Energiavregning 2016 Og litt om 2017.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Advertisements

KOSTRA-skjema 13, Kommunale boliger Ny-utvikling av skjemaet – hvorfor og hvordan?
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n «Ka no?» Mestring av hverdagen etter utskriving.
MANDAL KOMMUNE FROKOSTMØTE Kirsti Bauer-Nilsen Mandal kommune.
Kjøp billig, selg dyrt! Rådet i overskriften er omtrent like opplagt og verdiløst som dette rådet fra en trener: «Ta lengre skritt oftere!» Råd fra aksjemegler:
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
Målerbasert avregning Effekt og erfaring. Oppsummert Installert 109 vannmålere – Majoriteten installert i vår, noen litt senere. Styret har etter beste.
1 Børsliste Oppgave: Kommenter oppstillingen og foreslå forbedringer. Slik ble børslisten presentert i en stor avis for et par år siden.
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
1 1 IPLOS KOSTRA arbeidsgruppe 09. april 2011 Bjørn Gabrielsen.
Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg.
1 1 KOSTRA arbeidsgruppe IPLOS Møte SSB, 02. april 2009 Bjørn Gabrielsen, SSB.
Regnskap og regnskapsrutiner
Veileder for gevinstrapportering
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Sammendrag av resultater fra FoU-prosjektet:
Undervisnings- og vurderingsformer
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Dette er oss. Dette er oss Om Sparekampen Konsept fra Spareskillingsbanken med fokus på økonomisk forståelse, fornuftig forbruk og trening i økonomiske.
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Driftsoptimalisering
Sintef Teknologiledelse
Samfunnsmessige utfordringer ved økt hyppighet av naturulykker i Norge
Møte for foresatte 10.trinn
Vegvesenprosjektet Nina Larsgård.
Støtte til innføring av energiledelse
Gang.
Erfaringer med bruk av NS 8435
Støtteordninger fra Enova
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Økonomiplanprosessen Budsjett 2018 Økonomiplan
Brukerveiledning til programmering av LEGO Mindstorm NXT-roboter
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Rehabilitering etter passivhuskonseptet: Myhrerenga Borettslag,Skedsmo
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Bergeningsrente og KS sitt høringssvar
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Flere lesere, flere muligheter
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Informasjonsmøte for samarbeidspartnere
Plusshus i kalde klima.
PILOT DIGITAL SIGNATUR
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Origo - byutvikling i praksis
Økonomisk stønad / brukeroversikter pr. utgangen av 1.tertial 2018
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
EKSTRAORDINÆR GENERALFORSAMLING
Hvorfor ikke bruke noen minutter på beregning av hvor mye du kan spare ved å gå inn for et mer effektivt mattesystem. BEREGNING: LEIEMATTER: ______ leiekostnader.
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Bikkjestykket barnehage Tidlig innsats og utfordrende atferd
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Sammendrag Radiotallene fra PPM-undersøkelsen i 2018 viser at overgangen fra FM til digital lytting fortsatte å påvirke både lyttertid og dekning, med.
Deltakeravgift på distriktsarrangementer
Informasjonsmøte om eiendomsskatt
Sesonginformasjon til alle lagledere og trenere – aldersbestemt fotball
Personvernrutiner i Attac for regionalledd
Eine og Andri på viktig oppdrag
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Innføring for rollen «brannmann»
Utskrift av presentasjonen:

Energiavregning 2016 Og litt om 2017

Agendapunkter Historisk tilbakeblikk Utfordringer i 2013-2015 Hva har skjedd i 2016 Hvordan har styret jobbet Hva er konsekvensen Hva gjør vi fremover

Generalforsamlingen 2010 Utgiftene til oppvarming og varmt vann utgjør en betydelig del av borettslagets fellesutgifter. Et større fokus både fra beboere, borettslag og eier av sekundærnettet (Hafslund), vil gi oss et bedre tilbud av varme og varmtvann med mulighet for å spare energi. Generalforsamlingen besluttet i 2010 at det skal settes inn energimålere på varmtvann og varme. Det er satt inn tilbakeslagsventiler og vannmålere i alle rekkehusene, og det samme vil bli gjort i blokkene våren 2011. Skifte av termostathoder utføres også våren 2011. Energimålere for varme planlegges installert i 2012. Første test av energimåling vil da kunne gjøres i 2012. Min kommentar: Det skulle være rettferdig.

