo Studiet i bibliotek- og informasjonsvitenskap – i lys av bolognaprosessen og kvalitetsreformen Liv Gjestrum Høgskolen i Oslo Avdeling.
Fagreferenten som brobygger i sine funksjoner som forsker, lærer, formidler og informasjonsbehandler José María Izquierdo (UiO-UBO-Humsam)
Fagreferenten som brobygger i sine funksjoner som forsker, lærer, formidler og informasjonsbehandler José María Izquierdo (UiO-UBO-Humsam)
Dekan Jan Høiberg Tanumstrand, 8. mars 2012
Søknader om permisjon fra stipendiater Regelverk.
© SYSTEM- OG DRIFTSSEKSJONEN, USIT UNIVERSITETET I OSLO Del-prosjekt BAS.
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Bibliotek som støtte for forskning og utdanning. Fra en høgskolerektors ståsted Lise Iversen Kulbrandstad,
1) Publisering av masteroppgaver på UMBs/IPMs nettsider
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Hvordan arbeider bibliotekutdanningen ved HiO for å møte kompetansebehovet i UH-institusjonene? Innlegg på UHRBs åpne møte om kompetansebehov og kompetanseutvikling.
Lesesenteret NASJONALT SENTER FOR LESEOPPLÆRING OG LESEFORSKING Orientering på møtet i Nasjonalt fagråd for lærerutdanning i Levanger,
NAFOL nasjonal forskerskole i lærerutdanning
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Høgskolen i Oslo Profesjonsutdanningenes utvikling i UH-sektoren UHR-seminar Sissel Østberg Rektor HiO.
Faglig informasjonssøking for protokollstudenter (IIC/IID)
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Høgskolen i Oslo Læringssenteret – - forskjellig fra ”tradisjonell bibliotektjeneste”? Avd. JBI Kari Mitchell, underdirektør; Tanja Strøm, hovedbibliotekar.
HiO HiAk Prosessen. Litt historikk September 2008: Styrene ved begge institusjoner vedtar å ”utrede og klargjøre ulike sider ved at HiO og HiAk går sammen.
Masterstudium IKT og læring Leikny Øgrim og Monica Johannesen Avd. for lærerutdanning Høgskolen i Oslo.
Mjøs-utvalget om IKTs betydning Oppsummering til LUs fagdag 2000 Leikny Øgrim og Monica Johannesen.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
Universitetsbiblioteket i Oslo e-ressurser Studenter og ansatte med uio brukernavn og passord kan søke UBO’s e-ressurser også fra Roma Denne presentasjonen.
Styrevalg ved HF høsten 2012 Administrativt ledermøte Inger-Johanne Ullern.
Karriereområdet NJF 2014 Arbeidsdokument
Fagreferentens arbeidsoppgaver i ei tid med nye læremetoder og nettbasert utvikling Hans Martin Fagerli Høgskolen i Oslo.
Knut Ole Lysø, FFL Kriterier for ansettelse som høgskolelektor Innlegg februar 2013 kunnskap gir vekst
Fagområdet for universitetspedagogikk, UiO Pedagogisk basiskompetanse for stipendiater Line Wittek Fagområdet for universitetspedagogikk Universitetet.
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
International Water Association (IWA)  Vverdensomspennende medlemsorganisasjon og globalt nettverk for virksomheter og fagfolk som arbeider med vannrelaterte.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Måling av forskning.
Forskning som karrierevei May-Len Skilbrei Institutt for kriminologi og rettssosiologi.
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
Høgskolen i Oslo Ny funksjonsbeskrivelse for LMS ved avd. LUI Personalmøte LUI Mikhail og Vibeke.
Foreninger.uio.no/forskerforbundet Humanistisk kompetanse i en statlig virksomhet UiO som arbeidsplass kunnskap gir vekst foreninger.uio.no/forskerforbundet.
Høgskolen i Oslo Profiler! Case-analyse Basert på søknader til førstelektoropprykk og kommisjonsvurderinger Vibeke Bjarnø, Avd. for lærerutdanning, Høgskolen.
1 Institutt for materialteknologi Styringsdialog høst 2006.
IHR-studier dokumentasjon IHR-studier – kartlegging av ressursbruk.
Det samfunnsvitenskapelige fakultet Tendens til utflating? ekstra midler til rådighet som enhetene.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
VA –teknikk. Samarbeid Organisering Av Samarbeid mellom HIN og VA - bransjen Årsmøte i Driftsassistanse Nordre Nordland Andenes 26 – 27 mars Ved Førstelektor.
Innsats for kvalitet Forslag til et pedagogisk meritteringssystem for undervisning ved UiT Norges arktiske universitet og NTNU.
Status for sykepleieprofessorenes forskning i Norge - innledning til diskusjon Karen Bjøro, RN, PhD 2. Nestleder Norsk Sykepleierforbund Professorsamling.
Strategi & bemanningsplaner
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Omstillingsprosjekt ved vernepleierutdanninga ved HiST
Innovasjon Tillit Bred medvirkning.
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
Revisjon av sentral godkjenning våren 2017
Såkornprosjekt 2016, erfaringer og resultater
Forskningsstøtte ved UBA
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Fagmodul: FoU-tid og FoU-termin
Om opprykk til førstelektor
Tematiske inngangsveier
Førstelektorprogram ved UiT
Avdeling for utdanning seniorrådgiver Hege Skarsfjord
Utskrift av presentasjonen:

