Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Advertisements

Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
Veiledning i gevinstrealisering ved innføring av elektronisk handel
Hvor ble det av forebygginga?
Et helhetlig barnevern i Oslo
GÁIVUONA SUOHKAN – KÅFJORD KOMMUNE
Gutter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Tannhelse- tjenesten
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Hva har vi og hvordan bruker vi det?
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
Folkehelsemeldingen - hovedtema og strategier
1. Utvikling av fastlegetjenesten og samhandlingen i helse og omsorg 2. Arbeid med folkehelse – folkehelse- profilene fra Folkehelseinstituttet Grenlandstinget,
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Barn og unges helse Levanger kommune
“FØRSKULEVUKKU “ ... Bygger på ordinært Helsestasjons program
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
Helsesøsterkongress i Kragerø 24. – 26. april 2012
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Levanger kommune enhet Kommunedelplan oppvekst Visjon: Livskvalitet og vekst Kommunedelplan, oppvekst 1.
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Drammen kommunes arbeid for å forebygge kjønnslemlestelse hos jenter
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Manifest mot mobbing 2011 – 2014 Statsminister Stoltenberg og sentrale parter signerte i januar et nytt Manifest mot mobbing. Manifestet skal gjelde.
Miljørettet helsevern - hvordan kan helse- og avfallsetater i kommunene samarbeide Arild Øien Rådgiver i Helsedepartementet.
Folkehelsearbeid i Lier kommune
Skole helsetjeneste Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år individuelle og grupperettede tiltak,
Folkehelseinstituttet Hege Bøen november 2008 Hvem er brukere av eldresentrene ? En sammenligning av hjemmeboende over 65 år som er brukere av eldresentrene.
Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:
- HsPro Hvorfor tenke nytt rundt dataprogram i skolehelsetjenesten
- Jenter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Fysioterapeut Helsesøster
Prosjekt barn og unge i Hedmark
Karine Haven og Ragnhild Dale Ringen, Fysioterapeuter Mandal Kommune
Levekår og helse i Bergen
Bakgrunn for skolehelserådet
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Nye kvalitetsindikatorer i produksjonsindeksen Fagseminar TBU S E N T E R F O R Ø K O N O M I S K F O R S K N I N G A S.
Bjørnar og Kjerstin.  Jobbet med helsesøstersaken i 15 år!  Hatt ulike innspill - stykkprisfinansiering  Ulike kartlegginger - hvor mange minutter.
Tverrfaglig samarbeide
Fylkesstrategi for lesing. Familien Politisk nivå og kommuneadministrasjon Skole Lærer Rektor Skolesjef Barnehage Førskolelærer Styrer Helsetjenesten.
©Helsevernetaten Bergen kommune Hvilken rolle og hvilket ansvar har helsevernetaten ved denne type branner? Ingvar Tveit, leder Helsevernetaten.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Kristin Sofie Waldum Helsesøsterkongress Effektiviseringsnettverk helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
NASJONALT SENTER FOR MAT, HELSE OG FYSISK AKTIVITET.
HELSESTASJONS-OG SKOLEHELSETJENESTEN
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Helsestasjon og skolehelse tjenesten har som mål å nå alle foreldre, barn og unge fra 0 –20 år Skole helsetjeneste.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Mulighetenes Oppland Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer som grunnlag Folkehelseloven stiller krav til fylkeskommuner og kommuner om å.
Prosjekt «Innenfor skolen» 1. Tema for timen:  Bakgrunnen for prosjektet  Hva prosjektet går ut på i praksis  Hva vet vi om utprøvingen per dags dato.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Alta 6 april 2016 Helsefremmende samarbeid mellom barnehage og helsestasjon.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
Sammen for bedre: LEVEKÅR INKLUDERING NÆRMILJØ PSYKISK HELSE AKTIVE ELDRE
Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.
Overordnede strategier v/folkehelserådgiver Gun Kleve
Sommerly barnehage Plan fadder
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Helsesøster Revheim skole
Kort om oss LaHNSF (Landsgruppen av helsesøstre, Norsk sykepleierforbund) 3267medlemmer,19 lokalgrupper(fylker) Grunnlagt i Eldste og største faggruppe.
ASSS-kommunehelse moden for revidering?
Nord-Trøndelag fylkeskommune – hva har vi gjort siden sist?
Alle skal med… Et 3 årig prosjekt i Hasvik kommune
Flyktningehelseteamet i Trondheim, FHT
Øyvind Christensen – Kommunalt pasient og brukerregister (KPR) - Visninger av data for lokal styring og evaluering Øyvind Christensen –
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Oversikt over helseatferd og påvirkningsfaktorer hos barn og unge Et prosjekt fra helsestasjon- og skolehelsetjenesten i Bergen kommune

