Regionalt miljøprogram

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Advertisements

Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Klima- og miljøpolitikk i lokalsamfunn
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
Fra matavfall til jord Her må det fylles inn noe om bakgrunnen...
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
Nyere tids kulturminner i kommuneplanens arealdel
Fylkeskommunenes Akvakulturseminar 2012 Planarbeid.
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
Matvaresikkerhet og jordvern
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Inge Fornes DNFK - oppsummert Regionalt politisk nivå Arbeidsformen – partnerskapet Forholdet.
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
FYLKESMANNEN I HEDMARK
Regionalt bygdeutviklingsprogram for Hedmark
Miljøundersøkelse av Kverndammen
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Økonomi i økologisk korndyrking
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Kommunal beredskap Kommunenes Brann- og redningstjeneste.
Steinmel - gjødsel, jordforbedringsmiddel eller vekstmedium?
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Fremtidens matproduksjon
Forvaltning og skjøtsel av kulturlandskapet
Nasjonal handlingsplan for friluftsområder
Maridalen – gang-sykkelveg
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
GIS i avrenning modell for erosjon og avrenning i nedbørfelt Stein Turtumøygard, Bioforsk.
RMP – kulturlandskapstiltak – nytt 2014 Kompetansesamling 1. september 2014 Hilde Marianne Lien Foto Ole Christian Torkildsen 1.
RMP-tilskudd Oversikt over tiltak 2013 og 2014 Forvaltningsutfordringer Informasjon til bøndene Gjennomgang av alle tiltakene i RMP med vektlegging av.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
Jordbruksoppgjøret 2014 – produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ferie og fritid Kommunesamlinger høsten 2014.
Regionale forskningsfond
Høring forskrift om produksjonstilskudd og avløsertilskudd i jordbruket 1 Produksjonstilskudd.
Styringsutfordringer i Osloregionen Av statssekretær Frank Jenssen 13. mai 2004.
Rensing av vann Drikkevann Avløpsvann.
RMP-tilskudd Oversikt over utbetalinger og omfang av tiltak Gjennomgang av alle tiltakene i RMP med vektlegging av endringer Forvaltningsutfordringer.
God planlegging Rådgiver Marianne Siiri, seksjon for plan og miljø Dato
Kysten er klar for fergeforbindelse mellom Aure - Hitra.
LANDBRUKSAVDELINGEN Klikk for å legge inn navn / epost / telefon RMP 2015 Miljøkravene-- Ny forskrift og rundskriv RMP -- endringer 2015.
Energi- og klimaplan i Rendalen kommune. Vedtatt i slutten av 2010 Mål: – Å redusere utslipp med i over 10 % i forhold til 1990 nivå – Dette betyr en.
LANDBRUKSAVDELINGEN Klikk for å legge inn navn / epost / telefon.
Møte om gjødselplanlegging og gjødselhåndtering. Krav om gjødslingsplan Gjelder alle foretak som disponerer jordbruksareal og som har rett til produksjonstilskudd.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
”Nasjonal arealpolitikk med vekt på hyttebygging og forhold stat-kommune” FNF – samling 29. August 2006 Seniorrådgiver Olav Stav Planavdelingen Kommunalseksjonen.
Utvalgte kulturland- skap og Naturbase. Miljødirektoratet arbeider med en omlegging av datasettet «Helhetlige kulturlandskap» De Utvalgte kulturlandskapene.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
- Gir statistikken den nødvendige informasjon for regional næringsutvikling trender FoU-utgifter - næringslivets forskerkompetanse.
Elektrisk energi Kapittel 12.
Samhandling om plan Fylkeskommunens rolle Regionalt planforum
Skog og klima Johan C. Løken
UTREDNING AV MILJØVIRKEMIDLENE I JORDBRUKET
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Velkommen til fagsamling. Utvalgte kulturlandskap i jordbruket 19
Fylkeskommunal tilskuddsforvaltning
Vannforskriften og revidering av forskrift om organisk gjødselvare
Styring av og samarbeid om de regionale tilskuddsordningene i jordbruksavtalen. Seminar for fylkeslederne i Norges Bondelag 26. – 27. august, Landbrukets.
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
SMIL og … RMP 06. juni 2017 Foto: Iris-Adele Jess.
- Hvordan bygge opp og anlegge barkfilter?
Utskrift av presentasjonen:

Regionalt miljøprogram Margrete Nøkleby

Oppstart av RMP Hedmark og Hordaland pilotfylke i 2004 Målsetting: målrettevirkemidlene innen kulturlandskap og forurensning Ulike utfordringer, ulike behov. Noen føringer ble gitt. Bla skulle tilskudd til brattlendet bruk avvikles…… Vi innførte ny ordning for husdyrgjødsel i 2004 (vassdrag/ luft)

