Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Etter denne timen skal du kunne:

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Etter denne timen skal du kunne:"— Utskrift av presentasjonen:

1 Etter denne timen skal du kunne:
Kjøtt og fett Etter denne timen skal du kunne: Bruke en oppskrift til å lage en matrett med kjøtt som hovedingrediens. Hvilken type fett finner vi i kjøtt. Hva er forskjellen på fettet vi finner i fisk og i kjøtt. Hvor mye rødt og bearbeidet kjøtt er det tilrådelig å spise per uke (Helsedirektoratet). Du kan gjerne la det synlige fettet sitte på under tilberedning, fordi det bidrar til å gir god smak og et saftig resultat. I helt kjøtt trekker ikke fett inn i kjøttet under tilberedning. Dette gjør at du også kan bruke godt med fett i stekepannen for å få en fin stekeskorpe når du steker hele kjøttstykker For å begrense inntaket av mettet fett fra kjøtt bør du velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Dette er også i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet. Rent kjøtt uten synlig fett har et lavt innhold av mettet fett. Når du velger bearbeide kjøttprodukter kan et godt tips være å se etter Nøkkelhullet.

2 Hvilken type fett finner vi i kjøtt.
Fett fra animalske kilder inneholder mettet fett. Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 1/5 av det mettede fettet i kostholdet vårt, og er dermed den nest største kilden til mettet fett Uttrykkene mettet, enumettet og flerumettet fett er samlebetegnelser på fettsyrer, avhengig av deres struktur og oppbygging Umettet fett er fettsyrer som inneholder enten en eller flere dobbeltbindinger (mellom karbonatomene). Mettet fett er betegnelsen på fettsyrer som ikke inneholder noen dobbeltbindinger mellom karbonatomene, såkalte mettede fettsyrer. Høyt inntak av mettet fett fra for eksempel smør, ost og andre fete meieriprodukter og fete kjøttvarer, øker kroppens produksjon av det kolesterolet som er assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdom.

3 Helt kjøtt? Farse? Kjøttdeig?
. Rent kjøtt, som kyllingfilet eller indre- og ytrefilet av svin og storfe har bare 2-5 % fett. I farseprodukter, som for eksempel pølser kan variasjonen være stor – fra under ti prosent til godt over 20 prosent.

4 Hvor finner vi fettet i kjøttet?
I kjøtt er fettet fordelt på følgende måter: Synlig fett (utenfor musklene), for eksempel fettranden på en svinekotelett eller under skinnet på en kylling. Dette fettet er lett å skjære bort. Finfordelt i musklene. Det finfordelte fett blir også kalt fettmarmorering og gjør kjøttet ekstra saftig og smakfullt. Fordelt mellom musklene, for eksempel som på entrecôte. Usynlig, det vil si finfordelt i kjøttprodukter. For eksempel i pølser, farser og deiger.

5 Nøkkelhullsmerkede kjøttprodukter inneholder både mindre fett og salt enn andre produkter i samme kategori.

6 Helsedirektoratets anbefalinger

7 Gruppeoppgave To og to sammen fra hver gruppe.
Hva er forskjellen på fettet i kjøtt og i fisk? Hvorfor kan det være hensiktsmessig å velge karbonadedeig fremfor kjøttdeig i taco? Bruk internett: Finn et valgfritt produkt med rødt kjøtt og et med hvitt kjøtt. Hvor stor er forskjellen på fettnivået i produktene? (se næringsinnhold) - F.eks. kyllingkjøttdeig vs. vanlig kjøttdeig. Kyllingfilet vs. Entrecote? Hvor mye rødt og bearbeidet kjøtt er det tilrådelig å spise per uke, og hvorfor? 15-20 minutter. Felles gjennomgang. Bruk internett og hefte.


Laste ned ppt "Etter denne timen skal du kunne:"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google