Fra universitetsbibliotekar til førstebibliotekar Hei, og takk for at dere kom hit for å høre på. Jeg heter altså Line Nybakk Akerholt, og jobber på astrofysisk bibliotek, UBO I fjor høst ble det satt ned et utvalg ved UBO som skulle se på kvalifiseringskravene til førstebibliotekartittelen. I utvalget satt jeg, Svein Engelstad og Pål Bertnes. Vi leverte vårt dokument til UBOs ledergruppe i desember 2009

Mandatet til utvalget ved UBO Hvilke publikasjoner / oppgaver ligger til grunn for opprykk Komme med forslag til hva UBO kan gjøre for å øke kvalifiseringen Se på reglementet som fører til opprykk og evt komme med endringer Forslag til bruk av fagreferenters rett til faglig arbeid Utvalget bes også om å se på hvordan Universitetsbiblioteket kan nyttiggjøre seg tilsatte med mastergrad fra Høgskolen i Oslo, avd. JBI og se på mulige karriereveier for denne gruppen, samt å se på sammenhengen mellom førstebibliotekarprogrammet ved HiO i lys av opprykksreglementet til førstebibliotekar. Mandatet vårt var i korte trekk At vi skulle se på hvilke publikasjoner og oppgaver som ligger til grunn for opprykk Og komme med forslag til hvordan UBO kan hjelpe til med å øke antallet som kvalifiserer seg At vi skulle komme med forslag til fagreferenters rett til faglig arbeid Vurdere om det er nødvendig å revidere reglementet for opprykk til førstebibliotekar og eventuelt komme med forslag til endringer. Og at vi skulle se på hvordan ansatte med mastergrad fra hio kan være bra for UBO, se på karriereveier for gruppen + se på sammenhengen mellom hios førstebibliotekarprogram i lys av opprykksreglementet til førstebibliotekar

Grupper av ansatte i fagbibliotek Bibliotekarer Universitetsbibliotekarer Teknisk –administrativt ansatte Jeg tenker å ha et helhetlig perspektiv på fagbibliotek i denne fremstillingen, så vær oppmerksom på at vi har 3 grupper ansatte i fagbibliotek som har høye faglige kvalifikasjoner

Kompetansenivåer i fagbibliotek (Faglærte (kanskje ikke så mange i vår sektor)) Bachelor Mastergrad Doktorgrad Disse ansattgruppene fordeler seg over 3 kompetansenivåer Vi har mange med bachelor-grad eller tilsvarende En del Med mastergrad Og noen få Med doktorgrad

Dagens veier Konsulenter Rådgivere Direktører Bibliotekarer Spesialbibliotekarer Hovedbibliotekarer ? Universitetsbibliotekarer Konsulenter Førstebibliotekarer Rådgivere Her har jeg forsøkt å beskrive stillingene i forhold til kompetansenivå, vi lurer altså på hvordan vi skal få flest mulig –også institusjonene våre, til å følge den røde pila ? Direktører

Karriereveier Opprykk til førstebibliotekar kan skje på to måter Via doktorgrad søke phd-program –fullføre = opprykk Evt ha doktorgrad før man søker jobb som universitetsbibliotekar Via søknad om opprykk til førstebibliotekar basert på kompetanse For å få tittelen førstebibliotekar er det to veier å gå, Om man har en allerede fullført doktorgrad, så får man opprykk direkte, enten i det man tilsettes som universitetsbibliotekar, eller når man har fullført graden sin Det utvalget behandlet var altså opprykk basert på en kompetansevurdering – og hvordan blir så kompetansen vurdert?