Bakgrunn Helsestasjons- og skolehelsetjenesten i Bergen kommune gir tjenestene til ca 63 500 barn og unge 0 – 20 år. De siste årene er det født ca 3500 barn pr år. Omtrent 100 % av barnefamilier velger å bruke tjenesten. Tjenesten samler en stor mengde opplysninger om barn og unges helse og påvirkningsfaktorer.

Formål Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten pålegger tjenesten «å bidra til kommunens oversikt over helsetilstand, jfr.§2-2, men dette har vært en sovende paragraf. Muligens fordi opplysninger om barn og unges helse har vært nedtegnet i en form som tilfredsstiller kravene i journalforskriften dvs. som fritekst, men ikke i en form som kan gi tjenesten annen type informasjon, og i hvert fall ikke i en form som omverden kan ha nytte av.

Hjemmel for tiltaket Folkehelseloven § 5 Forskrift om oversikt over folkehelsen § 3 Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, § 2-2 Helse- og omsorgsloven § 4-2

Helseprofil 0-20 år – en modul som gir oversikt over barns helsetilstand Bergen kommune bruker journalsystemet HsPro. Har utviklet en tilleggsmodul i med følgende mål: Å få en mer tjenlig journal for det enkelte barn Å evaluere effekten av forebyggende tiltak Å få en bedre oversikt over tjenesteproduksjon Å bidra til kommunens oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer hos barn og unge Å levere data til godkjente forskningsprosjekter

Status Modulen ble innført i tjenesten i 2010 Fem år senere ser det ut som intensjonen med utviklingstiltaket er oppfylt, bortsett fra «å evaluere effekten av forebyggende tiltak» Modulen har et stort potensial som evalueringsverktøy og mulighetene her vil sannsynligvis bli utnyttet i femtiden

Rapport 2014: «Barn og unge i Bergen – helseatferd og påvirkningsfaktorer» Rapporten bygger på samme mal som levekårsundersøkelsene gjennomført av Bergen kommune i 2008 og 2011 Som i disse rapportene blir byen delt inn i 51 levekårssoner, bestående av flere grunnkretser Rapporten bygger på data fra kommunens helsestasjoner og skolehelsetjeneste

Informasjon er kommet frem i samtaler under 6 måneders- og 2 års undersøkelse, ved skolestartundersøkelse og ved helseundersøkelse i 8 klasse Samtalene har funnet sted ved kontroller ved helsestasjonene og skolehelsetjenesten over en tidsperiode på 3.5 år Indikatorene som er inkludert i rapporten omhandler temaene kosthold, røyking, søvn, psykisk helse sosialt nettverk og aktivitet på fritiden. Dette er helseatferd og påvirkningsfaktorer, som direkte eller indirekte, kan knyttes til de største folkehelseutfordringene i dagens samfunn.

På en rekke viktige områder ser det ut til å være store forskjeller for barn og unge i Bergen når det gjelder helseatferd og påvirkningsfaktorer på helse, og noen soner har en opphopning av utfordringer. Dette gjelder for flere av indikatorene i rapporten, men spesielt de som gjelder psykiske plager, søvn og kosthold Sammenlignbare rapporter kan utarbeides jevnlig for å måle effekten av ulike tiltak som settes i verk

Kvalitets- og tjenesteutvikling Data fra modulen Helseprofil 0 – 20 år har også dannet grunnlag for flere utviklingsprosjekter den siste tiden: Bedre søvn ved skolestart 2013-15: et samarbeidsprosjekt mellom skolehelsetjenesten i Bergen og helsesøsterutdanningen ved Høgskolen i Bergen Uønsket skolefravær i ungdomsskoletrinnet 2015-16: et samarbeidsprosjekt med Fagavdeling for barnehage og skole Barselomsorg i endring 2015-17: et samarbeidsprosjekt mellom helsestasjonstjenesten og helsesøster- og jordmorutdanningen ved Høgskolen i Bergen