Miljørettet helsevern

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helse Øst RHF Geografisk ansvarsområde: Oslo Akershus Oppland Hedmark
Advertisements

Bergen Vann Mai 2014.
Ny lov om folkehelsearbeid
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
HMS-kultur Janne Lea Svensson
Elevenes arbeidsmiljø – sett i lys av «mobbe-dommen» Arild Rekve Oppvekstdirektør.
Hvordan lykkes i det lokale/kommunale trafikksikkerhetsarbeidet?
Jarand Hindenes, Bedriftslege / Spesialist i Arbeidsmedisin
Hva skal vi snakke om? Hva er IK – Akvakultur? Hva er internkontroll?
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
eksempler på HMS-faktorer:
Rolighetsmoen barnehage
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
Lov om helsetjenesten i kommunene
NAMDALSKONFERANSEN OKTOBER 2011 HVORDAN VELGER KOMMUNENE I MIDTRE NAMDAL Å MØTE UTFORDRINGENE I SAMHANDLINGSREFORMEN Eva Fiskum prosjektleder samhandlingsreformen.
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Kommunens tilsyn med skadedyrbekjempere
Informasjon til elever og foreldre skolemiljøutvalg
Kvalitetssystemet Kvalitetslosen – 4 moduler
Human Factors (HF) i kontrollrom - En revisjonsmetode 2003
Alle ansatte må involveres Hvordan tilrettelegge HMS-arbeidet i mindre energibedrifter? Rica Nidelven Hotel Trondheim, 26. – 27.januar 2011 Eirik.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Komite for helse og sosial Kommunaldirektør Finn Strand
Kvalitetsarbeid Høstmøte ved Reidar Hole.
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Miljørettet helsevern - hvordan kan helse- og avfallsetater i kommunene samarbeide Arild Øien Rådgiver i Helsedepartementet.
Tromsø kommunes hemmelige tjenester….
Bravida IK-Web Internkontrollsystem i praksis – En presentasjon av IK-Web Et nytt forretningsområde i Bravida.
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Gjennomgang av miljørettet helsevern
Styrking av miljørettet helsevern i skolen Hva kan kommunen gjøre – egenkontrollen og godkjenningen Prosessen i Skedsmo kommune Hans Petter Buvik, Helseavdelingen.
Planlegge og prioritere tiltak
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Tilsyn, råd og veiledning om miljørettet helsevern i skolen
©Helsevernetaten Bergen kommune Hvilken rolle og hvilket ansvar har helsevernetaten ved denne type branner? Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten.
Trondheim kommune Økonomitjenesten Økonomistyring i TK Omstilling Praktisering Erfaringer og utfordringer TBU-seminar Carl-Jakob Midttun Trondheim.
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arbeidsmiljøet for ansatte
Rana kommune -systematisering av kommunalt folkehelsearbeid – 1.Bakteppe 2.Oppbygging av det systematiske folkehelsearbeidet 3.Forklaring av modell for.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Spjelkavik omsorgssenter Hvorfor gjør vi som vi gjør? En bedre hverdag gjennom økt kompetanse Avdelingsleder Kjerstin Holen og Virksomhetsleder Fredrik.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Lena Ringsbu Stokke Rådgiver med ansvar for kommunal sektor Stiftelsen Miljøfyrtårn
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Arbeid ved dataskjerm -Om forskriften og veiledningen Hilde Bernhardsen og Håvard Sandberg 20. Februar 2008 i Tromsø.
Dialogkonferanse Behovene
Finn Martinsen, avdeling miljø og helse
Kvalitet, risiko og avvik
Dialogverktøy Et praktisk verktøy som egnes seg både til å utforske problemstillinger og finne konkrete løsninger.
Lokal organisering og oppfølging av fagfeltet miljørettet helsevern i Midtre Namdal Per Erik Arnø spesialkonsulent Kommuneoverlegen i Midtre Namdal.
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Finn Martinsen, avdeling miljø og helse
Samfunnsmedisinsk enhet
«Rop-tilsynet» i Haugesund kommune
Helse miljø og sikkerhet
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Forskrift om Internkontroll
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Miljørettet helsevern Kommunens ansvar og erfaringer med arbeidet i Midtre Namdal Trond Stenvik Rådmann Overhalla kommune

Bakteppe: Kommunene må forholde seg til ca 227 lover og 257 sentrale forskrifter – deriblant folkehelseloven og krav til miljørettet helsevern.

Klima og miljø Ting henger sammen Folkehelse Skole/barnehage HMS Planer, arealer og bygg HMS Folkehelse Klima og miljø Skole/barnehage Internkontroll Helse og omsorg Forurensning Arbeidsmiljø Økonomi Teknologi

Formål miljørettet helsevern Miljørettet helsevern skal fremme folkehelse og bidra til gode miljømessige forhold. Sikre befolkningen mot faktorer i miljøet, blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen.