RMP har vært gjennom flere rulleringer Mål: sikre at det tas generelle miljøhensyn i all jordbruksproduksjon over hele landet, og inneholder nasjonale prioriteringer og virkemidler for jordbrukets miljøinnsats. Regionalt miljøprogram skal ivareta særlige miljøhensyn i de ulike fylkene og regionene. Behov for å stramme opp litt. Mye kreative ordninger. Avgrensninger, måleenheter, målretting Forurensningsordninger, varierende , krav om bruk av 4 erosjonsklasser. Krav om bruk av menyer

Generelle rammer for de regionale miljøprogrammene: Regionalt miljøprogram skal bygge videre på målene i Nasjonalt miljøprogram. Regionalt miljøprogram skal gi en bedre synliggjøring av miljøutfordringene på regionalt nivå, og gi en målretting av miljøinnsatsen i jordbruket i Hedmark utover det som er mulig gjennom nasjonale ordninger. Alle som er berettiget produksjonstilskudd i jordbruket (aktive jordbruksforetak) kan søke om RMP-tilskudd Foretaket skal ha miljøplan trinn 1. Nedslagsfeltet for de regionale miljøtilskuddene følger fylkesgrensene, og søknad skal sendes kommunen der driftssenteret ligger. Aktuelle tiltak skal sortere under ett av følgende miljøtemaer: kulturlandskap, biologisk mangfold, kulturmiljøer og kulturminner, friluftsliv og tilgjengelighet, avrenning til vassdrag, plantevernmidler eller utslipp til luft. Tiltak i RMP skal stedfestes, med dokumentasjon i kart som legges ved alle søknader.

Partssammensatt arbeidsgruppe foreslo: Samordne enkelte regionale beitetilskudd med nasjonale beitetilskudd og samordne tilskudd til bevaringsverdige storferaser med regionale tilskudd til bevaringsverdige husdyrraser slik at det etableres nasjonale ordninger. Avvikle regionale tilskudd til lett høstharving, tilskudd til utsatt omlegging av eng, tilskudd til jorarbeidingstiltak på areal i lavere erosjonsklasser innen nedbørsfelt der vassdraget ikke er sårbart og tilskudd til stubb i områder med jordtap. Evaluere AK-tilskuddet med sikte på å få bedre kunnskap om miljøeffekten av ordningen. Vurdere muligheten for å samordne regionale tilskudd til bratt areal med AK-tilskuddet. Vurdere virkemidler for bedre utnyttelse av næringsressurser/helhetlige løsninger for utslipp til luft og vann. For tilskudd og satsinger der både KLD og LMD gir støtte, forslår arbeidsgruppen å avvikle tilskudd til fredete bygninger, slå sammen Verdensarvsatsingen og Utvalgte kulturlandskap i jordbruket, samt å jobbe videre med å samordne søknadsprosesser.

Hva er problemet? Er et smart å fjerne en ordning som både er positiv for vannkvalitet og klima? I Hedmark er det ikke prioritert vassdrag. Kan det evt legges inn i en prioritering? 90 % av arealet det gis tilskudd for er i Hedmark i klasse 1 og 2 og vi bruker 15 mill på dette (18 mill totalt)

Vann: Mjøsa som resipient

Klima: Karbontap ved åkerdyrking Årsak: Lange perioder uten vekst Jordarbeiding – okygentilgang – økt nedbryting

Karboninnhold i mineraljord Bestemt av to hovedfaktorer: Tilførsel av organisk materiale Planterester (røtter og overjordiske deler) Organisk gjødsel og jordforbedringsmidler (husdyrgjødsel, avløpsslam, kompost) Omsetning og nedbryting av organisk materiale Innhold av organisk materiale Planteslag og plantedel – røtter bidrar mer enn overjordiske deler Lufttilgang/jordarbeiding Temperatur

Tiltak for å øke karbonbinding på mineraljord Stubbåker – ingen jordarbeiding om høsten Redusert lufttilgang Lavere jordtemperatur Økt fotosyntese (ugras og spillkorn) Antatt CO2-binding: 100-200 kg/dekar og år Fangvekst Økt fotosyntese Antatt N-binding: 1,5-2,5 kg/dekar og år Antatt reduksjon i lystgassutslipp: 9-15 kg CO2-ekvivalenter Antatt CO2-binding: 50-100 kg/dekar og år Overgang til gras Økt fotosyntese og redusert nedbryting Antatt CO2-binding: 200-300 kg/dekar og år

Effekt på karboninnhold i jord Humus-innhold Netto karbonbinding: størst de første årene avtar etter hvert er null ved ny likevekt Tiltak nødvendig for å opprettholde karboninnholdet Stubb Fangvekst Gras Tid

Hva nå? Mange gode miljøargumenter for å for å beholde tilskudd i klasse 1 og 2 Prioritering av ulike vassdrag? Nivå? Systemet blir komplisert om det deles på lavere nivå enn kommune. Fordeling av tilskuddsmidler korn/ husdyr Nye mer effektive ordninger? Hva?