Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hinduismen og Buddhismen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hinduismen og Buddhismen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hinduismen og Buddhismen
Sammenlikning Av Anja Olsen

2 Innledning Mye er likt i hinduismen og buddhismen. Men også er det en del ulikt. Buddhismen er jo kommet fra hinduismen, og det har jo mye å si. Og de områdene der det er mest buddhister og der det er mest hinduer ligger jo nære hverandre.

3 Litt om hinduismen De som tilhører hinduismen kalles hinduer. Det er forskjellige grader av å være hindu, alle er ikke like religiøse. Hinduismen oppsto i India Dharma – den evige verdensorden – er en viktig tanke i hinduismen. Alle må hjelpe til for å opprettholde dette. Alt har sin plass i verden. Ku (hellig), Kaste (system du er født inn i), Karma (konsekvenser av handlinger) er viktige. Mange guder, men alle er Brahman Brahman, verdensguden 

4 Litt om buddhismen Oppsto også i India.
Ingen guder, bare Buddha, læreren. De fleste buddhister bor i Asia. Tilber Buddha. Vil leve godt og være gode med alle for å oppnå nirvana og i det minste få en god gjenfødelse. Har hellige skrifter.

5 Dette er likt Oppsto i India Medtasjon Pudsja Templer Symboler
Karma-regelen Samsara (gjenfødelse) Nirvana Har 3 hovedretninger Bruker gudestatuer Har asketer Begge vil ”oppnå” noe: Hinduer vil oppnå å bli gjenfødt som menneske i en god kaste . Buddhister vil oppnå nirvana.

6 Livets sirkel – viktig i begge religionene.
I hinduismen kan mennesker bli gjenfødt som planter og dyr også, men i buddhismen kun som mennesker. Hva du blir gjenfødt som, bestemmes av karmaen fra ditt forrige liv.

7 Dette er ulikt Hinduismen Buddhismen Har mange millioner guder.
Ca 1 milliard hinduer. Spesielt forhold til dyr. De tre K-ene Ingen spesiell grunnlegger. Sjelen blir gjenfødt. Har ingen guder, bare en lærer, Buddha. Ca 550 millioner buddhister. Noen råd om hvordan man bør leve, men ingen strenge regler om du ikke er munk/nonne. Buddha – grunnleggeren Handlingenes konsekvenser blir gjenfødt.

8 Kunst I hinduismen bruker de kolam som en type bønn. Kvinner tegner det foran huset sitt I buddhismen bygger de fantastiske templer som de tilber Buddha i. Kolam Buddhistisk tempel

9 Konklusjon Mye er likt i de to religionene. Og det er mange grunner til det. Landene er nære, buddhismen har sitt utspring i hinduismen, osv. Men mye er også ulikt, små og store ting, men selv filleting gjør forskjell, og vi kan trygt si at disse ikke er så godt som den samme reigionen!

10 Slutt Av Anja Olsen


Laste ned ppt "Hinduismen og Buddhismen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google