Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Været: temperatur, vind og nedbør

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Været: temperatur, vind og nedbør"— Utskrift av presentasjonen:

1 Været: temperatur, vind og nedbør
Samfunnsfag 8 klasse Været: temperatur, vind og nedbør

2 Læringsmål Hvorfor og hvordan temperatur varierer rundt om på jordoverflaten Hvordan høytrykk, lavtrykk og vind blir dannet Sammenhengen mellom vind og havstrømmer Hvordan nedbør blir dannet, og om ulike nedbørstyper Værvarsling

3 Breddegrader og temperaturer
Ekvator er varmt (ingen skygge) Polene er kalde (mye skygge) Like mange solstråler, men de blir spredd over et større område Fordi jorda er rund og dermed treffer solstrålene den skråstilt.

4 Kyst og innland Stor variasjon mellom klima og temperatur på kysten og innlandet. Fordi: landjorda blir oppvarmet og avkjølt mye raskere noe som gir svært varme somre, men svært kalde vintre inn i landet. Kysten har et mer stabilt klima med mindre temperatursvingninger Innlandet har et mer variert klima med store temperatursvingninger mellom årstidene.

5 Årstider og temperaturer
Fordi jordaksen er skråstilt får man årstider. Om sommeren står sola høyest på himmelen og treffer Norge mer. loddrett, noe som resulterer i at en større mengde solstråler treffer en mindre del av jordoverflaten og det blir varmere. Om vinteren er det omvendt. Sommersolverv ( juni): Sola er på sitt høyeste punkt. Midnattssol i Nord-Norge. Vintersolverv ( desember): Sola er på sitt laveste punkt. Mørketid i Nord-Norge.

6 Lufttrykk og vind Barometer – instrument til å måle lufttrykk
Lufttrykket er i stadig forandring fordi lufta varmes opp eller avkjøles og dermed beveger på seg. Varm luft stiger, kald luft synker. For å jevne ut lufttrykket i et området med lavtrykk vil luft strømme inn og dermed oppstår det vind. Høytrykk = pent vær Lavtrykk = skyer, vind og nedbør

7 3 typer nedbør Bygenedbør Orografisk nedbør Frontnedbør
Dannes ved at lufta ved bakken blir oppvarmet og stiger til værs og avkjøles. Vanndampen danner skyer som stiger høyere og gir fra seg regn Orografisk nedbør Oros betyr fjell på gresk. Oppstår når fuktig luft blir presset til væres av åser eller fjellkjeder. Lufta blir avkjølt og det begynner å regne. Vanlig langs vestkysten i Norge. Frontnedbør Når kalde og varme luftmasser møtes blir det ofte regn i grenseområdet. Den varme lufta presses til værs av den kalde lufta, den blir avkjølt, og det begynner å regne. Vanligste nedbørsformen i Norge.


Laste ned ppt "Været: temperatur, vind og nedbør"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google