Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Advertisements

Det nye Europa tar form (Del 1) Marius Vøllestad Bø vgs.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
En ny global kontekst – sentrale begreper
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
13 En verden uten grenser.
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Nyere global historie Etter 1800.
Internasjonale forhold. Det internasjonale systemet Det er i underkant av 200 stater i verden Konflikter mellom stater kan løses ved at FN megler i konflikten.
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Er vi i den tredje industrielle revolusjon? Åsane Rotary Klubb 26. august Geir Inge Lunde Leder PwC region vest.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Demografisk overgang:. - begrep som beskriver et mønster for befolkningsutvikling som er observert i de fleste land, og som gjenspeiler store samfunnsmessige.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Alkoholbruk blant unge i Agder
Harvest Information System
Den russiske revolusjon
Kan investeringer som gjør verden bedre også gi bedre avkastning?
Rapport: Å ville utvikle skolen
Internett har banet vei for "nye rasen" av organiserte kriminelle
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Stavrianos’ inndeling
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Håndtere endringer i organisasjonen
Ideologier Syn på hvordan et samfunn skal styres og utvikles
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Den industrielle revolusjonen
Industrikapitalisme
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
En forskningsstudie utført av SINTEF og advokatfirma Schjødt
WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land
NAV i tall og fakta 2016.
Economic growth around the world
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Handelskrig truer: Hva skjer med Norge og landene i Sørøst-Asia SNCC
HVA GJØR KIRKENS NØDHJELP?
8mill 4-5mill 2,5mill.
Markedsøkonomiens utvikling
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
LIONS CLUB KOLSÅS - RYKKINN
HVORDAN FORANDRE VERDEN
Bioteknologi og kjemi Bachelorstudium i ingeniørfag
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Inflasjon og arbeidsledighet
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Lars-Inge Haslie MC – ulykker Trafikksikkerhetskonferansen 2019.
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
ET KOMPETENT ARBEIDSLIV
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves. Together,
Utskrift av presentasjonen:

Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både organiseringen av samfunnet og produksjonen preges av dette, og mer spesialisering stiller også krav til at samfunnet må organiseres. I den stadig økende spesialiseringen ligger det også en kime til større ulikhet.

Kapitalismens utvikling Kapitalisme er et samfunnssystem som bygger på eiendomsretten og et marked basert helt på frikonkurranseprinsippet – dvs. selgere og kjøpere i et fritt marked Den industrielle kapitalismen vokste frem på grunn av en voksende verdenshandel. Utviklingen begynte på 1600-tallet med etablering av produksjon i stor målestokk. Dette førte til at selvstendige håndverkere ble forvandlet til lønnsarbeidere. Under den industrielle revolusjonen ble det fart i denne utviklingen og det vokste frem en klasse av fattige lønnsarbeidere som solgte egen arbeidskraft.

Internasjonal handel 1 Arbeidsdeling, spesialisering og stordrift er grunnlaget for den internasjonale handelen Arbeidsdelingen gjør produksjonen større enn den ellers ville vært, dette tjener både eksportører og importører Tungindustrien i verden er overtatt av den tredje verden I dag utgjør verdenshandelen over 40 % av hele verdens kombinerte produksjon av varer og tjenester

Internasjonal handel 2 Den klassiske internasjonale arbeidsdelingen sikret kolonimaktene billige råvarer og et større marked I løpet av de siste 50 år er det bare noen få av de opprinnelige u-landene som har klart å heve befolkningen opp fra fattigdom Det meste av Afrika har fortsatt å være fattig og tilbakestående De såkalte BRIC-landene kan bli verdens nye økonomiske sentrum.

Tolv konsekvenser av globalisering En stadig større global arbeidsdeling Et økende globalt handelsnettverk Produksjon: ”The Sweatshops of the World” Fattige menneskers arbeidsmigrasjon Millioner ut av fattigdom Manglende kontroll av nasjonal økonomi Transnasjonale selskapers kontroll av verdensøkonomien Dramatisk nedgang i sysselsatte i landbruket Verden urbaniseres Masseforbrukssamfunn og avfallsproblemer Økonomiske maktforholdene endres, Kina og kanskje India er i ferd med å entre verdensscenen Glokalisering – samspill mellom lokalt og globalt