2013 – 2014 målinger Eget beboermøte om dette september 2015 Avregninger for 2013 og 2014 hadde en rekke feil Stor forskjell på fakturert forbruk for den enkelte boenhet Barnehagen ble belastet oss Varmetap var ikke kalkulert Sentralpunkt for inntak til blokkene var ikke kontrollert som kvalitetspunkt

Prinsipper for varmeflyt i Vestskrenten Fortum (tidl. Hafslund) levere fjernvarme og varmtvann Rørsystem inn til 50cm inn i boligen er Fortums ansvar Det er flere rørsløyfer i borettslaget All varme til blokkene går via inntakspunkt under NS8 Dette punktet måles isolert for å kunne benyttes som kvalitetssikring ifht totalt forbruk i blokkene Varmtvann og varme måles atskilt

Enkelt utfordringer Blokkene er utstyrt med «ett-rør-system» – se neste slide Det er klart varmetap på radiatorsløyfene fra varmeenhet til varmeenhet og boenhet til boenhet Måleravlesing er gjort 1 gang i året. Dette har medført at målere med «null-avlesing» ikke har blitt registrert før året er over Prisen per varmeenhet har steget fra 2015-2016 Varme med 17% Varmtvann med 51% Avlesing skjer i kWh og ikke i kr og øre som vi lettest forholder oss til

1 rør vs 2 rørs System Gjennomsnittstemperatur i en leilighet er ca 20o C.For hver grad over denne temperatur, blir installa­sjonskostnadene 10% dyrere.

Hvorfor reagerte styret på 2016 tall? Og hva ble gjort? Gjennomgang viste mange med 0 forbruk Eller ekstremt lavt forbruk i forhold til størrelse på boenhet Kontaktet SNE (Søndre Nordstrand Enøk samarbeid) og hentet inn kompetanse Kontaktet Techem for en gjennomgang av måler-tall for å vurdere kvalitet Styret fikk ikke stoppet korrigering av à konto oppsett for 2017.

Eksempler

Eksempler 2

Eksempel 3 – oppstilling leiligheter

Hva er konsekvensene? Rekkehus har, med få unntak, riktig avregning Avvikene er enkelte rekkehus som har 0 i målt varmtvannsforbruk I blokkene fremstår sammenstilling av varmtvannsforbruk riktig Det er gjort sammenstillinger for å sammenligne Varmeavregning for blokkene fremstår som «helt galt» Målet med innføring av måling var rettferdig fordeling av kost. Dette skjer ikke via måling og original avregning 2016

Konsekvenser 2 Styret har vurdert Generalforsamlingens styring om rettferdig fordeling slik at varmefordeling i blokkene må justeres Rett mengde varme er kontrollert mot felles inntakspunkt i NS 8, og det er kun blokkene som «betaler for blokkene» Total kost for varme er fordelt per kvadratmeter i boenheten til den enkelte Noen får mer igjen Noen må betale mer Det er ikke riktig at oppvarming av en leilighet fra 1983 koster hundrelapper....

Best & Worst Snittverdier Den som skylder mest mellom avregning og à konto = 7.579,- Den som får mest tilbake = 8.980,- Snittkost varmtvann: 1.832 kroner Snitt varme: 6.452,- Snittverdier

Hva gjør vi for 2017? 2017 er ferdig og målt på samme måte som 2016 Forventning er at varme i blokkene fortsatt er et problem Styret er «under arbeid» for å vurdere 2017 Skal vi kjøre kvm igjen? Skal det tas inn en brøk-faktor på måling? Mål om å redusere energiforbruk har fungert og det er vesentlig lavere forbruk nå enn før innføring av målinger. Hvordan unngå at vi havner tilbake til tidligere forbruk