Sahel: Klima, konflikt og flyktninger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
M&M (Migrasjons Memory)
Advertisements

Europas 7 problemer Frivillig barnløshet. Fundamental endring i befolkningsstruktur. Sammenbruddets tall er 1,3 Den demografiske motsatsen til en frontkollisjon.
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Krigens konsekvenser Navn på skole/klasse Navn på foredragsholder(e) Måned, År.
Midtøsten, Iran, Afghanistan
VESTEN.
Lilandspeiderne Informasjon.
Røde Kors Ungdom Tekst osv.
15 En urolig verden.
Identitet Skilpadde eller løk? GAUA feb KK 1.
Bærekraftig utvikling
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Kapittel 26: Fred og konflikt i en globalisert verden
SUDAN Norsk Folkehjelp 2007
Kapittel 4 Velferdsstaten.
13 En verden uten grenser.
Unge og Rus Rusen, hva godt gjør den?.
Disposisjon Litt om meg Norsk utvandring Begreper Verdens flyktninger
Hvorfor jobber PRESS med asyl?
Våre strategiske omgivelser Ulvik 27. August 2004 Jon Bingen.
Vest-Afrika NLM startet arbeid i Elfenbenkysten i 1984, og i 2005 ble arbeidet utvidet til også å omfatte områder i Mali. Arbeidet består av både evangelisering.
TRO – FELLESSKAP – HANDLING Tro – Fellesskap – handling er NUKs formålsparagraf. Karitativt Utvalg (KUT) har ansvar for NUKs sosiale engasjement. Norges.
Kjønnsrelatert forfølgelse Vikram Kolmannskog, Juridiske Fakultet, UiO, 2010.
-tjener verdens forfulgte kristne
VANN FORANDRER ALT SLIDE 1: Introduser deg selv og avtal om du vil ha spørsmål underveis eller på slutten av presentasjonen. Med TV-aksjonen NRK 2014 skal.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
Berit Berg, Samfunnsdagen 23. august 2011
Framtidens geografier SGO 1001 Høst 2005 Per Gunnar Røe.
Bruk av IKT i ulike beslutningsprosesser og arbeidsoppgaver i offentlig sektor (II) - Spesielt om representasjon av rettsregler i datamaskinprogrammer.
Retten til utdanning Med vekt på eksempler fra Afrika sør for Sahara.
Omtanke - Solidaritet - Samhold Fagforbundets barneby.
Fattige og rike land Av Elisabeth Slaaen Blikstad.
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Kapittel 14. Fattigdom og utvikling Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
MR-utfordringer i migrasjons- og asylpolitikk Styreleder Trygve G. Nordby.
Migrasjon i vår tid Granbykonferansen 2016 Trygve G. Nordby Selbu, 5. april 2016.
Kapittel 16. Arbeid for fred og menneskerettigheter Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen:
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
SOS-BARNEBYER BARN PÅ FLUKT. ET TRYGT HJEM 134 LAND.
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Søndag for forfulgte kristne Folketall: 175 millioner Føderal republikk med 36 delstater Hovedreligioner: Kristendom og islam Antall kristne: Ca.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Utdanning.
NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Levekår på Agder May-Linda Magnussen,
Representative inhabitants survey in Norway
Undervisningsoppgaver høst 2016
sos-barnebyer barn på flukt
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Islamisme IS = Islamsk Stat.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Kapittel 4 oppgave b Sett inn riktig form av substantivene og
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Undervisningsoppgaver høst 2016
Utskrift av presentasjonen:

Sahel: Klima, konflikt og flyktninger Morten Bøås (NUPI)

Klimaflyktninger? Ikke et presist begrep verken juridisk eller samfunnsvitenskaplig foreløpig Men dette er et økende fenomen Folk som ser seg nødt til å forlate sine hjemsteder da kombinasjonen av - økende klimavariablitet, nasjonale regimer uten vilje eller evne til å gripe inn, og underfinansierte og lite relevante internasjonale responser – gjør det meget vanskelig og opprettholde tradisjonelle leveveier Dette er en fenomen som vi ser mange steder i verden (hvis vi vill) Men det gjør seg sterkest gjeldende i svake og sårbare stater slik som de i Sahelbeltet i Afrika

Sahel Livs vilkårene blir stadig vanskeligere her, og dette er ikke kun knyttet til krig og konflikt Også økende grad av klimavariabilitet Mindre regn og når det først kommer er det for mye av det Gamle institusjonelle mekanismer for å gjenreise hushold og lokal samfunn etter krise fungerer ikke lengre Mulighetene for sosial mobilitet blir omtrent borte og det blir rett og slett vanskeligere å overleve Hva skal folk og spesielt unge mennesker gjøre Bli og bare prøve å overleve Finne på noe annet – migrasjon, smuggling eller ulike militsgrupper

To migrasjon/flyktningstrømmer I størrelse kan de ikke sammenlikes så langt med det vi har sett fra Syria/Irak og Afghanistan, men situasjonen her er ikke bærekraftig på sikt Klimavariabiliteten er en ting, en annen er om disse statene rett og slett har ressursgrunnlaget til å fungere som stabile nasjonal stater Folk begir seg ut på vandring; noen mot nord, mens andre flytter sørover, prøver å komme ut av det tørre Sahel beltet og ned mot de større elvene og det tropiske skogsbeltet i Vest-Afrka Akkurat nå er det den interne strømmen som skaper mest konflikt – i hele beltet (f.eks. Mali, Nigeria, SAR) ser vi hvordan grupper av kvegfolk (som f.eks. fulanier) kommer i konflikt med fastboende jordbrukere over adgang til land og vann - ressurser som det blir stadig mer knapphet på

Dette er de glemte flyktningene Sitter fast i leirer i naboland eller lever som internt fordrevne Boko Haram konflikten har drevet folk på flukt over en million internt fordrevne i Nigeria + flyktninger til Niger, Kamerun og Tsjad Tsjad har mottatt ca. 460 000 flyktninger fra SAR, Libya, Nigeria og Sudan + over 200 000 egne borgere som har måttet forlate Libya og SAR på grunn av konflikt Fortsatt rundt 150 000 maliske flyktninger i Mauritania Denne listen er mye lengre, men poenget mitt her er at dette er verdens glemte kriser og glemte flyktninger, og slik sett blant den globale flyktningkrisens absolutte tapere – få blant disse som kan reise de midlene som trengs for å komme seg til Europa

Hvilke følger får dette? Mer fattigdom og dessverre muligheten for enda mer konflikt, radikalisering og at folk søker mot de livsmulighetene som finnes, inkludert smugling og annen type kriminalitet Gamle institusjoner for konflikthandtering blir stadig mer dysfunksjonelle Statene i område blir enda mindre relevante for folks daglige levekår De internasjonale responsene forblir underfinansierte, for eksempel har UNOCHAs humanitære responsplan for Sahel kun mottatt 39% av de midlene FN mente var nødvendig. Konsekvensen er at folk enten må finne nye måter å overleve på der de er eller begi seg ut på vandring til andre steder Nye strategier er mulig, men gitt den ustabiliteten som eksisterer i dette område er mange av dem av en slik karakter at de bare bidrar til produksjon av mer ustabilitet og dermed gir forsterket kraft til migrasjonens egendynamikk i Sahel området