Asker kommunes høringssvar

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Advertisements

Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Husbankens boligsosiale utviklingsprogram
Situasjonen for utviklingshemmede i Norge i dag 2014
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Utenforskap Et nasjonalt problem som må løses lokalt.
Stortingsmelding 20 På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
Boligpolitikk – med fokus på boligmelding Av Christian Hellevang, KS.
På lag med deg for din helse BFK Ekstern samhandling mars 2016.
HANDLINGSPLAN FOR FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON ROGALAND 2016 – 2017.
Uib.no UNIVERSITETET I BERGEN Legeutdanning og forskning i primærhelsetjenesten – to sider av samme sak? Guri Rørtveit Instituttleder, professor dr. med.
Sammen om mestring Veileder i lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
Hva slags kompetanse er nødvendig? Anne Bakke studieleder etter- og videreutdanning Høgskolen i Akershus.
Side 1 «Praksis- og kunnskapsutvikling i NAV- kontor « - Bakgrunn og rammer  Utviklingsforsøk som har sitt utspring i, men er ikke en videreføring av.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
SIO-prosjektet (Statlig initierte omsorgstjenester) Forsøksordning med statlige kriterier og finansiering av omsorgstjenester. Kirsten Petersen August.
Kunnskapsløftet er utdanningsreformen som ble implementert i Reformen innebar en rekke endringer i skolens innhold, struktur og organisering fra.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Koordinerende enhet Farsund kommune. Fra kommunens helse og omsorgsplan (vedtatt 2012) Kommunen manglet en tydelig, åpen og tilgjengelig koordinerende.
1 1 Kartlegging av bemannede boliger innen pleie og omsorg Borgny Vold SSB
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 2 Helse- og omsorgsdepartementet Oppfølging av HelseOmsorg21 med fokus på kunnskaps- og.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
”Alle skal bo trygt og godt” Fylkesmannen i Troms v/ rådgiver Eva Angell
Rehabiliteringskonferansen 2015 Variasjon i organisering av tjenestene.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
NOU 2016:17 På lik linje Åtte løft for å realisere grunnleggende rettigheter for personer med utviklingshemming.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Veileder for gevinstrapportering
Beslutningsunderlag for etablering av felles FIU-enhet
”Hvem bygger ut nye barnehageplasser – kommunalt eller privat
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
DIVISJON BEHANDLING JANKA HOLSTAD.
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Helse- og omsorgstjenester
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Asker velferdslab Komite Helse og omsorg
Samhandlingsreformen – St. meld nr 47 ( )
Samling rådgivernettverk fylkesnivå
Erfaringer med VIPS praksismodell Camilla Lien Johansen Valborg Misund
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted
Eie, leie eller plasseres?
Berit Lien seniorrådgiver
Høring “En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling”
Høring “En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling”
HVA ER BPA? Brukerstyrt personlig assistanse
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Om Rettighetsutvalget innstilling Bergen 27. oktober 2017
Bosetting av flyktninger og kjennskap til Husbankens virkemidler
Prosjektveileder Forklaringer og enkle hjelpemidler
Kompetanseutvikling og Effektiviseringsprogrammet Kompetanse koster, men inkompetanse koster mer! Det skal lønne seg å være seriøs ! NVF 2. mars 2015.
Helhetlig boligpolitisk innsats
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell
Prosjekt NAV Værnes Etablering av NAV Værnes KS-samling Gardermoen 25. april 2016 Kjell Fosse (Rådmann, Stjørdal kommune) Roar Vikvang (Leder, NAV.
Anne Gamme, fagleder myndighetskontakt KS
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Presentasjon for Hovedstyret 4.sept 2006
«. « Nasjonalformue per innbygger Historisk har arbeid vært en betydelig årsak til tidlig død og store helseproblemer. Stor innsats over mange år.
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Per – Erik Torp Seniorrådgiver, Husbanken
Workshop interessepolitikk Bergen 31 januar 2019 Valg 2019
Hva er Housing first i Norge
Tverrfaglige tema.
Presentasjon av Høringsdokumentene
Utskrift av presentasjonen:

Asker kommunes høringssvar NOU 2016;17 På lik linje Rådgiver Inger-Marie Pauli

Forståelse av funksjonshemming Funksjonshemming et resultat av misforhold mellom enkeltmenneskets forutsetninger og samfunnets innretninger. Graden av funksjonshemming kan reduseres ved å tilrettelegge samfunnet og bygge ned barrierer gjennom, universell utforming, støtte og bygge opp individets forutsetninger gjennom individuell tilrettelegging, hjelpemidler. endre de samfunnsskapte barrierer som er bl.a; juridiske, organisatoriske, kultur, holdninger kommunikasjonsformer, sosiale forhold. Funksjonsvurderinger ikke diagnoser Pekes på som en viktig forutsetning.

NOU 2016;17 På lik linje Offentlig utvalg for grunnleggende rettigheter til mennesker med utviklingshemming la frem sitt arbeid 3.10.2016 Grundig utredning, det er sett på dagens situasjon, målsettinger, årsaksforhold og utvalgets vurderinger noe økonomiske konsekvenser Utvalget konkluderer med at norsk lovverk ikke i tilstrekkelig grad sikrer og respekter utviklingshemmedes rett til selvbestemmelse og frihet. 8 løft presenteres med forslag til tiltak

Løft 1 Selvbestemmelse og rettsikkerhet Gratis rettshjelpstiltak Rett til beslutningsstøtte erstatte vergemål for voksne med beslutningsstøtte Endring av regler om fratakelse av rettslig handleevne og bruk av tvang Utvalget konkludere med at norsk lovverk ikke i tilstrekkelig grad sikrer og respekterer utviklingshemmedes rettigheter Rådmannen; støtter forslagene men peker på at det må sikres økonomisk kompensasjon ved økt kommunalt ansvar

