B r e t t e k a n t Fjellkjedefoldinger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
YouTube Amerikansk nettside Gratis Video og musikk
Advertisements

Hvordan er et atom bygd opp?
Oppsummering og spørsmål
Været: temperatur, vind og nedbør
JORDSKORPA OG KREFTENE I DET INDRE AV JORDA
Jorden sluttet å rotere
Laget av Embret Lund 1BAA. Hovedlærer når vi lærte det praktiske av ‘’gamle metoder’’ og var flink i det han viste oss. Det syntes også godt at han hadde.
En reise jorda rundt Livsbetingelser med utgangspunkt i naturressurser: Riktig atmosfære Tempratur Trykk Beskyttelse mot stråling Tilgang på vann Årstider.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Vikingliv Av: Stefan Alexander Øvestad.
Øve til prøve Av Oskar Dønnum.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Stoffers byggesteiner og modeller.
Jordoverflata – dannelsen av de store jordformene
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Elektromagnetisk stråling
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
Geologisk feltundervisning i Oslo-området
Hvordan Kan Vi Stoppe Dumping Vår Mening Vår mening er at ingen skal hive ting/Gift I havet som om du er på Piknik og mister/hiver noe i havet. Alle.
Sponsor og Annonser.
Isen Breer En Isbre Antarktis Isbreer Norge Isbreer
Tornadoer.
Naturfag.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
Sedimenter og sedimentære bergarter -Introduksjon
Jordas indre krefter «lager land», jordas ytre krefter bryter ned
Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt. Matt. 7,17 Hva tenker vi om Molde menighet?
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
Jordskorpen. Jorden under oss beveger seg hele tiden. Bevegelsene foregår svært sakte. Jordens bevegelser gjør at fjellkjeder blir til, at vulkaner oppstår.
Istid. Vi kjenner til at jorden har vært gjennom fire store istider. 2,7-2,5 milliarder år siden: Første store istid millioner år siden: Andre.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Ola Grøvdal Jordoverflata – dannelsen av de store jordformene Geografi VKI.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
Globale havstrømmer Overflatestrømmene oppstår fordi den globale luftsirkulasjonen drar med seg vannet, og på grunn av kontinentenes form.
GEOGRAFI Landformer dannet av isbreer og
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Jordas ytre krefter.
Geologiske tidsskalaen
Sør-Europa Reisen Av Karen Bacher Høyre klikk å tryk hør, for å høre stemmen min. (På alle sidene)
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
Tema: De eldste spor etter liv
Prekambrium 4,6 milliarder – 543 millioner år
Elektrisk krets og ledning
Velkommen til skyteskole - Kveld 4 -
Jordas ytre krefter.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
Kap.11 Istida forma landskapet i Noreg
Hvordan stein av ulike typer blir dannet
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Vannrakett med fallskjerm
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Kapittel 4 Den urolige jordskorpa
Å være trist Spør elevene om hvorfor de tenker denne jenta er trist.
Jordas ytre krefter.
Konflikt Forslag til spørsmål: - Hva ser dere på bildet?
Sorteringsleken Konkurranse steinstabling
Tegn røttene til mosene og skriv her: 3 Tegn her:
Elektronisk løgndetektor
Kap. 3: Jordkloden Dere husker kanskje litt fra forrige gang vi hadde geografi? Stikkord: Pangea (Alfred Wegener) Platedrift, kontinentalplater Havbunnsspredning.
Solsystemet vårt.
Hvordan beveger egentlig planetene seg rundt solen?
Livets historie.
Hvordan er et atom bygd opp?
Kap. 4: Landskapet endres
Planetslette B r e t t e k a n t Store stjerner
Været: temperatur, vind og nedbør
Utskrift av presentasjonen:

B r e t t e k a n t Fjellkjedefoldinger Du trenger en boks som er gjennomsiktig og avlang. Lag en plate av en planke eller stiv plast og sett i den ene enden. Pass på at boksen er tørr. Hell ett lag med mel i bunnen og så ett lag med sand oppå der. Fortsett og hell lag med sand og mel i lag oppå hverandre. Ikke fyll mer enn halvfullt. Så skyver du planken sakte bortover og presser sanden og melet oppover. Stopp underveis og la elevene observere og ta bilder. Bland tørr sand og mel lagvis i en blank beholder. Ha mel først. Sett en planke i den ene kortsiden. Skyv sanden og melet bortover med planken. Observer hva som skjer med lagene i beholderen. Tenk deg at lagene er store kontinentplater som blir forskjøvet og klemt sammen av en kollisjon mellom to kontinentplater. Foto: Bjørn Berge Lenker: https://www.earthlearningidea.com/PDF/Norwegian_Himalaya.pdf https://vimeo.com/219066898

Den kaledonske fjellkjedefoldingen Mønster i stein og B r e t t e k a n t Den kaledonske fjellkjedefoldingen Gjennom den geologiske historien til Norge har landet vært på vandring oppover globusen sammen med kontinentene. For 550 millioner år siden lå Norge langt syd for ekvator og mye av landet var dekket av hav. I dette havet levde det blekkspruter på opptil 10 meter, sjøskorpioner og trilobitter. Perioden er beskrevet som eksplosjonen av liv på jorden og siden vi får dyr med skall så får vi også mengder med fossiler. Havet lå mellom to kontinentplater som beveget seg fra hverandre. Vær og vind førte sedimenter ut i havet, sand og leire ble avsatt på havbunnen og noe av dyrelivet sank ned på oksygenfattig havbunn, dekket av sand og leire som elvene brakte med seg, og ble etterhvert til fossiler. Baltika, som er navnet på den kontinentalplate Norge er en del av, vandret sakte men sikkert nordover på globusen. For 400 millioner år siden «braser» den inn i Grønland. Siden Baltika er lettere enn Grønland, glir denne platen under Grønland. Resultatet blir en fjellkjede som er 6000 km lang, 100 km bred og fjellene raget så høyt som 10 000 meter i været. De høyeste fjellene i denne fjellkjeden er noen av de høyeste fjellene jorden noen gang har hatt, og var antakelig så høye det er mulig for fjell å bli på jorden. Samtidig som fjellkjeden reise seg ble den kontinentplaten presset ned i mantelen. Noen geologer mener at denne kontinentplaten har verdensrekord i dypdykk. De tror den ble presset hele 150 km ned i mantelen. Bare 50 millioner år senere var nesten hele fjellkjeden slitt ned av vær og vind. Mye av fjellet vi i Norge har i dag er rester av denne fjellkjeden. Dette gjelder særlig fjellene langs kysten av Norge og oppover mot Norland. Man tror de høyeste fjellene i den Kaledonske fjellkjeden lå der Nordmøre ligger i dag. Dette kan man si fordi man finner en nokså sjelden stein flere steder i området som bare blir dannet ved ekstremt trykk og temperatur. Navnet på denne steinen heter eklogitt og betyr «særlig utvalgt». Mønster i stein og fjellkjedefoldinger Navn på eleven: ______________