Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fra ord til liv Mars 2011.
Advertisements

… vitenskapen ikke gir rom for å tro på Gud.
Religioner og livssyn i dag
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Fra ord til liv April 2013 «Kom ikke med klager mot hverandre.» (Jak 5,9)
Hva er fysikk? Naturen er styrt av fysiske lover og prinsipper som beskriver og forutsier fenomener i naturen og universet Planetenes bevegelser Legemers.
KRL Av Karina Schjølberg
Religioner og livssyn i dag
Ordet poesi betyr stemningsfullt, lyrisk, versediktning.
Undring Tro Viten.
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Livssynshumanismen Hva er livssyn? -Ser på livet
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Tomatdyrking som forskningsområde Forskerne lager hypoteser og tester disse. Dette kan omfatte faktorer som temperatur belysning luftfuktighet CO 2 – nivå.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Kvinnesyn i bibelen og i kirkehistorien
JORDENS BARN - teologi i og med naturen Vandring i Bibelens tekster med samisk tradisjon som veiviser Tore Johnsen.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
Virkemidler i film  Mange vanlige enkeltbilder, og kjører dem fort etter hverandre.  Filmen har sitt eget språk,  sine egne ord.
Samfunnsutvikling - To fremtidsbilder Etter Leif Holbæk-Hanssens triologi: Metoder og Modeller i Markedsføringen (1975) Ove Jakobsen.
Bruk av livshistorie til personer med demens Astrid Håland april 2016.
1 Kan en evig og personlig Gud eksistere?. 2 Kan vi tenke at Gud finnes? Finnes en grunnleggende årsak til alt? Finnes en grunnleggende årsak til alt?
For å samhandle godt med mennesker med forskjellig livssyn og kulturbakgrunn, er det viktig med kunnskap om religiøs tro og tradisjoner.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Sokrates.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Stoisismen og kristendommen
Veilederen er utarbeidet av SINTEF Byggforsk, på vegne av KS, 2006.
Skrivekurs Innhold: Analyse av oppgavetekst Begrepsavklaring
Hundetrening skole Levert av:
Samhandling med ungdom
Elektrisk krets og ledning
Liv Oddrun Voll Aud Ragnhild Skår
Anbefaling «Dette brevet er det egentlige hovedstykket i Det nye testamentet, og det aller reneste evangelium. Det er vel verdt at den kristne ikke bare.
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Hypotese og teori.
Religion i samfunnet.
Idretten er så stor del av identiteten min.
Det moralske argumentet for Guds eksistens
Kva materiale leier straum?
Kristendommen har hatt stor betydning for samfunnet vårt gjennom flere hundre år.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
For å forstå oss selv, henter vi svar fra blant annet naturvitenskap, religion og filosofi.
Skapelse og evolusjon – hvordan gå inn i disse spørsmålene når eieres og ansattes og foreldres syn spriker? Espen Ottosen.
Salige er de fattige i ånden
Kapittel 1 Helse og sykdom
Veilederen er utarbeidet av SINTEF Byggforsk, på vegne av KS, 2006.
Alternativbevegelsen
I begynnelsen var Ordet: Ordet som nådemiddel hos Luther
Samtaletrekk B – Samarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Bevis i matematikk- undervisningen
Velkommen til førskoledager HASLE SKOLE på Brynseng
1. Innledende påstander om organisasjoner
Definisjonsoppgave Definer begrepet TEORI
Kapittel 1, oppgave a) Sett inn riktig form av substantivene
Kjennetegn på problemløsing B – Samarbeid
Sokrates.
Teknologi og utforsking Elektrisitet
Jesu budskap og eksempel
Aktiv lytting gjennom fem steg.
Hvordan er et atom bygd opp?
Tilpasset opplæring Kurs 5
Forberedelse til praksis
- hensikt, sjanger og sammenheng i tekst
Validering- å lytte til følelsene
Utskrift av presentasjonen:

Sant Sann Guds Ord Teori Teori På kollisjonskurs? Den fysiske virkelighet Sann Guds Ord Sant Teori Teori Naturvitenskapen Teologien Den fysiske virkelighet er alltid sann. Guds Ord er alltid sant. Tolkningen av det vi ser i den fysiske virkelighet kaller vi naturvitenskap. Tolkningen av det vi leser i Guds Ord kaller vi teologi. Det vil aldri være noen motsetning mellom den fysiske virkelighet og Guds Ord. Men det kan mange ganger være en motsetning mellom naturvitenskap og teologi. Når det oppstår en motsetning, er det enten en feil i naturvitenskapen, en feil ved teologien eller feil i begge.

Hvorfor koker Tante Annas kaffe? Forklaringer/beskrivelser vi bruker i naturvitenskap og teologi er forskjellige: Hvorfor koker kaffen? Naturvitenskapen svarer elektrisk strøm, bevege molekyler osv. Dette er årsaksforklaringer, mekanismer, hvordan. Teologien svarer: Fordi tante Anna ville servere kaffe. Dette er meningsforklaring: Forklarer hensikter, mål, hvorfor. Begge forklaringene er riktige, men de svarer på ulike spørsmål.

Hvilke briller har du på? Vi feilleser ofte 1. Mos 1 og tror dette er ment som naturvitenskapelig beskrivelse. Dette blir klart når vi leser 1. Mos 1 sammen med kapittel 2: Skapelsen har annen rekkefølge. Forfatteren er ikke forvirret, men mener begge er sanne, og vi må lese dem i lys av hverandre. La oss forsøke å lese tekstene slik de var ment, som meningsforklaringer, ikke som en forklaring av naturvitenskapelige mekanismer. Mikael Jortveit, Oasen skole 2013

Kristen tro og vitenskapens fremvekst Tanken om at det er en motsetning mellom vitenskap og tro blir motsagt av mange vitenskapshistorikere. Den moderne vitenskap har oppstått som følge av kristen tro – ikke som en protest mot den! Gud har skapt en ordnet verden som det er mulig å få kunnskap om. Vitenskaps-pionerer som Galilei, Newton, Kepler og Boyle regnet med en Gud som skaper av universet. De så ingen motsetning mellom vitenskap og tro. I naturens orden så de bevis på Guds eksistens. Kepler: «Må Gud gi at alle mine fantastiske teorier overalt og fullstendig får den effekt på mennesker som jeg har etterstrebet i min avhandling; nemlig at troen på verdens skapelse skal forsterkes gjennom disse ytre bevis, at Skaperens tanke kan bli gjenkjent og at hans uuttømmelige visdom får lyse klarere for hver dag. Da vil mennesket endelig erkjenne den virkelighet oppfatningen av hans makt og visdom og innse at Gud, som har lagt grunnlaget for alt i denne verden i pakt med kvantitetslovene, også har utstyrt mennesket med en intelligens som kan forstå disse lover.» (Se: Gustavsson: «Kristen med god grunn», s. 158, 2006) Kilde: Gustavsson, Stefan: «Kristen med god grunn», s. 155-167, Luther Forlag, Oslo 2006

Kristen tro og vitenskapens begrensninger Vitenskapen kan ikke besvare alle spørsmål som: Hva er meningen med dette? Hvilken verdi har noe eller noen? Her kommer vitenskapen til kort. Slike spørsmål må et livssyn gi svar på. Livssyn og vitenskap utfyller hverandre. Jf. Kaffekoking. Mer kunnskap om universet betyr at vi får mer kunnskap om Guds tanker! Forskning og vitenskap er positivt! Kristen tro gir motivasjon til vitenskapelig arbeid og bekrefter de naturlige årsakene i skaperverket. Så supplerer kristen tro med å gi et helhetsbilde, og gir svar om mening og verdi. Kilde: Gustavsson, Stefan: «Kristen med god grunn», s. 155-167, Luther Forlag, Oslo 2006