Eit springbrett ut i det uhyggjelege

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Advertisements

Den digitale hverdag Diskusjonsspørsmål
Nærings seminar Bakgrunn •Bransje og interesse •Fag kunnskap er viktig •Bransjen manglet fleksibilitet og omstillingsevne…denne og •Prod / Salg.
ROMANTIKKEN.
BUKKANE BRUSE PÅ BADELAND
Ludvigsen-utvalet NOU 2014:7 Elevenes læring i fremtidens skole Revisjon eller revolusjon av læreplanen?
Side Samfunnsfag. samandrag Samane jakta og fiska etter mat. Samane jakta på villrein fram til1600 talet. Dei hadde ein skatt som beli betalt med.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Tema Vg1, kap 4.
Kap 4 og 5 i Eva Maagerø: Språket som mening
Kapittel 8 Språk i kontakt Fleirspråkligheit Øyvind Nordahl Næss/VG/NTB scanpix.
Ungdomstrinn i utvikling på Volda ungdomsskule. Erfaringsdeling i høve lekse om samarbeid To og to: Kva var oppgåva til elevane? Kva la elevane vekt på.
Ungdomstrinn i utvikling på Volda ungdomsskule. Klasseleiing - læringsleiing Mykje meir enn reglar og rutinar! Klasseleiingsbordet: Ein integrert kompetanse.
Å vere jøde. Den som er fødd av ei jødisk mor, er jøde. I dag er det 14 millionar jødar. Dei er spreidde over heile verda, dei fleste i USA og Israel.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Fag og bøker Norsk Matematikk Lekser. Å lese saman med barnet Kvifor…
Arne Svingen Født ARNE SVINGEN Han ble født i Oslo. På barneskolen spilte han fotball hver dag, og på ungdomsskolen begynte han å spille i.
1 A KLP Kommunekreditt Alternativ finansiering – muligheter og realisme Kystvegkonferansen i Vanylven 26.august 2011 Jan Olav Tryggestad Ass direktør.
To tenkjemåtar i etikken  Etikk: handlar om å tenkje gjennom spørsmål om rett og gale  aka moralfilosofi  Forholdet mellom menneske  Heile samfunnet.
Hensikta med tilsynet er å bidra til å skape: - eit inkluderande arbeidsmiljø - eit miljø som er helsefremjande - forebygging i høve sjukefråvær og utstøting.
Nettverk for gruppeleiarar Rauma januar 2014 Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed untill it’s faced. James Baldwin.
Munnleg kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – korleis du appellerer til mottakaren for å få fram bodskapen din og overtyde han. Greske omgrep.
Sakprosa Formelle sakprosasjangrar. Følgjer som regel eit fast mønster. Dei tekstane du skal lære om er: Rapport Formelt brev og e-post Søknad og CV.
Kapittel 2 Tekstane rundt oss Birgid Allig/Stone/Getty Images.
Å skrive meininga si Fempunktsmetoden. Skriv fem setningar: Fortel kva emne du vil skrive om. Skriv tre setningar om dette emnet. Skriv ei setning som.
Grammatikk. Ordklassane 1.Verb 2.Substantiv 3.Adjektiv 4.Pronomen 5.Determinativ 6.Preposisjonar 7.Konjunksjonar 8.Subjunksjonar 9.Interjeksjonar 10.Adverb.
Bokmelding. Som ein artikkel Typisk i aviser, nettet, m.m. Hugs på to ting: Skrive om boka Vurdere boka.
Heimetenester til personar som lever med demenssjukdom i Stord kommune –Avdelingsleiar Randi Huglen –Einingsleiar Britt Sørensen Dalsgård Stord kommune.
| Å argumentere å skrive argumenterande tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saka. Sjå ein film, leit på Internett, les i aviser, fagbøker.
VELKOMMEN Foreldremøte for 4. trinn Oppstart Trinnet har hatt ein roleg og fin oppstart. Hildi og Patrik er nye lærarar i 4a og 4c Det er kome.
Workshop: Kjenneteikn ved god eigenvurdering Oppgåver a) Kva er suksesskriterier for eigenvurdering? (for elevar) b) Kva metodar vil kunne føre til god.
Retorikk og skriving. Omgrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Arbeid på skulen Norsk Tekstskaping, finskrift, grammatikk. Vekas mål: - Vurdera og samanlikne eigne og andre sine tekstar. -Beskriva språk og språkbruk,
100 høgfrekvente ord nynorsk 2 sekunder1 sekundBlink Pål Monstad, Pedagogisk senter Haugesund oktober
| Samansette tekstar.
Grammatikkurs Engelsk 9. trinn
Vel digital postkasse på Noreg.no
Skumle klovner.
Ulike måtar for bruken av pronomen
Global WASH rådgjevar, Åshild Skare Oslo,
Teikning av mekaniske delar
Omgrepssamling 1. og 2. trinn
Tverrfaglege og yrkesretta oppgåver – etisk dilemma
3. trinn, Øyra Vurdering for læring.
Grammatikk.
Arbeid på skulen Norsk Matte Engelsk Samf. Fag Naturfag KRLE
Retorikk og skriving.
| Samansette tekstar.
Munnleg kommunikasjon
| Å argumentere Å skrive argumenterande tekst.
Lær å logge inn til offentlege tenester med BankID på mobil
Dramatiske sjangrar Skodespel og film
Frå vinter- til heilårsdestinasjon
TRIVSELSVEKA 1.TRINN VEKE 39
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Klar melding! Klar til å skanne jobben
Endring i opplæringslova § 3-1
Kort om implementering
UNIVERSELL UTFORMING AV IKT
- presentere nokre viktige filosofar og diskutere deira idear.
Lær å logge inn til offentlege tenester med BankID
Lær å logge inn til offentlege tenester med MinID
| Lær lettare Studieteknikk for meir effektiv læring.
Kapittel 5: Språket før og no Det fleirspråklege Noreg
Punkt og linjer Panorama Vg3 Det moderne prosjektet Læreplanmål
Omsetjing og vurdering
Ny Nærings- og utviklingsplan Kva kan de? Kva vil de? Kor skal de?
Diskusjonsframlegg frå styret
Sjølvbilete og sjølvtillit
Å legge til rette for djupnelæring B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Eit springbrett ut i det uhyggjelege Do not feed the trolls Eit springbrett ut i det uhyggjelege