Løft 2 Inkluderende og likeverdig opplæring Skal undervises av lærere som andre elever Krav til læringsmål, læreplaner og trygghet Systemer for kartlegging av utbytte For å oppnå økt inkludering: Økt innsats i PPT for tilpasset opplæring og inkluderende undervisning Universell utforming av skolebygg Utvalgets flertall foreslår en godkjenningsordning for permanente spesialklasser og –skoler ordinært skoleverk er i liten grad tilrettelagt for utviklingshemmede, de mottar dårligere tilbud Rådmannen; Støtter forslagene men understreker at endringer knyttet til behovet for økt kompetanse, tilføring av flere oppgaver og ansvar, også må sikres økonomisk kompensasjon Utvalgets mindretall foreslår å avvikle alle permanente spesialklasser og –skoler

Løft 3 Arbeid for alle Kommunalt ansvar å sørge for tilrettelagt arbeid for alle Flere plasser med Varig tilrettelagt arbeid (VTA) og forsøk med endrede rammebetingelser for å inkludere utviklingshemmede Rådmannen; støtter forslaget om kommunal plikt for å skaffe tilrettelagt arbeid, Støtter ikke at det knyttes opp til ytelse eller arbeidsevnevurdering Ønsker endring i VTA ordningen og foreslår overføring av alle arbeidsretta tiltak til kommune Viktig med utvikling og implementering av kunnskapsbaserte metoder for arbeidsinkludering Ber om tydelig politisk og økonomisk prioritering 643-1527 millioner i årlige økte utgifter

Løft 4 God helse og omsorg For å sikre god helse og omsorg: Krav til individuelt tilrettelagte tjenester, "pasienten i sentrum" Styrke habiliteringstilbudet og samarbeidsavtaler om habilitering Regelmessig og planlagt helseoppfølging, veileder til fastlege Synliggjøre plikt til å ta hensyn til barns beste Kvalitetssikring av barneboliger og avlastningsboliger Rådmannen; støtter prinsippet men ser ikke kravet om lovendring som et virkningsfullt grep for å sikre individuell tilrettelegging Fortsatt sikres gjennom IP og brukermedvirkning Føringer om «Pasientens helsetjeneste» er metoder for å sikre medvirkning og individualisering Støtter utarbeidelse av en Veileder for fastlege, foreslår å se det i sammenheng med Primærhelseteam og å igangsette Piloter.

Løft 5 Eget hjem Lovendring for å sikre mulighet til å etablere seg i eget hjem, velge bosted og boform Plikt for kommunene å skaffe boliger til vanskeligstilte Styrke Husbankens veiledning av kommunalt planarbeid Nye vilkår for tilskudd og lån (maks 6 boliger i kommunale prosjekter) Ny statlig planretningslinje for å sikre boliger til personer med nedsatt funksjonsevne Rådmann; støtter prinsippet om eget hjem og mulighet til å eie egen bolig, eks. modell for privat/kommunalt samarbeid Foreslår at Husbanken utvikler bedre og mer treffsikre boligsosiale virkemidler Støtter ikke absolutte krav om antall enheter og beliggenhet for å få støtte fra Husbanken Støtter ikke lovendringsforslaget da det er upresist og vanskelig å tolke mht. konsekvenser Ca

Løft 6 Kompetanse og kunnskap For å sikre forsvarlige og likeverdige tjenester: Obligatoriske grunnkurs for ansatte uten formell kompetanse Etter- og videreutdanningstilbud til ansatte For å sikre kunnskapsbasert politikkutforming: Styrket forskningsinnsats Rådmann: viktig med kompetanse og kvalitetsløft Forslår en nasjonal satsning for ufaglærte ansatte i ordinære utdanninger Foreslår statlig tildeling midler til kompetanseheving slik som inne helse for øvrig (ledelse/klinisk sykepleie) Øke kapasitet på vernepleierutdanning Foreslår midler til et systematisk arbeid med forskning og pilotering bl.a. samarbeidsdrevet innovasjonsprosesser og tjenestedesign

Løft 7 Koordinerte tjenester For å sikre koordinerte tjenester: lovendring for kommunene å sikre koordinerte velferdstjenester Rådmannen; det er allerede nedfelt en plikt til samarbeid og koordinering gjennom Helse og omsorgstjenesteloven (§7.1-7.3) Individuell Plan. Det er mangel på metodikk og kompetanse for koordinering og samarbeid Foreslår midler til systematisk arbeid med forskning og piloteringer om samarbeidsdrevet innovasjonsprosesser og tjenestedesign

Løft 8 Målretta styring For å sikre en målrettet og helhetlig politikk: Tydeliggjøre på driveransvaret Regelmessig rapportering til Stortinget Nasjonal plan for oppfølging av forpliktelsene i FN-konvensjonen (CRPD) Kommunale planer for utviklingshemmede oppdateres for å oppfylle menneskerettighetene Nytt fagorgan for å følge opp politikken for utviklingshemmede Rådmannen; støtter opp under viktigheten av regjeringens og departements betydning for politiske prioriteringer Støtter opprettelse av et faglig organ som følger opp og utvkling av nasjonale og kommunale planverk Kvalitetsindikatorsystem må kunne benyttes som kunnskapsgrunnlag for kommunene

Konklusjon 8 Løft Rådmannen støtter i hovedsak prinsippene i de foreslåtte løftene krever langsiktig politisk perspektiv med økt fokus og prioritering må følges opp med økonomiske prioriteringer juridiske og økonomiske konsekvenser og effekter bør utredes nærmere