Den politiske styringskjeden

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
De politiske partiene i Norge
Advertisements

Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Hvem styrer i kommunen?.
Makt og Global Styring Ole Jacob Sending NUPI. Globalisering –Globalisering: • Verden blir ”mindre” (tid/rom) • Spredning av ideer og problemer • Ofte.
Folkevalgtopplæring for utvalgene 24. mars 2009 UMB Christian H. Holm.
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Første kveld folkevalgtopplæring 2012 Bydelspolitikere.
130206jpj.
OFFENTLIG KOMPETANSE/MYNDIG-HETSUTØVELSE
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Offentlig meningsdannelse og rasjonell politikk
Er det behov for et regionalt senter for inkludering og mangfold i Møre og Romsdal?
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
Stortinget Landets lovgivende forsamling
Eierskap og Eierstyring.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
- Og annet politisk påvirkning.
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
POLITIKK.
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Ot.prp. nr. 45 ( )1 Innledning ”Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)” Politikken som motiverer til deltakelse Valglovutvalgets.
Modellkommunene Hva er unikt?
Politisk påvirkning.
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Kampen om parlamentarismen! Parlamentarisme: makta ligg hos dei folkevalde i nasjonalforsamlinga /parlamentet. Det tyder at: ● Stortinget bestemmer kven.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Direkte kontakt og lobbyvirksomhet Vi skiller gjerne mellom to former for uformell kontakt mellom politikerne og ulike pressgrupper: Direkte kontakt og.
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
Politisk ledelse og rollen som folkevalgt FNs internasjonale migrasjonsdag Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef KS.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Organiseringen av staten 17. februar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
Skaff deg innflytelse (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Inger-Johanne Sand, IOR Våren 2017
Er LMU i praksis studentenes viktigste organ?
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Regjeringens funksjoner
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Kapittel 8. Hva kan true demokratiet?
Hovedmodeller for organisering og styring av kommuner
Vi le­ver i et sam­funn der
Kommunen og Fylkeskommunen
Organiseringen av staten 14. februar 2017
Stortingets organisering
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
1.1 Innledning I samfunnet finnes det mange normer og regler. For eksempel rettsregler, etiske regler og sosiale normer. I rettslærefaget studerer vi.
Den internasjonale arenaen
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Den lovgivende makten i Norge
Forelesninger i statsrett Dag 3 Den utøvende makt – Konge og regjering Vår 2018 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske fakultet,
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 20167
Administrasjon og ledelse og organisasjon og forvaltning høst 2016
DA NORGE BLE EN EGEN, SELVSTENDIG STAT
Organiseringen av staten 28. februar 2018
Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

Den politiske styringskjeden Folket velger representanter til Stortinget. Stortinget delegerer makt til regjeringen. Regjeringen blir kontrollert og kan bli felt av de folkevalgte i Stortinget (parlamentarisme). Regjeringen arbeider tett med statsforvaltningen. Her sitter det fast ansatte fagpersoner, ikke politikere. Regjeringen delegerer makt, oppgaver, ansvar til de ansatte i statsforvaltningen. Regjeringen utgjør den politiske ledelsen i departementene. De ansatte i forvaltningen utøver myndigheten de har fått fra de politiske organene når de setter i verk politiske vedtak overfor folket. Folkets oppfatning av den politikken som blir satt ut i livet, kommer fram neste gang det er stortingsvalg. Velgerne kan ønske å gi fortsatt tillit til de sittende politikerne dersom de er fornøyde, eller velge nye politikere til Stortinget dersom de er misfornøyde.

Beslutningsprosessen Regjeringen utarbeider forslag i nær kontakt med statsforvaltningen. Stortinget gjør endelige vedtak. Regjeringen får ansvaret med å sette i verk vedtakene. I praksis er det statsforvaltningen som setter nye vedtak ut i livet overfor folket, utgangspunktet for styringskjeden. Men dette er beslutningsprosessen i teorien. I praksis vil mange andre aktører forsøke å påvirke en beslutning.

Kanalene Velgermakt: Hvordan velgerne påvirker gjennom å utpeke representanter til folkevalgte organer. Organisasjonsmakt: De formelle mulighetene ulike organisasjoner har til å påvirke beslutningsprosessen. Mediemakt: Hvordan mediene direkte og indirekte påvirker offentlig politiske vedtak. Kampanjemakt: Forsøk på påvirkning ved å sette i verk målrettede kampanjer og aksjoner, ofte med råd fra påvirkningseksperter i PR-byråene. Internasjonalt press: Internasjonale avtaler, rettsregler og press fra andre stater, internasjonale organisasjoner og bedrifter.

Maktfordelingen I Norge har vi et konstitusjonelt monarki. Kongen har utsettende veto, hen kan utsette iverksetting av nye lover som Stortinget har vedtatt. Domstolene kan avvise nye lover de mener er i strid med Grunnloven, den såkalte prøvingsretten. Stortinget kan stille regjeringen for riksrett, en spesiell form for domstol, dersom det mener at regjeringen har gått på tvers av lover og forfatning

Statsforfatningen Bygger på to kilder: Grunnloven og sedvane (= skikk og bruk, det som er vanlig å gjøre)