Retoriske appellformer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bokpresentasjon Stavanger
Advertisements

Retorikk og tekstanalyse
Sigrun Eckhoff, revidert januar 2010 TVS
Å skrive en sakpreget tekst
Retorikk Læreplanen sier at du skal kunne
Kurs i Oslo 11. september 08 Åse Lill Kimestad
Retorikk og tekstanalyse
Læreplanen sier at eleven skal kunne
Bokpresentasjon Oslo.
Analyser en sakprosatekst
Skriftlig kommunikasjon
Resonnerende tekst.
Argumenterende tekster
Norsk Mål for timen: Arbeidsoppgaver:
Å ANALYSERE SAKPROSATEKSTER
Politisk påvirkning.
Læren om talekunst. Kunsten å tale for å overbevise.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Hva har vi tenkt? Tydelig progresjon Tilpasset progresjon Helhetlig tenkning rundt tekstforståelse Fyldig, men ikke utflytende Nytenkende, men ikke sprikende.
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
Kort innføring i retorikk. Hva er retorikk? Bare retorikk? (Retorisk spørsmål...) Kunsten å overtale, overbevise En tverrfaglig teori om å skape, analysere.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Argumenterende tekster
Kunsten å overbevise Introduksjon til kapitlet om retorikk Barack Obama. Foto: Scanpix.
Livsmot og livsmestring -Kunnskap om sunnhet som grunnlag – Martha Bjelland Bø – Sagavoll folkehøgskole.
Muntlig kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – hvordan du appellerer til mottakeren for å få fram ditt budskap og overbevise mottakeren. Greske.
Kapittel 7 Analyse av sakprosa SG- design/Fotolia.
| Muntlig kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vise åpenhet for andres argumentasjon og bruke relevante og saklige argumenter i diskusjoner bruke.
Argumenterende skriving. Hva er argumenterende skriving? Hensikten med argumenterende tekster er å påvirke eller å overbevise leseren om noe Teksten blir.
Arbeid med sakprosatekster Å skrive om en sak. Sakprosa Alle tekster som ikke er fri fantasi. Dreier seg om en sak eller et tema. Er basert på fakta.
Kapittel 1 Retorikk og muntlig kommunikasjon. Mål Kjenne til og bruke prinsipper og begreper fra retorikken i arbeidet med å planlegge og utforme muntlige.
Den retoriske arbeidsformen webphotographeer/iStock.
Saktekster Skriving i norskfaget. Kompetansemål fra læreplanen skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder gjenkjenne.
Retorikk. Retorikk – læren om talekunsten Utviklet seg fra Hellas ca 400 år før Kristus Ord får konsekvenser Taler kan føre til krig og fred. Bush- Stoltenberg.
Leseprosjekt VG1.
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
”Gjenkjenne retoriske appellformer og måter å argumentere på”
RETORIKK KUNSTEN Å OVERBEVISE.
Retorikk.
Retorikk.
Retorikk og muntlig kommunikasjon
Leserinnlegg Saktekst/Sakprosa Hvordan bygger man opp et leserinnlegg?
RETORIKK.
Hvordan jobbe med Dembra i faggruppene?
Retorikk og muntlig kommunikasjon
TA ORDET! Muntlige sjangrer.
| Munnleg kommunikasjon
Retorikk og munnleg kommunikasjon
Kapittel 11 Retorikk Læreplanen seier at du skal kunne
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Etter denne timen skal du kunne:
Å lese og lære Læreplanen sier at faget skal stimulere elevene til å
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
VOLDA VIDAREGÅANDE SKULE
Retorikk og munnleg kommunikasjon
Velkommen – presentasjon av deg selv
Munnleg kommunikasjon
Retorikk og muntlig kommunikasjon
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
Kapittel 1 Retorikk og muntlig kommunikasjon.
Lytteforståelse Rammeverket
Fysisk og psykisk helse
Gjere greie for hovudsyn og argumentasjon
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Kapittel 5 Argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Retoriske appellformer Kunsten å overbevise andre

MÅL FOR PERIODEN Jeg kan forklare hva etos, logos og patos er innenfor retorikken Øve på og finne noen eksempler på etos, logos og patos i muntlig kommunikasjon Bruke kunnskap om retoriske appellformer til å skrive en appell – en tekst der mitt mål er å overbevise andre om at «jeg har rett» Vurdere egen og andres bruk av appellformer

Diskuter: Hva vil det si å være god til å snakke for seg? Hva er forskjellen på å krangle og diskutere? Hvordan kan du hevde deg i en diskusjon? Hva er forskjellen på en påstand og et argument?