Hvilke kvalifikasjoner? Gjeldende liste over faglige arbeider som gir uttelling Hvilke kvalifikasjoner? Vitenskapelige bibliotekfaglige arbeider Ledelse og deltaking i bibliotekfaglige og andre forskningsprosjekt Utvikling av dokumentasjons- og informasjonssystemer på høyt faglig nivå Faglig bearbeidelse og presentasjon av spesialsamlinger, herunder tekstkritiske utgaver Dokumenterte utstillinger Utarbeiding av læremidler, kompendier og audiovisuelle midler Dokumentert bibliotekfaglig utviklings- og forsøksarbeid Undervisningsarbeid, herunder bibliografisk undervisning Bare for å minne om hvilke publikasjoner og oppgaver som kan tas med i en vurdering i dag (dagens reglement er fra 95) Det som er viktig å huske på er at publikasjoner og oppgaver må kunne dokumenteres Vi foreslår noen få endringer

Endringer vi foreslår i forhold til kvalifikasjoner At det skal kunne leveres inntil 15 publ. Til vurdering slik det er i søknader om førstelektoropprykk At arbeidene skal kunne være både fagfaglige og bibliotekfaglige At utarbeiding av undervisningsverktøy på nett skal kunne telle med At vitenskapelig arbeid knyttet til konferanser skal kunne telle med At det skal kunne leveres inntil 15 publ. Til vurdering slik det er i søknader om førstelektoropprykk At arbeidene skal kunne være både fagfaglige og bibliotekfaglige At utarbeiding av undervisningsverktøy på nett skal kunne telle med At vitenskapelig arbeid knyttet til konferanser skal kunne telle med

Hva kan vi gjøre for å få flere til å kvalifisere seg? Førstebibliotekarkvalifisering inn i kompetanseplaner (implisitt –få en kompetanseplan) UB må kunne yte veiledning Vi har valgt å bruke begrepet FoU i vår rapport: UB bør koordinere sine FoU-aktiviteter Synliggjøre førstebibliotekarer og FoU-aktiviteter (f. eks. på nett!) Oppfordre ansatte til å søke eksterne midler til sine prosjekter Førstebibliotekarkvalifisering inn i kompetanseplaner (implisitt –få en kompetanseplan) UB må kunne yte veiledning Vi har valgt å bruke begrepet FoU i vår rapport: UB bør koordinere sine FoU-aktiviteter Synliggjøre førstebibliotekarer og FoU-aktiviteter (f. eks. på nett!) Oppfordre ansatte til å søke eksterne midler til sine prosjekter

Rett til faglig arbeid 15% bør være fleksibel (som i å samle opp tid) Synliggjøring av retten – Har noen glemt den? Oppmuntre til bruk? Forvente bruk?

Bibliotekarer med bibliotekmaster Bibliotekarer med master –> spesialbibliotekar / hovedbibliotekar Samme muligheter som universitetsbibliotekarer til å drive FoU-arbeid, samt kunne gjøre dette med sikte på et opprykk tilsvarende førstebibliotekar, men med en annen tittel. ”førstebibliotekarprogrammet” vil kunne være en viktig samarbeidspartner. Bibliotekarer med master plasseres enten inn som spesialbibliotekar eller hovedbibliotekar Personer med denne kompetansen bør kunne få samme muligheter som universitetsbibliotekarer til å drive FoU-arbeid, samt kunne gjøre dette med sikte på et opprykk tilsvarende førstebibliotekar, men med en annen tittel. ”førstebibliotekarprogrammet” vil kunne være en viktig samarbeidspartner. En naturlig karrierevei for hovedbibliotekarer har til nå gått i retning bibliotekfaglige og administrative lederoppgaver, men vi mener det bør også kunne legges til rette for en rent bibliotekfaglig FoU-virksomhet innen de store UBene, kanskje til og med som en nasjonal satsning

De ”andre” Mange ansatte ved UBene har kompetanse på master eller høyere De må også kunne få plass i kompetanseplaner og i bibliotekenes FoU Mange ansatte ved UBene har kompetanse på master eller høyere De må også kunne få plass i kompetanseplaner og i bibliotekenes FoU -og har vi råd til å ikke bruke kunnskap vi har i våre organisasjoner?

