Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Advertisements

Oslo 4. og 5. mars 2010 Tariff 2010 Møte NLS. Unios medlemsforeninger s2 ForeningAntall medlemmer Utdanningsforbundet Norsk Sykepleierforbund87.
Virksomhetsplan Prosessgrunnlag veiledere. Hvorfor virksomhetsplan?
Bilag 5 Strategier for HELFO mot HELFO har vært gjennom en spennende reise fra etablering av Trygdeetatens oppgjørsorganisasjon i 2004 og fram til.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
Digital vurdering og eksamen Juridiske rammer Læringsfestivalen 2015 Maren Magnus Jegersberg Juridisk rådgiver IT-direktørens stab Universitetet i Oslo.
KS si rolle som medlems- og interesse- organisasjon Arbeider for styrking av lokaldemokratiet og best mulige rammevilkår for kommunene Formidling av fakta-
Forskning for framtiden Forskningspolitisk debatt Jan I. Haaland, styreleder UHR.
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
Februar 2013 IKT-strategi Gruppe 4 Jan Magne LangsethGro Li Sletvold Fridtjov Valde JansonAmel Konjhodzic Anne Berit SkogvangBerit Aarnes Magnus.
Universell utforming Asker kommunes arbeid med universell utforming i kommunikasjon med innbyggerne.
Veileder for gevinstrapportering
Presentasjon av organiseringsprosjektet
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
ROS-analyse.
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Bærekraftig samfunnsutvikling
Digitalisering av plan- og byggesaksprosessen – gevinster?
Strategikonferansen okt 2016
Salmon Group AS Skisse til løsning som gir bærekraftig vekst
Kommuner som har gått ut av ROBEK-lista
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Bærekraftig samfunnsutvikling
Samarbeid og medbestemmelse
Samarbeidsgruppemøte 5.november 2015 SAK: 5 Status veikartarbeidet
Samarbeidsgruppemøte 5. november 2015
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Støttefunksjonen Støttefunksjonen utfører arbeidsoppgaver primært for intern organisasjon (politisk nivå, rådmann, enheter, avdelinger, enkeltansatte),
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Regjeringen vil at Norge skal være et av de mest innovative landene i Europa NTNU - en drivkraft for omstilling, bærekraftig innovasjon og utvikling av.
Gruppeprosess Dialog som ramme for gruppeprosessen Lokalt fokus
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Økonomiplanprosessen Budsjett 2018 Økonomiplan
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Presentasjon for virksomhetens ledelse
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
E-handel.
Bærum inviterer Bærum 2035 Tenke langt – handle nå 22.August 2018
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Felles prosjekt for alle velferdstjenestene
Gjennomgang sentraladministrasjonen
Partsammensatt samarbeidsutvalg 09. mars 2015
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Digital styringsmodell og prioriteringsprosess for prosjekter
Partienes funksjoner I
Tverrfaglige tema.
Velkommen Konseptvalgutredning (KVU) E10 Fiskebøl - Å
Nå er vi spente!.
«én innbygger - én journal» 7. mars 2019 Christine Bergland
Kommuneplanens handlingsdel knyttet til økonomiplanen
Gjennomføring
Digitaliseringsarbeidet i Lillehammer-regionen
Konsept regionalutvikling
Utredningsgruppe samferdsel
Gevinstrealiseringsstrategi
Delprosjekt arbeidsgiverpolitikk
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Program for administrativ forbedring og digitalisering
STATUSRAPPORT UiO Saksbehandling og arkiv Delprosjekt 1 &
Programkontoret.
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?

Har kommunen tilstrekkelig politisk og administrativ kompetanse på økonomiområdet? Har kommunen en økonomisk situasjon som gjør det mulig å opprettholde stabile gode resultater over tid? Hvilke konsekvenser vil eventuelle endringer i inntektssystemet få?

Spm 1 Administrativ kompetanse: Felles fagmiljø lønn og regnskap på Lillehammer gir redusert sårbarhet innenfor de områdene de har ansvaret for. Prosjektgruppeinnspill: Flere samarbeidsområder ? Forsystemer fakturering ? Andre ? Administrative ressurser ifht økonomioppfølging er redusert fra to årsverk til ett årsverk på grunn av reduksjoner i stab (3,1 årsverk reduksjon) Utfordrende i en situasjon der sektorene også står ovenfor store omstillinger.

God tilrettelegging fra administrasjonen: Politisk kompetanse: God tilrettelegging fra administrasjonen: Politikeropplæring «Verktøy» for politikerne: konkret tilrettelegging, forenkle for å gjøre forståelig, begrense papirmengden De politiske partienes ansvar: Nominere slik at kommunestyret speiler lokalsamfunnet

Spm 2 Det er betydelige utfordringer med å få tilpasset utgiftsnivået til kommunens inntekter. Driftsutgiftene må reduseres eller inntektene må økes. Lite reserver. Kommunen kan ikke drive alle tjenester på samme måte som i dag. Omfattende omstilling og omstrukturering er nødvendig. Stimulering av næringslivet inkl få folk til å bo i Øyer («vinn-vinn») Vilje og evne til å planlegge økonomisk for årene fremover blir viktig, samt gjennomføring av nødvendige tiltak: Viktig med god tilrettelegging av grunnlaget for politikernes prioriteringer inkl legge fram flere alternativer

Spm 3 Innretningen på regjeringens forslag til nytt inntektssystem burde vært kjent før, det var ikke mulig å ta stilling til utslag av nytt økonomisystem på det tidspunktet utredningsarbeidet ble gjort. Øyer kommune taper mye på å være «frivillig liten». Alternativt, ved en kommunesammenslutning, ville man beholdt dagens inntekter i 15 + 5 år. Det utfordrer den økonomiske bærekraften og dermed samfunns – og tjenesteutviklingen

Digitalisering- teknologiutviklingen

Må vi øke ressursene til digitalisering for å oppnå gevinster i «andre enden»? Velferdsteknologi, økte krav til saksforberedelse fra f.eks. utbyggere mm Hva skal til? Hvilke typer «hjelpere» trenger vi for å høste optimalt av teknologiutviklingen ?

Overordnet strategi er viktig, men Helhetlig strategi? Eller enkeltstående tiltak? Ja takk – begge deler!

Ja takk, begge deler – FORDI… Mange vil i gang, helheten er kompleks «Utsettelser gir skader og behov for digital førstehjelp og akutt behandling krever løsning med enkelttiltak» Enkelttiltakene bidrar også til å bygge kunnskap, endre kultur og åpne døren for helhetlig strategi

Arbeid med digitaliseringsstrategi Det bør lages en særskilt strategiprosess for å få forståelse, forpliktelse og forankring hos ansatte og interessenter Hvor vil vi? Hvor er vi i dag? Hvilke valg må vi ta for komme dit vi ønsker oss? Prosjektorganisering Synliggjøring av hvilke ressurser som trengs i prosessen med utarbeidelse av strategien

Digitalisering er alle sektorer og enheters ansvar og er en del av de verktøy vi har for å løse den viktige jobben vi forvalter! FORANKRING!