Kva er samanhengen mellom trolla i Do not feed the trolls…

… og Killer Bob frå Twin Peaks…

… og småbyidyllen i Blue Velvet…

… Stranger Things…

… og Stepford Wives?

Og kva har Sigmund Freud med det heile å gjere?

Psykologisk skrekkfilm: det uhyggjelege I Freud sitt essay «Das Unheimliche» frå 1919 skildrar han det uhyggjelege som noko som er kjent, men forvridd, i motsetning til noko som er heilt framandt, eit monster: «Det uhyggelige er den typen av det skremmende som går tilbake på noe velkjent, noe man er fortrolig med»

Freud ser på sjølve ordet [unheimlich], eller [heimlich] og finn at det på tysk og har ei tyding som betyr noko slikt som «det som er skjult», eller «det som er lukket, ugjennomtrengelig». Med poeten Schelling finn han ei formulering som definerer det uhyggelege «det som skulle være en hemmelighet, i det skjulte, men som er trådt fram». (Noko som er blitt u-hemmeleg).

Skrekktradisjonen i europeisk og amerikansk litteratur Ofte sett i samanheng med romantikken, og det gotiske, skrekkromantikk. Frankenstein Dracula Varulvmotivet Monstra er i romantikken sett på som naturens onde side, ei forvrengning. Vi er ikkje redde for monster fordi dei er så annleis frå oss, men fordi dei er like oss.

I vår tid lever desse motiva vidare Stadig nye vampyrar gjenoppstår Zombie-hordane kjem Robotar er uhyggjelege fordi vi er i tvil om dei er menneske eller maskin: Terminator, Stepford Wives, Ex Machina Den (amerikanske) forstadsidyllen blir stadig broten: Stranger Things, Blue Velvet Killer Bob er det onde spegelbiletet til ein vanleg familiemann i Twin Peaks

Do not feed the trolls og det uhyggjelege Trolla på scena blir uhyggjelege fordi dei er så like oss. Anonymitet blir noko uhyggjeleg, noko som skulle vore skjult, men som er trådt fram. Trolla vender det positive (suksess på nettet) til noko negativt. Dei som sit bak eit tastatur og er u-hyggjelege er heilt vanlege folk. Vi bør utfordre ungdom (og andre) til å sjå trolla på nettet, blant oss sjølve.

Kjelde: Sigmund Freud: «Det uhyggelige» (oms. Sverre Dahl) i: Sigmund Freud: Mellom psykoanalyse og litteratur Gyldendal 2011