Lovens forskrifter bl.a: Miljørettet helsevern Miljørettet h.v. i skoler/ barnehager Skadedyr-bekjempelse Folkehelseloven kap 3 Hygienekrav frisør, hudpleie mv Drikkevann Badeanlegg m.v.

Kommunene i Midtre Namdal Interkommunalt samarbeid om miljørettet helsevern siden 2004, del av kommuneoverlege-tjenesten: Under Midtre Namdal regionråd (§27) 2004-2009 Under Midtre Namdal Samkommune (MNS) 2009-d.d. Overført myndighet og oppgaver etter folkehelseloven kap. 3.

Miljørettet helsevern

Sentrale aktiviteter miljørettet helsevern MNS Tilsyn med skoler og barnehager iht. forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager Bygge-/plansaker Rådgivning i tilknytning til utarbeidelse av internkontrolldokumentasjon som skal dekke forskrifter som kommunen må forholde seg til Deltagelse / rådgivning i tilknytning til ISO 14001 miljøstyring Overhalla / Namsos

Fordeler med fellesløsning i MNS? Tilgang på tverrfaglig og mer spesialisert kompetanse med rendyrket rolle med et visst volum på oppgavene. Kunnskapsoverføring mellom kommunene i Midtre Namdal, mulighet for utveksling av beste praksis. Tydeliggjør tilsynsrollen, samtidig som miljørettet helsevern inngår i en helhetlig kommunal sammenheng ift rådgivning og dialog/samspill.

Arbeid med miljørettet helsevern Komplekst tema biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer …som kan ha negativ innvirkning på helsen. Handler om å skape helsemessig trygge rammer omkring kjerneoppgavene. «Konkurrerer» med kjerneoppgavene - krevende å prioritere/motivere til fokus og innsats. Krevende å arbeide jevnlig og systematisk over tid med tema ansatte kan oppleve er litt på siden av kompetansen en har. Mange tema som krever spesiell kompetanse/forståelse. Inngår som en av flere deler i et helhetlig kvalitetsarbeid.

Miljørettet helsevern i skoler og barnehager Omfattende krav til systematikk og dokumentasjon. Kompleksitet i samordning av lover og forskrifter. Kompleksitet i samordning av ulike nivåer og tjenesteområder i kommunen som berøres og må involveres.

? Lov-/forskriftskrav Praksis i hverdagen

Sentral utfordring miljørettet helsevern barnehage/skole Arbeidet med å oversette lov-/forskriftskrav til praktisk forståelse og håndtering i hverdagen for den enkelte barnehage/skole. Etablering og fortløpende utvikling av et kvalitetssystem som blir opplevd å være meningsfullt, håndterbart og levende. Enkelthet – enkelhet – enkelhet!

Hvordan utvikle arbeidet med miljørettet helsevern? Snakke mer om hvorfor – hvilke helseeffekter og resultater som oppnås gjennom miljørettet helsevern. Forskriftskrav, tilsyn og dokumentasjon er verktøy, ikke mål. Skape motivasjon. Utvikle dialogen med språk rettet mot det som kan oppleves som meningsfylt i hverdagen for ledere og ansatte. Flette miljørettet helsevern inn i hverdagen og det vi ellers holder på med – ikke miljørettet helsevern som sporadisk «spesialtema». Lage internkontrollsystem som fungerer praktisk og helhetlig i hverdagen for ledere og ansatte med ansvar for oppfølging. Bygge systematikk og eierskap over tid – «heller kontinuerlige forbedringsprosesser enn ferdigstilt dokumentasjon»

Veien vår Periodiske «framstøt» for å lage påkrevde prosedyrer. Ikke tilstrekkelig helhetlig og praktisk. Oppturer og nedturer… God tilgang på rådgivning – men tar tid å finne fram til metodikk og arbeidsform som passer vår virksomhet. Nå: Ved godt mot (!) og har en prosess som steg for steg utvikler vårt internkontrollsystem, og som kobles sammen med pågående utvikling av helhetlig system for kvalitetsarbeid.

Hva gjør vi? Systematisk gjennomgang lov-/forskriftskrav og avklaring av vår løsning for disse kravene. Fokus på å skape oversikt og helhet, med sammenkobling også prosedyrer/dokumenter for andre deler av en helhetlig internkontroll. Bruker nødvendig tid – involvering og eierskap. Rådmann, fagsjef oppvekst, personalsjef, teknisk sjef, informasjonskonsulent og enhetsledere - i godt samspill med miljørettet helsevern MNS.

Risikovurderinger Fokus på å ta i bruk enkel metodikk for risikovurderinger innenfor flere områder av vår drift. Ser mange kommuner sliter med å gjøre systematiske risikovurderinger. Kompetansebygging Tilrettelegging enkelt støttesystem Regelmessig gjennomføre

Takk for meg! www.overhalla.kommune.no www.facebook.com/overhalla/ Twitter: @overhalla