Lisbeth Haugan, rådgiver Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdelingen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MATGLEDE.
Advertisements

Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu senter for sjeldne diagnoser Siste nytt fra Frambu.
Bonde i medgang og motgang. Kleiva Halle Arnes Distriktsleder HMS Nord Norge. 1.
Unge & Rus IVERKSETTING OG GJENNOMFØRING. Tiltaket Unge & Rus i Oslo – en prosessevaluering En studie av iverksetting og gjennomføring av Unge & Rus i.
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage – div info v /Vigdis – foreldreråd, m/ valg av foreldrerepresentanter
Foreldremøte SFO høsten 2015 Onsdag den 2.september 2015.
WORLD SKILLS Skolekonkurranser som metode.. Hvorfor kan dette gi bedre læring? Å konkurrere kan være et virkemiddel for å sette fokus på bil og yrkesfag.
Hva er SFO Tilrettelagt omsorgs og fritidstilbud for barn fra 1-4 kl. Gi barna trygghet og et gode aktivitetstilbud med vekt på lek. SFO er en viktig arena.
Gode opplevelser for den enkelte Samspill på tvers av generasjoner Rekruttering til eldreomsorgen Mulighet til frivillig deltakelse Livsglede for alle.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
HEI! VG1 He - elever – høsten 2009 Er du opptatt av helsa di.... Ønsker du å fordype deg i ernæring og fysisk aktivitet enten som hudpleier, helsefagarbeider.
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
Velkommen til nytt barnehageår på Låven. Satsingsområder på Roligheden gård barnehage- Låven Bygge gode relasjoner barn-barn, barn-voksne Alle skal få.
Velkommen til nytt barnehageår!. Program for kvelden Velkommen! Presentasjon av ansatte Overordnede føringer for hele barnehagen IST Hypernett Valg av.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til foreldremøte på Roligheden gård barnehage Felles informasjon ved oppstart nytt barnehageår - Anne Hjemmesiden.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Benchmarking som kilde til forbedring
Skolestarter 2017 Foreldremøte Skolestarter 2017 Foreldremøte
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Hvordan rekruttere nye frivillige? ...og beholde dem?
for psykisk helse 2017 tirsdag 10. oktober
Hvordan sette innovasjon på dagsorden i en kommune…
Faglig utvikling hos sykepleierne
Februarnytt Buorre beaivi = god dag
Cafe med elevene.
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Kvinner i Lions Engasjement og handlekraft Styrke for lokalsamfunnet
Velkommen til foreldremøte!
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
VELKOMMEN TIL NYTT SKOLEÅR Trøgstad ungdomsskoles visjon:
Beregningsmodell for hverdagsrehabilitering
Hverdagsrehabilitering i Nome
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
ICDP i det ordinære helsestasjonsprogrammet
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
«Et FAU blir det som vi foreldre gjør det til»
DESEMBER November Desember
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Lysaker Idrettsbarnehage Åpen dag tirsdag 20.februar kl. 17:00-18:30
MatMedSmak.
Friluftsløftet 2018 Strømsø
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Samtaletrekk B – Samarbeid
Kompetanse for mangfold Jåttå vgs
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
MatMedSmak.
Lek og moro skal vi ha, det gjør barn og voksne glad!
Egenkontroll og tilsyn Lillehammer
VI ØNSKER STORE OG SMÅ EN RIKTIG GOD HELG!! 
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Barnehagenorsk Samling 14
Livsstilsendring Uke 6.
” ”Varme hender i vinterland” - hvordan øke kunnskap om berøring og enkel massasje ved hjelp av intern kompetanse Kristin Sørgård, demenssykepleier.
«Yrkesnettverk» Et rekrutteringsprosjekt i regi av Oslo Vest Rotaryklubb Prosjektgruppe: Agnes Beathe, Cecilie, Per Gustav, Håkon og Nils.
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Gylne Måltidsøyeblikk
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Livsstilsendring Uke 6.
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV AUGUST SEPTEMBER
Utskrift av presentasjonen:

Lisbeth Haugan, rådgiver Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdelingen Utfordring: Redusere risikoen for å utvikle underernæring for eldre som bor alene Måltidsvenn Jeg skal si litt om bakgrunn for Måltidsvenn, 1,2,3 visjon og mål, 1. I 2015 inviterte Landbruks- og matministeren alle landets alders- og sykehjem til en nasjonal konkurranse med tema «Gylne måltidsøyeblikk». Konkurransen skulle rette oppmerksomheten mot maten og rammene rundt måltidet og betydningen dette har for trivsel på institusjon. Resultatet av konkurransen var økt bevissthet om sammenhengen mellom måltid og matlyst (livslyst) og behovet for samarbeid mellom helsepersonell og kjøkken og øke stoltheten for institusjonsmaten. 2. Gylne Måltidsøyeblikk ble fulgt opp i 2016, og denne gang var tema brukermedvirkning og bevissthet om lokalmat og brukernes involvering i valg av mat. Sammen med Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester gjennomførte vi i 2016 en inspirasjonskonferanse med tema: Fra jord til bord – maten er mer enn du tror (bilde plansje 1.) Samtale om måltidet og matens betydning. 3. Fylkeslegen ønsket å rette oppmerksomheten mot de hjemmeboende eldre, fordi de er en utsatt gruppe med tanke på underernæring. Hvordan kan vi ta tak i den utfordringen. Det var da ideen om å få til Måltidsvenner – noen som kunne lage mat sammen med beboer, eller tilberede maten på en måte som ga økt matlyst og ikke minst være tilstede og skape det gode måltidsøyeblikket. Ha noen å spise sammen med. Fylkeslege Henning Mørland og landbruksdirektør Olav Sandlund November 2018 Lisbeth Haugan, rådgiver Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdelingen

Lisbeth Haugan, rådgiver Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdelingen Måltidsvenn Visjon: Måltidsvenn skaper de gode måltidsøyeblikkene som øker matlysten og livskvaliteten. Overordnet mål: Redusere risikoen for å utvikle underernæring for eldre og særlig personer som har begynnende kognitiv svikt. Gi kokker og kjøkkenpersonell kunnskap om gode lokale råvarer og stolthet til faget. Økt kunnskap hos personell i hjemmetjenesten, slik at mat serveres på en slik måte at brukeren opplever matglede Bevisstgjøre pårørende på å handle inn riktig mat. Gode kunnskaper om ernæring og lokale sesongråvarer hos alle involverte   Positive samarbeidspartnere er viktig! Fikk med oss: Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester, Horten kommune og Nykirke Bygdekvinnelag og lagde en prosjektbeskrivelse. En arbeidsgruppe som skulle lage en modell som kan være overførbar til andre kommuner. Brukte mye tid i starten på å snakke om lokalmat/Fjordland, innkjøp …. November 2018 Lisbeth Haugan, rådgiver Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdelingen

Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune Fra ide til handling Oppstart i januar med prosjektgruppe Avklarte rollefordeling Lage gode rutiner, økonomi, innkjøpsavtale, prisen på middagen, Informasjon og motivasjon til brukere og pårørende. Renate – tillitt Informasjonsmøte, beboerne fikk komme med matønsker - medvirkning Karlegging av helsestatus Hos fastlege og tok blodprøver Vitaminmangler som ble avdekket ble fulgt opp Informasjonsmøte/kurs for frivillige November 2018 Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune

Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune Suksessfaktorer: Viktig med god forankring i kommunen Grundig planlegging Nykirke bygdekvinnelag var med i hele prosessen Informasjon til brukere og pårørende Gode rutiner – klar ansvarsfordeling Informasjon og brukermedvirkning var viktig alt fra oppstarten. Kvalitetssikring i alle ledd er viktig Hvor mye kan et måltid koste for brukerne? Vi tok utgangspunkt i hva en Fjordland koster, så bruker betaler kr 70,- pr middag. Det går fint å kjøpe inn gode norske råvarer innenfor det budsjettet. Rutiner med kommunen om innkjøp av råvarer og brukerbetaling Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune November 2018

Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune Hva gir økt matlyst? Beboerne har kommet med ønsker om menyene. Menyene settes opp for tre måneder. Forutsigbarhet. Alle vet hva dagens meny er. Måltidsvennene lager middagen på stedet og lukten sprer seg i gangen. Og de spiser sammen!! Du blir simpelhet sulten av å kjenne matlukt Vi spiser sammen. Prater!!! Kjent «Hverdagskost» som fremkaller minner fra sitt levde liv – -om alt fra hvor de kjøpte maten, hva de produserte selv og ikke minst diskusjon om smaker. De mintes steder de har bodd, folk de kjente og som faktisk flere kjente osv. Og ikke minst menyer fra høytider og sesonger. Praten går og går……… og måtidsstudene blir lange. Ofte sitter de rundt bordet opp til 1,5 til to timer. November 2018 Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune

Suksessfaktorer - frivillige Foreningen vår - Nykirke bygdekvinnelag Suksessfaktorer - frivillige Forutsigbarhet Kunnskap om råvarer og tradisjonsmat Har hjerte for å skape gode måltidsopplevelser Godt samarbeide med hjemmetjenesten November 2018 Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune

November 2018 Lisbeth Haugan, rådgiver hos Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdeling

November 2018 Lisbeth Haugan, rådgiver hos Fylkesmannen i Vestfold, Landbruksavdeling

Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune Eksempler på menyer Kjøttkaker m/poteter, grønnsaker, ertestuing og brun saus. Tilslørte bondepiker til dessert Lapskaus med gode Vestfoldgrønnsaker og plommegrøt til dessert Lettsaltet kokt torsk m/ smør, gulerøtter og erter fra Vestfold Fårikål med kål fra Tjodalyng og eplegrøt til dessert Fersk småsuppe med høstens rotgrønnsaker Måltidsvennene kommer hver torsdag kl 11 og lager god middag. Middagen serveres kl 13.00 Grønnsakene er fra Vestfold Dessert hver gang. Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune November 2018

Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune Erfaringer så langt Dette er et tilbud som minsker ensomhet, øker trivsel og aktivitet og skaper de gode samtalene rundt bordet Middagen er blitt ukas høydepunkt og trivselen og humøret har økt. De snakker om det, gleder seg, pynter seg Brukerne er blitt mer sosiale også utenom måltidet Har vekten økt? Ikke på kort sikt Har trivselen økt? JA November 2018 Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune

Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune Erfaringer så langt Frivillige er en ressurs, men det må settes i system og være forutsigbart Det er en glede å være Måltidsvenn sier Nykirke Bygdekvinnelag. - som Måltidsvenn får du enormt skryt mye skryt for maten du har laget. Måltidsvenn kan være en modell, men kan løses på mange måter Kommunen ønsker å få til tilbudet flere stedet i kommunen November 2018 Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune

Ingen må bør spise alene Link til Nrk https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestafjells/DKTE97062718/27-06-2018#t=1m31s Noen vil nok si at dette har vi ikke tid til. Men hva med å snu tanken å si: Kan matlaging/dekking av bord osv være en del av aktivitetene? Istedenfor å varme opp mat for hver enkelt beboer kan et felleskap hvor matlukten skjerper appetitten, at flere spiser sammen spare dere for tid for å måtte følge opp om hver og en får i seg den maten de trenger. Og økt trivsel gir kanskje mange flere helseeffekter på lang sikt. Mat og måltidet er god medisin for mer enn bare ernæring. November 2018 Stina Johannessen, fagsykepleier, Horten kommune