Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Folkets handelsavtale – innføring til lærer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Folkets handelsavtale – innføring til lærer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Folkets handelsavtale – innføring til lærer

2 Økonomisk globalisering
Internasjonal handel Varer Tjenester Investeringer på tvers av landegrenser Handel: Nevn gjerne eksempler på ulike varekategorier som mat, mobiltelefoner, biler. Nevn gjerne eksempler på ulike tjenestekategorier som frisører, IT-support, varehandel. Investeringer: Nevn gjerne eksempler på multinasjonale selskaper tilstede i Norge som McDonalds . Nevn gjerne også at utenlandske selskaper kan investere i ressursutvinning og at dette kan være mer problematisk. Tradisjonelt ble det først og fremst handlet med varer. Etter at verden har blitt mer globalisert, og transport og kommunikasjon billigere og enklere har vi begynt å handle stadig mer med tjenester.

3 Hvorfor internasjonal handel og investeringer?
Spesialisering Tilgang på nye varer og teknologi Råvarer Økonomisk vekst Handel økonomisk vekst Internasjonal handel kan være et redskap til økonomisk vekst i alle land. Ved å selge produkter på verdensmarkedet kan man få bedre pris, man får fremmed valuta man kan importere andre varer med. Investeringer bidrar til at nye prosjekter kan starte opp, skape arbeidsplasser, der det mangler lokale investorer. Men: - Hvis handel med andre land fører til at egen industri blir utkonkurrert av utenlandske selskaper uten at det skapes flere jobber, blir flere fattige. - Underbetalte og dårlige arbeidsforhold - Ikke fører til nye jobber, teknologioverføring, skatteinntekter - da er det bare investor som tjener - Hvis ikke menneskerettigheter og miljø blir respektert = økonomisk vekst ulikt fordelt - Begrenser evne til å verne om og bygge opp egen industri - Hvis selskaper kan saksøke staters regelverk gjennom egne domstolordninger som er innlemmet i handelsavtaler. Se også Attacs undervisningsopplegg fra Global ulikhet til global rettferdighet: Samfunnsøkonomi: Kan nevnes spesielt i samfunnsøkonomi: Komparative fortrinn

4 Handelsavtaler Handel Avtaler mellom to eller flere land
Økonomisk vekst Velstand Avtaler mellom to eller flere land Tradisjonelt toll på varehandel I dag også regler, tjenester og i økende grad investeringer Mål: legge til rette for økt handel og investeringer Toll: Avgift i lagt varer når de selges på tvers av landegrenser for å beskytte egen produksjon Tradisjonelt var det bare toll på varer som ble bestemt i internasjonale handelsavtaler. Etter hvert som tollbarrierene har blitt bygget ned og tjenestesektoren har blitt mer global har også innholdet i handelsavtaler endret seg. Eksempler på nye ikke-tarrifære handelshindre er ulike krav til testing av varer i ulike land, krav om at en som tilbyr en tjeneste må være statsborger eller ha registrert bostedsadresse i landet, eller krav om tilleggsertifisering av utenlandske tilbydere (f.eks. sykepleiere, ingeniører, bussjåfører, advokater m.m.). Når handelsavtalene endrer seg påvirker de også samfunn og verden på ulike måter. Noe som kan virke stort og fjernt påvirker hverdagen deres. La nå elevene forsøke seg på folkets handelsavtale.


Laste ned ppt "Folkets handelsavtale – innføring til lærer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google