KOMPETANSEHEVING MOLDE 31. OKTOBER 2017 OVERGREP OG VOLD

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

- Kompetanse Nettvett Hanne Svendsen- PVS kompetanse.
Traumebevisst skole i Grimstad
Når skal Ta med troen hjem – samlingene være?! Vi anbefaler å bruke tiden under menighetens faste gudstjeneste til slike samlinger. Samlingen kan holdes.
Hønefoss politistasjon
Birkenes kommune Tidlig intervensjon.
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Styrket fellesskap Første samling 20. oktober 2009 Melhus bedehus 19:30 Kaffe 20:00 Vi starter presis 22:00 Takk for i kveld.
Fag / tema Matematikk Trinn 1.klasse
Vi henter inspirasjon fra barnas livsglede og positive energi.
Bakgrunn for satsingen  Oppstart 2004  Opplæringsloven § 9A  Samarbeid mellom Barne –og familiedepartementet, Sosial og Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet.
Forebyggende arbeid kan skje på ulike felt. Forebygging må tas på alvor med tanke på å spare barn og unge for de lidelser det er å bli utsatt for ulike.
Mosjøen 4.mai 09 Kjell Amundsen 1 Kommunikasjon og Sosial kompetanse Dialogkonferanse Mosjøen Kjell Amundsen.
Undervisning i gruppe for ungdom med psykisk utviklingshemming
Foreldreutvalget for grunnskolen i Levanger ( FGIL ) * FGIL er valgt for å være et koordinerende og felles ledd for alle Foreldre arbeidsutvalgene (FAU`ene)
Redd Barna og Sinna mann
PRINSIPPER FOR FORELDREVEILEDNING
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
Kampen skole Vår visjon:
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Unge utforskere La ungdom ta grep i eget liv
Kvalitetssikring i bibelskoler og fagskoler v/ Lars Eirik Sandvik.
Seksuelle SMiso Rogaland.
RePULSE- styr dine impulser Presentasjon PPT
Samfunnsdagen 2012 Forskerjam Barnehagen som forebyggende arena for barn som utsettes for omsorgssvikt Åse Bratterud og Kari Emilsen Barnevernets utviklingssenter.
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Informasjon om skolehelsetjenestetilbudet på 3. trinn Veiing og måling Helseopplysning med tema helse, vennskap, trøbbel og vonde hemmeligheter.
FAIR PLAY. Fair Play - et ansvar for hele fotballfamilien - spillere, trenere, ledere, foreldre, publikum og media Troms Fotballkrets er blant Nord-Norges.
Fylkesmannens rolle for ungdommen i OT sin målgruppe
Avd. for helseopplysning - SiA
Hvordan forebygge mobbing?
Velkommen til Åmot ungdomsskole
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Verktøy for å kartlegge holdninger
Innhold Sak 1: Velkommen v. teamleder. Kort presentasjon av team 9
Nerdrumshagen Barnehage
Mulig.
Utdanningsvalg – 9. trinn 15-16
«Æ E MÆ» Berit Voktor Helsesøster / prosjektleder
Utdanningsvalg – 9. trinn 16-17
Oktobernytt Nå er virkelig høsten her med alt av vær som det kan tilby! Barna får mange ulike erfaringer med været gjennom at vi går ut hver dag- uansett.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velkommen til foreldremøte
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
Den matematiske samtalen
Psykisk helse.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Fagfornyelsen i grunnopplæringen og de tre tverrfaglige temaene
Referat foreldremøte 11. september 2018
Invitasjon til Helt sjef!
Sinne Film:
SMISO Hamar et selvhjelpssenter for:
Kompetansedager om omsorgssvikt og overgrep Dag 3: Kunnskap gir mot til å se og trygghet til å handle.
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Voldsforebyggende opplæring
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Voldsforebyggende opplæring
FORELDREKONTROLL Vet du hva dine barn surfer på, spiller eller bruker av app`r? Det er ikke lett å følge tempoet til egne barn og hva de blir utsatt for.
Velkommen til foreldremøte om
Foreldremøte Odderøya barnehage
reddbarna.no/jegerher #JegErHer
Utskrift av presentasjonen:

KOMPETANSEHEVING MOLDE 31. OKTOBER 2017 OVERGREP OG VOLD Momenter til to temaer: Innføring av prosjektet «Livsmestring i skolen» Hvordan snakke med de minste barna om seksuelle overgrep og vold Ekstratema: Vårt siste tabu – gjett hva det er?

TEMA 1: LIVSMESTRING SOM PROSJEKT I SKOLEN Forslaget fra en gruppe stortingsrepresentanter med tyngde i KRF er vedtatt. De siterer en rekke problemområder som elevene blir konfrontert med både personlig og utfordrende og vonde og vanskelige, og som tema som de skal håndtere. De siterer fra lovfestet Formålsparagraf: «Opplæringens mål er å ruste barn, unge og voksne til å møte livets oppgaver og meste utfordringer sammen med andre. Den skal gi hver elev kyndighet til å ta hånd om seg selv og sitt liv, og samtidig overskudd til å stå andre bi.»

De foreslår blant annet: «..at man inviterer representanter fra ulike profesjoner i skolen. Disse kunne lagt til rette for refleksjon og samtale elevene i mellom, og gitt undervisning i temaer som er viktige for at barn og unge skal være i stand til å mestre sitt eget liv og sin egen hverdag». Noe for oss? Følg med i timen!

TEMA 2: HVORDAN SNAKKE TIL DE MINSTE OM OVERGREP OG VOLD? Dialog som problematiserer a) å snakke med de små barna om slemme voksne overgripere, b) det å argumentere for at slike samtaler er forebyggende, c) mener vi at det er best å ikke snakke til de under 4 år i det hele tatt? Noen eksempler på hvordan vi snakker til barn om seksuelle overgrep, a) barnehage hvor det var blitt avdekket, b) femteklasse på Osterøy etter tragedie på Hylkje utenfor Bergen.

EKSTRA TEMA: VÅRT SISTE TABU HVA ER DET? OG HVORFOR HØRER DET HJEMME PÅ DETTE KURSET? DET HANDLER OM AT GODE, NORSKE, OPPLYSTE, OFTE UTDANNEDE FEDRE IKKE SNAKKER MED SØNNENE SINE OM DERES SEKSUELLE UTVIKLING! ER TIDEN INNE? For noen er tiden ute.