Kunsten å overbevise Aristoteles (384-322 f. Kr) beskrev tre ulike måter å henvende seg til publikum på ETOS: Personligheten og troverdigheten til taleren påvirke publikum slik at de oppfatter taleren som pålitelig PATOS: Taleren påvirker publikums følelser LOGOS: Taleren bruker argumentasjon og begrunnelser – og bygger en argumentasjonsrekke som ender i en logisk konklusjon http://www.melaskole.no/retoriske-appellformer.html Lag ulike argumenter til dette scenariet: «få utsatt en viktig skoleoppgave en uke» Klarer dere å finne ett argument for hver appellform?

Hvilke appellformer brukes? https://www.youtube.com/watch?v=NaxitdQjOm0 https://www.youtube.com/watch?v=XPlwG5Z2k6I

Hvordan lage en appell Disposisjon Finne informasjon, fakta og argumenter (inventio) Velge ut og sette opp stikkord  lage disposisjon (dispositio) Prøve ut formuleringer og ulike måter å uttrykke seg på (elocutio) Lære seg stoffet utenat (memoria) Framføre foredraget (pronuntiatio)

Temasetninger og kommentarsetninger Gode argumenter Den første setningen i avsnittet inneholder en faktaopplysning eller en påstand temasetning Så blir temasetningen utdypet med nye setninger  kommentarsetninger Eksempel: Data og internett blir brukt mer og mer i våre dager. I Norge har nesten alle hjem en datamaskin som er tilkoplet nettet, og det er ikke få timer i året som blir brukt til å surfe på nettet eller spille spill. Butikker og banker, industribedrifter og kontorer er blitt mer og mer avhengige av datamaskiner og Internett. Hvis datasystemet i butikken svikter en dag, får du nesten ikke kjøpt det du skal ha.

Prøv å utdype temasetningen/påstanden med kommentarsetninger. Fisk er en viktig del av kostholdet vårt. Et variert kosthold sørger for at vi får i oss ulike næringsstoffer. Har vi et ensidig kosthold kan vi for eksempel bli syke. Fisk sørger for at vi får i oss viktige fettsyrer og samtidig er det et sunt alternativ til kjøtt. Prøv laksetaco neste gang du skal overraske familien. Det er viktig å sortere plast. Frokost er dagens viktigste måltid. Alle mennesker bør ha et kjæledyr. Gaming kan være sosialt. Mennesker har behov for å fylle fritiden sin med noe.

Min egen appell Du skal forfatte og holde din egen appell/ditt eget fremlegg. Du skal velge noe du selv er opptatt av eller engasjert i. Dette kan for eksempel være: rovdyrsaken, dyrevelferd, miljøvern, ungdomstilbud i Engerdal, urettferdighet i verden, mobbing - eller noe helt annet. Det viktige er at du skal mene noe – ikke bare gjengi fakta. Du skal «appellere» til oss som tilhørere– forsøke å overbevise, Bruk gjerne ulike typer argumenter: Fakta-argument – vise til fakta (kontrollerbart) Flertallsargument – vise til det «alle» mener (de fleste synes det er viktig at ungdommer legger seg i god tid før midnatt) Parallellargument – vise til lignende tilfeller (sist skoleball gikk også rolig og ordentlig for seg, det vil nok det i dag også) Fornuftsargument – vise til hva sunn fornuft sier (ingen med vettet i behold vil vel sende med barna sine godteri hver dag) Ekspertargument – vi kan vise til noen med høy troverdighet i saken (forskeren Harald Hansen sier….)

Modelltekst