Tilknytningsplikt til offentlig avløp

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UU og Fylkesmannens rolle
Advertisements

Unntak fra tilknytningsplikt for fjernvarme Fjernvarmedagene 2011 Arne H. Trollstøl.
Kommunens rolle som samfunnsutvikler er under endring
Tilsynet for små avløpsanlegg
Kommunedelplan for RINGSAKERFJELLET I denne sammenheng:
Drøm eller virkelighet?????
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Advokat Øyvind Renslo, KS
VA-tiltak langs Svelvikveien mellom Solumstrand og Svelvik grense – Orientering til Bystyrekomitèen Hensikt: Gi komitèen en orientering om.
Kloakkering av Røyksund
Sektorutvalg Levekår 3 juni Økonomi – vann og avløp. Brutto utgifter 213 mill.kr. Herav lønn 19,1 mill. Inntekter 215,1 mill. Gebyrfinansiert Sum.
Ny plan- og bygningslov
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Fjernvarmedagene 2011 Hvilke erfaringer har fjernvarmeselskapene med tilknytningsplikten? Akershus Energi Varme AS Berit Lindmo Markedssjef.
Kommentarer til enkelte spørsmål i THEMAs rapport Tilknytningsplikt og prisregulering Fjernvarmedagene – 29. oktober 2013 – Frode Støle.
Reguleringsplaner.
Gode boligområder for oss alle
Ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Handlingsplan for VA i Svelvik kommune
KOSTNADSPROGNOSER: Signalene fra diskusjonen av de 7 gruppeoppgaver den 25. mars, pluss andre vedtatte og antatte ambisjoner, er lagt til grunn: Vannledningsnettet.
§ 11-8 Hensynssoner Vise hensyn og restriksjoner for bruk av arealer
Planbestemmelser.
Folkehelse og universell utforming
Spillemidler til idretts-, nærmiljø og friluftsanlegg. Høstseminar 2011 – Asker idrettsråd.
Kommuneplanen Del av en planstrategi (fra 2012) Samfunnsdel Arealdel Handlingsdel (fra 2012)
Informasjonsmøte Mandag TOTALENTREPRISE  Totalentreprise –To tilbud, Veidekke Entreprenør og Arne Rød & Co AS –Forhandlinger med Veidekke.
Kristin Loe Kjelstad 3.juni 2009
Fjernvarmedagene 2009 Tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg Forholdet til anskaffelsesreglene Advokat Marco Lilli - Kluge Advokatfirma DA.
Søkerkurs for tiltakshaver Tirsdag  Går du med byggeplaner til sommeren? Vi inviterer til et enkelt ”søkerkurs” på ca 2,5 timer 20. mars og.
Byrådsavdeling for klima, miljø og byutvikling (BKMB)
BEdagene Flere enkle tiltak, flere meldinger og 3 ukers frist – og hva med unntakene? Magnar Danielsen Kommunal- og regionaldepartementet.
Hjemmel for ekspropriasjon Birgitte Bie Mørkved
PLAN OG BYGNINGSLOVEN LOVEN HAR BESTEMMELSER OM Arealformål
KOSTRA og miljødata og rapportering Julie L. Hass Seksjon for miljøstatistikk, SSB.
1 av Roger Iversen politisk rådgiver KRD BFO-konferanse Oslo, 18.november 2004 Hvordan skal man sørge for at de private og offentlige aktørene arbeider.
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Reguleringsplan - planprosess
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Kommunal- og administrasjonsavdelingen Kommuneplanens arealdel Kommunen skal ha en arealplan for hele kommunen som viser.
Bakgrunn Registreringsarbeider Kommunens saksbehandling Privat engasjement Mulige konsekvenser på sikt Opprydding i spredt bebyggelse - Sarpsborgmodellen.
TOB055 Beskrivelse, kalkulasjon og kontrahering Aktører/roller i byggeprosessen ”Prosjektorganisasjonen”
Vann- og avløpsprosjekter status 2015 Komité TKF
O.prp. nr ) Ny plan- og bygningslov Byggesaksdelen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Landbruk i utvikling – en utfordring for kommuneplanleggeren.
Kommuneplanens arealdel Karttekniske utfordringer.
Moss kommune Hva betyr forslaget for kommunenes ledelse og forvaltning? Ann-Janette Hansen Rådgiver - Moss kommune Tlf nr
Velkommen til folkemøte Politisk: Knut Sletten, Leder Planutvalget Hans Henrik Hansen, Nestleder Planutvalget Laila Benjaminsen, Medlem Planutvalget Helge.
Vann og avløp Seterveien - Dalbo. Tekst 2 Vedtatt av kommunestyret 2009 Revidert tiltaksplan vedtatt av kommunestyret 2014 Hovedplan for drikkevann og.
Arealforvaltning etter plan- og bygningsloven
Hva betyr helhetlig vannforvaltning for lokal forvaltning og saksbehandling? Rådgiver, Lars Ekker Nordland fylkeskommune/ vannregionmyndigheten i Nordland.
Velkommen til folkemøte
Vann og avløp Ildjernet.
Private aktører - veilednings- og kompetansebehov
TEKNISK ENHET Andøy kommune ANTALL BRUKERE/KUNDER: > 5000
E 134 Åmot-Vinjesvingen i Vinje kommune. Planprogram 23
Vannområde Morsa – Hvordan jobber vi, hva legger vi vekt på?
Markarådet 5. mai 2015 Bjørn Bugge 2015 Markarådet Mai 2015.
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Etablering av VA-anlegg i Torvvikveien Nesodden kommune
Informasjonsmøte i Åsa
Vann og avløp Ildjernet.
Ny plan- og bygningslov
Dosent Ingun Sletnes Hvordan kontrollerer staten kommunene? Lovlighetskontroll, tilsyn og klage 14. mars
Vann og avløp Øvre Sirdal
UU og Fylkesmannens rolle
Nes etappe 2, Alternative løsninger
Reguleringsplan for nytt næringsområde med tilhørende adkomstveg på Ausenfjellet Informasjonsmøte
Status i arbeidet nå E6 Sørfoldtunnelene. Utredning september 2013 Arbeidsgruppe i Statens vegvesen.
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Utskrift av presentasjonen:

Tilknytningsplikt til offentlig avløp Kommunen er tilsynsmyndighet for mindre private avløpsanlegg. 1,85 årsverk: Saksbehandling av utslippssøknader og tilsyn. 0,15 årsverk med vannforvaltning + forurensning. Tilknytningsplikt til offentlig avløp Ingrid Strømme, rådgiver Utslipp

Kommunens hovedmål for avløp «På lang sikt skal alle boliger i Ringerike ha en avløpssituasjon som er i tråd med gjeldende forurensningsregelverk og rensekrav. Det må alltid gjøres en avveining om dette er en opprydding som kommunen skal stå for eller om det skal gjennomføres i privat regi» Målet er vedtatt av kommunestyret i bl.a. i : Hovedplan for avløp Strategi for opprydding i spredt avløp

Strategi for opprydding i spredt avløp Vedtatt av kommunestyret i 2011. Tilsyn og oppfølgning Ca 4000 private anlegg. Ca 70 % vil på sikt få pålegg om tilknytning eller oppgradering 7 soner Prioritert ut fra miljøtilstand og brukerinteresser Steinsfjorden har prioritet 1. Tilsynsmyndighet: Fører tilsyn med at anleggene oppfyller dagens krav.

Plikt til å knytte bygning til kommunal avløpsledning Plan- og bygningsloven §27-2: "Når offentlig avløpsledning går over eiendommen eller i veg som støter til den, eller over nærliggende areal, skal bygning som ligger på eiendommen knyttes til avløpsledningen.” Vil det etter kommunens skjønn være forbundet med uforholdsmessig stor kostnad eller særlig hensyn tilsier det, kan kommunen godkjenne en annen ordning. Kommunen kan kreve tilknytning også når særlige hensyn tilsier det (eks. ved forurensning) Formålet med § 27-2: Hovedregel om helsemessig betryggende ordning for avløp, unngå forurensning. Sikre at ofentlig avløpsanlegget blir drevet teknisk og driftsøkonomisk rasjonelt (kundegrunnlag). Legge vekt på kan kommunen godkjenne en annen ordning.

Hva er nærliggende areal og uforholdsmessig høy kostnad? Nærliggende areal er ikke definert i loven, men: KRD 93/3328: «en avstand på 300-600 meter ikke kan anses urimelig. KRD 98/76 «en avstand på 500 meter vil ligge innenfor begrepet nærliggende areal». Avstanden beregnes fra bygning til påkoblingspunkt Uforholdsmessig høy kostnad: Hvilken kostnad kan forventes for området? Må sammenlignes med oppgradering av privat anlegg KMD har uttalt: For at kostnaden skal være uforholdsmessig , må den ligge «ikke uvesentlig over de høyeste sjikt i kommunen» Tre ganger normalkostnaden kan være OK. I Ringerike er det ikke ennå vedtatt noen grense, men vi har operert med et skille på 2G (1 G = kr 93 634,- i 2017) 2G er lavere enn det det koster for et nytt privat anlegg. Det antas at 25-30 vil få pålegg.

Kommunen kan godkjenne en annen ordning Kan godkjenne annen ordning hvis: Uforholdsmessig stor kostnad Særlig andre hensyn Eksempel: De som har helt nye anlegg kan vurderes å ikke kreve tilknytning for. Obs! Personlig økonomi er ikke «særlig andre hensyn»

Kostnader: Prosjektering Evt grunnerverv/bruksrettighet (husk tinglysning!) Anleggskostnader Istandsetting av bruksareal NB! Stikkledninger er søknadspliktige etter § 20-1, 1.ledd a). Fagkyndig firma for å være ansvarlig for PRO og UTF. Byggesaksgebyr: ca kr 8000,-. Tilknytningsavgifter: Avløp: kr 9000,- Vann: kr 9000,-

Tilknytning for fritidsboliger Tilknytningsplikten gjelder ikke for fritidsboliger dersom det ikke er bestemt i plan. I forslag til ny arealdel til kommuneplanen er hytter med innlagt vann sidestilt med boliger når det gjelder tilknytning til offentlig avløp. Kommuneplanen antas vedtatt i 2018/19. Ingen innspill til dette i høringen.