Delprosjekt 3 Dobbeltdiagnoser.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Unimed 1 Datainnsamling om basisenheten Forskningssjef Torleif Ruud SINTEF Helse Avdeling for psykisk helsearbeid Samling for akuttnettverk.
Advertisements

Nye oppgaver for ergoterapeuter i kjølvannet av Samhandlingsreformen
Bedre tilbud i psykiatrien Ny samhandling Rapport fra fire dialogkonferanser Psykisk helsevern for voksne Stjørdal 13. mai 2009.
SMITTVERNSHÅNDTERING 2010/11
Samhandlingsreformen; Intermediæravdelingens plass? Samarbeidsseminar Hallingdal - Alta Ål 14. oktober 2011 Prosjektdirektør Tor Åm.
Unimed 1 Noe om status for forskning om akuttpsykiatriske tilbud Forskningssjef Torleif Ruud SINTEF Unimed Helsetjenesteforskning Avdeling for psykisk.
KOLLEGASTØTTEORDNING VED SYKEHUSET I VESTFOLD
HVORDAN MØTE MENNESKER MED SAMTIDIG RUS- OG PSYKISKE LIDELSER 21.September 2011 Lars Linderoth Overlege Rehabiliteringspoliklinikken Bærum DPS.
Oppfølgingstjenesten Psykisk helse og rus
LOVGRUNNLAG LOV OM PASIENTRETTIGHETER § 2-5: Pasient som har behov for langvarige og koordinerte helsetjenester, har rett til å få utarbeidet individuell.
Delprosjekt KVALITETSSYSTEMER
Rusavhengige en vanlig pasientgruppe?
”Åpen innleggelse” – Konsekvenser og utfordringer for samarbeid
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Min bolig – mitt hjem Bo-oppfølging av pasienter med dobbeldiagnose
Harald Aasen Seksjonssjef Grorud Ruspoliklinikk/Psykiatrisk Ungdomsteam Akershus Universitetssykehus HF.
SØRLANDSMODELLEN.
Avdeling for akuttpsykiatri Josefinesgate DPS Bjerke bydel
Ambulerende team sykehjem/ÅPEN OMSORG
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Bydel Bjerke, Josefinesgate DPS, Akuttpsykiatrisk avdeling OUS
DELPROSJEKTGRUPPE V Samhandling mellom Bjerke bydel, DPS og akuttpsykiatri for å kartlegge behov for psykiatrisk helsehjelp for traumatiserte flyktninger.
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Dobbeltdiagnoseprosjekt
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
| 1 Øyeblikkelig hjelp Prosjektdirektør Jon Hilmar Iversen Helsedirektoratet –
Erfaringskonferansen februar 2011, Oslo.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Stjørdal 25. oktober Hvorfor prioritere? Alle kan ikke få hjelp samtidig Det er viktig at de med høyest alvorlighet og som har høyest nytte kommer.
Møt våren i Geiranger … Ambulante tjenester – samhandling rundt pasienten – roller og modeller – forventninger Voksenpsykiatrisk avdeling Helse Sunnmøre.
Modernisering av det faglige tilbudet - krever økt samhandling Trude Grønlund, klinikksjef Psykisk Helse og Rus- klinikken.
Ambulerende Rehabiliteringsteam ART - Drammen Sykehus -
Evalueringsrapporten Evalueringsrapporten vurderes som god og samsvarer i hovedsak med RHF-ene sine egne oppsummeringer av hva som er oppnådd etter rusreformen.
Nasjonal rusmestringskonferanse
Regional seksjon for psykiatri, utviklingshemning/autisme
Oppsummering av FOU - prosjekt
Kommunale sykehusplasser?
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Samhandling rundt innsøking til behandling
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Mobilt røntgen
Oppfølgende tjeneste i bydel Gamle Oslo
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Pasientforløp alkohol
Dokumentasjonsdag Torsdag 17.mars :00 – 15:00 Oppsummering fra gruppearbeid.
Hva kjennetegner god ansvarsgruppe jobbing Rakkestad 19 mars 2015
1. 2 noe om hva slags tjenester sykehus yter mot andre helsetjenesteytere brukerne av disse tjenestene spesielt om fastlegens rolle, og.. hvilke arbeidsoppgaver.
Samhandlingsreformen
Eksempler på samhandling i Finnmark – Vadsø. Spesialisthelsetilbud i Vadsø – hva har vi ?  6 sykestueplasser  2 av disse avsatt til lindrende enhet.
Samhandling Ambulerende team - Åpen omsorg Holmen
Gjennomgang av det sikkerhetspsykiatriske tjenestetilbudet, som delprosjekt under samlet gjennomgang av psykiske helsevern i Helse Midt-Norge RBU
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
Anna M. Kittelsaa NAKU Utviklingshemning og psykiske helsetjenester.
Vi gir mennesker muligheter Arbeid og helse – et tettere samvirke Strategi for Helsedirektoratets og Arbeids- og velferdsdirektoratets felles innsats for.
Dialogmøte – ROR Klinikk for psykisk helsevern.
Psykisk helsearbeid i lokalpolitikken i Bergen Bjarte Bønes Bruntveit, leder Hordaland lokalavdeling.
Pasientsikkerhetskampanjen - forebygge overdosedødsfall Pasientsikkerhetskampanjen Forebygging av overdoser Pilotprosjekt Seksjon rus.
1 STATUS PROSJEKT PSYKISK HELSE OG RUS Overordnet samarbeidsutvalg 7. desember 2015 Prosjektleder Kari Engen Sørensen.
Plan for utarbeiding av veileder for akuttpsykiatri Akuttnettverket 18. oktober 2010 Torleif Ruud, avdelingssjef/professor FoU-avdeling psykisk helsevern,
Til deg som er henvist og fått tilbud ved Allmenn psykiatrisk poliklinikk, Nydalen DPS Behandling Når utredningen konkluderer med at det foreligger en.
Prosjekt ”Pårørende en ressurs”
Oppsummering av FOU - prosjekt
Informasjon om Avansert hjemmesykehus for barn
Psykiatri-case Høsten 2017
Oppsummering av FOU - prosjekt
veiledet selvhjelpsverktøy for behandling av depresjon
Psykiatri-case Høsten 2017
Utskrift av presentasjonen:

Delprosjekt 3 Dobbeltdiagnoser

Deltagere Silje Ranstorp, konstituert enhetsleder ved enhet for psykose og rus - prosjektleder Eline K. Jørstad, overlege ved enhet for psykose og rus Kenneth Hovda, ledende spesialsykepleier på drift ved mottaksenheten. Erlend Hangaard overlege Josefinesgate DPS Jan Aslak Aasen, Bjerke bydel Katrine Neverdal, seksjon for psykisk helsearbeid, Bjerke bydel Gry Holmen Halvorsen, enhetsleder Rusakutten

Referansegruppe/aktuelle eksterne ressurspersoner Rune Tore Strøm, overlege ved Rusakutten Anne Beate Sætrang, prosjektleder ved Rusakutten. Asle Dahl, DD-team Gaustad sykehus

Om prosjektet Vi startet med et annet fokus enn hva vi endte opp med. Vi trodde da prosjektet startet at Rusakuttmottaket (RAM) skulle bli en større del av prosjektet og en ”ny” samarbeidspartner for akuttavdelingen, Josefinesgate DPS og Bjerke bydel. Dog ble det tydelig utover i prosjektet at RAM ikke kunne komme med noen andre/ nye tilbud til denne pasientgruppen, enn hva de allerede gjorde. Dvs at så lenge pasienten hadde en alvorlig sinnslidelse i bunn, ble det vanskelig for RAM å tilby sine tjenester, selv om rus skulle være hovedproblemet/utfordringen til pasienten.

Vi startet med disse målene for prosjektet: Ha klare samarbeidsområder mellom Avdeling for akuttpsykiatri Ullevål, Bjerke bydel og Josefinesgate DPS rundt pasienter med psykose/rus problematikk. Starte opp et samarbeid med Rusakutten både fra bydel, DPS og akuttpsykiatrisk der det er naturlig. Ha lav terskel for å kontakte hverandre ved uklarheter. Skape åpenhet og rom for diskusjon og avklaring rundt pasienter som har sammensatte problemer som det kan være vanskelig å hjelpe. Utarbeide en skriftlig retningslinje som beskriver behandlingstilbudet på Avdeling for akuttpsykiatri Ullevål, Rusakutten, Josefinesgate DPS og Bjerke bydel. Forslag om å innføre kriseplaner.

Dette ble til slutt konkusjonen: Det er mye usikkerhet rundt hva slags tilbud som finnes i vår sektor til pasienter som har både psykose og rus problematikk. Både ift behandling, rehabilitering, aktivitets/oppfølgings tilbud og boliger. Dette gjelder i både spesialisthelsetjenesten innen psykiatri og innen rus, og i bydelene/kommunen. Det bør derfor finnes mer/lettere tilgjengelig informasjon om dette Til pasienter med har hyppige innleggelser på akuttpsykiatrisk avdeling, destruktivt rusmisbruk uten avhengighetsdiagnose og de som er dømt til behandling/ forhøyet farlighet, bør det etableres kriseplaner. Dette for å sørge for å forebygge forverringer av pasientens tilstand i størst mulig grad, klare å gripe inn tidlig, og at pasienten blir lagt inn til riktig innstans ved behov.

Hvordan har prosjektet bidratt til bedre samhandling? Samhandlingsprosjektet har bidratt til at det har blitt satt av tid og ressurser til å prioritere det å bli kjent med ny bydel. Vi tror derfor at overgangen ikke hadde gått så bra uten dette prosjektet. Det har blitt etablert samarbeidsrelasjoner mellom konkrete personer og ikke bare ”løst” mellom institusjoner/bydel. Det har lettet ”bli kjent” arbeidet og evt forhindret (i større grad) uoverensstemmelser som oppstår når nye ”kulturer” møtes.

Prosjektgruppens anbefaling til videre arbeid Implementere bruken av kriseplan. For at dette skal la seg gjøre må kriseplan komme som et standardisert dokument inn i PasDoc og være noe alle involverte parter rundt pasientene har et forpliktende forhold til. I tillegg anbefales det undervisning om bruk og hensikt med kriseplan. Det bør informeres, både gjennom undervisning/møter og skriftlig (brosjyrer), mellom Akuttavdelingen, Josefinesgate DPS og Bjerke bydel om hva slags bo tilbud, aktivitets/oppfølgings tilbud, rehabiliteringstilbud og behandlingstilbud som finnes til psykose og rus pasienter og hva kriteriene for å fylle disse er.