I begynnelsen var fortellingen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vitenskapelsen 1.
Advertisements

Hinduismen og Buddhismen
Gudstjeneste med Skattejakt.
Fra Ord til liv November 2009 “Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike” (Mt 19,24).
Arven Fra Jerusalem LLaget av, Kaja, Mariel, Lisa og Kjetil.
Religionskritikk Forbanna religion!!!!!.
Religioner og livssyn i dag
Religion, ritualer og idrett
Bønn Uke 42.
OVERGANGSRITUALER HØYTIDER
1.
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
Allmektige Gud, Far, Sønn og Hellige Ånd,
Håndverk Tro Makt Symbolikk Noe å leve av? Identitet Periode Stil Funn
Hva er den katolske kirkens syn på kjønn og kjønnsroller?
Arbeidsmåter i KRL Alf Rolin.
Religioner og livssyn i dag
Domssøndag Siste søndag i kirkeåret Matteus 25 (2 fortellinger)
Tro & Tilhøre Gode vaner for å pleie forholdet til Jesus.
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Ein intelligent quiz! Fasiten ligger i kommentarfeltet til hver enkelt slide.
Hvordan finne den rette Jesuskirka 22. april 2007 Maren og Sven Weum.
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Tekster om tro og livssyn
Undring Tro Viten.
1.samling: Jesus Kristus
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Islam.
Om hellige skrifter.
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Om hellige skrifter.
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Jesus og evangeliene. Lammet Symbol på Jesus: - Guds lam - Påskelammet slaktet: Jesu død innledet noe nytt. Jesus som den gode hyrden eller gjeteren er.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
HINDUISMEN en religion religiøs hinduisme en hindu.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
Runar J. Liodden – prest i Modum Kristine Aksøy – seksjonsleder Kirkerådet Svend Klemmetsby – prost i Nordre Sunnmøre prosti.
Hva er egentlig en menighet -og hva er vår oppgave.
JORDENS BARN - teologi i og med naturen Vandring i Bibelens tekster med samisk tradisjon som veiviser Tore Johnsen.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
BUDDHISMEN 4. STØRSTE RELIGION CIRKA 550 MILLIONER.
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Livssyn og religion Skilnad Kvifor RLE?. Gudar Ånder Krefter Ikkje- menneskelege personar Makter.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Stoisismen og kristendommen
I begynnelsen var Fortellingen…
Katolsk og ortodoks kristendom
Buddhisme og kristen tro
En liten smakebit på norsk historie
ADAM (1) Det første mennesket. Ble til en levende sjel.
DET GAMLE TESTAMENTE Sammendrag.
Hvordan du ser på mennesket, både deg selv og andre.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
JØDISK TRO OG TRADISJON
REFORMASJONEN.
§ 1-1. Formålet med opplæringa
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Bibelen Det greske ordet biblia betyr bøker. Bibelen består av 66 bøker. Tekstene ble utvalgt på kirkemøte i Nikea, 325 e.Kr.
Velkommen til kurs Tema: Hva er sjelesorg?
Evangeliet for dummies
Konfquiz 1.
“Disippel-høring”.
Religion og Identitet Lisa Stornes
Fysisk og psykisk helse
Utskrift av presentasjonen:

I begynnelsen var fortellingen

Innledning Kultur: (fra latin) å bearbeide naturen Tradisjon og fortellinger – en måte å dele visdom til neste generasjon Eks: Fridtjof Nansen og klærne med frynser Myte: (fra gresk «mythos») fortelling Myter prøver å forklare grunnleggende spørsmål Hvor kommer vi fra? Hvordan ble verden til? Hva skjer med oss når vi dør?

Myter om høyere makter Monoteisme: Polyteisme: Hellig: Ritualer: troen på en gud Eks: kristendom, jødedom, islam Polyteisme: troen på flere guder Eks: norrøn og gresk mytologi (mytologi: gudelære) Hellig: alle religioner har noe som er hellig, og som viser seg i handlinger, holdninger og ritualer Eks: Koranen, kirke/templer/moské Ritualer: handlinger som har symbolske betydninger, og som gjentas gang etter gang Eks: bønn (korsets tegn og knele, eller legge seg med hodet mot Mekka)

Greske guder

Greske myter Echo og Narkissos s. 15 Echo = Ekko Narkissos = Narcissisme

Diskuter i grupper Folk som legger ut bilder av seg selv på blogg, instagram, snapchat og facebook er narsissistiske (selvopptatte)? Skriv noen stikkord fra diskusjonen, som kan presenteres i plenum etterpå

Myter om verden Myter om hvordan verden ble til = skapelsesmyter

Norrøn skapelsesmyte Mange myter forteller at verden er skapt av et urvesen eller et urstoff Verden bli skapt av kroppen til jotnen Yme (s. 19)

Bibelens skapelsesmyter Det gamle testamentet sier ikke noe om urstoff eller urvesen, men forteller om en Gud som skapte liv av ingenting Bibelen har to skapelsesmyter Gud skaper verden (s. 20-22) Gud skaper alt levende (s. 22)

Myter om mennesket Ting myter prøver å forklare om mennesker: Hva er egentlig et menneske? Har mennesker en sjel? Er sjelen viktigere enn kroppen? Forholdet mellom mann og kvinne Forholdet mellom mennesker og natur

Adam og eva Ifølge kristendom, jødedom og islam er Adam og Eva de første som blir skapt av Gud Viktig: forskjell i de to bibelske skapelsesmytene Gud skaper mannen og kvinnen i sitt bilde Gud skaper mannen, men ser at det ikke er bra for Adam å være alene Tolkning: betydningen av ribbein Ribbeinet ligger nært hjertet Arabisk: ribbein = hjertevenn Skal illustrere nærheten mellom mann og kvinne

Myten om de tre kjønn Fra Gjestebudet av Platon Alle mennesker bestod av to individer Mann+mann, mann+kvinne, kvinne+kvinne Zevs kløyvde menneskene i to, for å doble befolkningen, og for å hindre at menneskene ble for sterke, og yppet seg på gudene Menneskene lengtet etter halvparten sin mann+mann ble homofile mann+kvinne ble heterofile kvinne+kvinne ble lesbiske Forklarer også hvorfor mennesker har navler, og hvorfor kjønnsorganet er plassert foran på kroppen

Kropp og sjel Vanlig: skille mellom kropp og sjel – sjelen kommer fra en høyere verden, tar bolig i en kropp og lengter tilbake til himmelen der den kom fra Frelsen: det som frigjør sjelen fra kroppen Eks: Hinduismen: sjelen går videre til en ny kropp, helt til den blir frelst (gjenfødelse) Det gamle testamentet «Gud blåste livspust inn i mennesket» - Mennesket er helt – sjel og kropp er en enhet som er skapt at Gud. Eks: i begravelser i Den norske kirke «Av jord er du kommet, til jord skal du bli, men av jorden skal du gjenoppstå»  mer enn bare sjelen som skal gjenoppstå

Oppgave: Les kapittelet og noter stikkord Les kapittelet ved bruk av BISON Noter ned stikkord Ferdigheter fra periodeplanen – dette kommer på prøva Forklare hva en myte er, og hva de prøver å gi svar på Samtale saklig om religion og livssyn med andre Forklare viktige begrep ut fra egne notater: mytologi, det hellige, ritual, monoteisme, polyteisme og frelse Reflektere over om myter kan si noe om mennesker i dag Kjenne til opphavsmyter fra ulike kulturer og religioner Echo og Narkissos, norrøn og bibelske skapelsesmyter, Adam og Eva, Ask og Embla, myten om de tre kjønn, Store spørsmål 1, 3, 7