FoU eller FoU? UB og forskning Fra ”forsøk og utvikling” til ”forskning og utvikling” Større bibliotek – bør ha forskning med i sine planer – både under kompetanseheving og under institusjonens egen forskning Nå har vi både i rapporten og jeg har nevnt det tidligere i dag – FoU-begrepet Slik jeg oppfatter biblioteksektoren, er den mest preget av Forsøk og Utvikling, snarere enn Forskning og Utvikling, Men er det ikke en idé å få en bevegelse fra forsøk og over mot forskning – det er ikke så mye som skal til tror jeg: Vi trenger ledelse som styrer bevegelsen og en bevissthet og en mening med forsøkene våre. Tilsetter vi relevante og gyldige metoder, så har vi en retning på forsøkene Slik tenker jeg meg at de store UBene kan sette forskning i fokus.

Synliggjøring av bibliotek-FoU What’s in it for me? Førsteopprykk What’s in it for us? Kompetanseheving i hele organisasjonen Økt fokus på hva vi kan og hva vi kan forske på Bra for rekruttering Genialt for synliggjøring mot eierinstitusjon Bibliotek er tverrfaglige – lette å samarbeide med – og de har forskerkompetanse What’s in it for me? Førsteopprykk – flere kan få lyst ved synliggjøring What’s in it for us? Synliggjør kompetanseheving i hele organisasjonen Økt fokus på hva vi kan og hva vi kan forske på Bra for rekruttering Genialt for synliggjøring mot eierinstitusjon Bibliotek er tverrfaglige – lette å samarbeide med – og de har forskerkompetanse

Veien videre Må øke bevisstheten om førstebibliotekarer i institusjonene Må sette fokus på forskning som en viktig del av kompetansehevingen i institusjonene Bør øke bevisstheten om muligheter for kompetanseheving på høyt nivå også for andre grupper Må øke bevisstheten om førstebibliotekarer i institusjonene Må sette fokus på forskning som en viktig del av kompetansehevingen i institusjonene Bør øke bevisstheten om muligheter for kompetanseheving på høyt nivå også for andre grupper

Ene og alene eller sammen? En knallidé alene, eller skal vi samle flere sammen?

Diskusjon 1 videre karrierer I figuren var det to spørsmålstegn: Hva kommer etter førstebibliotekar Hva kommer etter hovedbibliotekar Vi mener karrieren ikke stopper om man er 35, og er førstebibliotekar Dosent er en tittel andre har brukt Hva skal hovedbibliotekarer hete om de også forsker: 1. bibliotekar er jo forsøkt brukt, men er en omstridt benevnelse foreløpig I figuren var det to spørsmålstegn: Hva kommer etter førstebibliotekar Hva kommer etter hovedbibliotekar Vi mener karrieren ikke stopper om man er 35, og er førstebibliotekar Dosent er en tittel andre har brukt Hva skal hovedbibliotekarer hete om de også forsker: 1. bibliotekar er jo forsøkt brukt, men er en omstridt benevnelse foreløpig

Diskusjon 2 Hvor langt bør institusjonene gå for å kreve forskning av universitetsbibliotekarer og førstebibliotekarer? Hvor langt bør institusjonene gå for å kreve forskning av universitetsbibliotekarer og førstebibliotekarer? Rett til å forske 15%, bør det kanskje også være en plikt?

Diskusjon 3 Hvordan samarbeide om bibliotekforskningen? I egen institusjon – nasjonalt Programmet med det rare navnet åpner for samarbeidsmuligheter – hvordan kan det utnyttes for hele sektoren? Hvordan samarbeide om bibliotekforskningen? I egen institusjon – nasjonalt Programmet med det rare navnet åpner for samarbeidsmuligheter – hvordan kan det utnyttes for hele sektoren?

Referanser Reglement for opprykk til stilling som førstebibliotekar http://www.uio.no/admhb/reglhb/personal/kompetanseopprykk/fbiblopprykk.xml Rapporten til utvalget ligger på UBOs intranett: kontakt Line eller noen andre UBOere for kopi