DET LEVENDE UNIVERSITET

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etikk i basisutdanningen ved universitetene Rapport fra en undersøkelse gjennomført for Tekna Etisk råd september 2005.
Advertisements

Forskning.no: Erfaringer med et emnekart-basert nettsted Rådgiver Jon Solberg Norges forskningsråd.
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
VIKTIGE BEGREPER Økologi er læren om samspillet mellom planter og dyr, og mellom disse og det miljøet de lever i. Individer: Enkeltmennesker eller enkeltdyr.
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Visjoner For oppvekstsektoren: Barn og unge først! For elevene på Seiersten: Study more, get smarter! For ansatte på Seiersten: Vi åpner nye dører …
Status og planer landet rundt om forkurs/realfagskurs, tresemesterordning og Y-vei: 1.Hva har vi gjort, og hva planlegger vi for å tilpasse alternative.
Konsekvenser av klimaendring
UTDANNINGSTILBUD VED IMT 2010/2011
Grunnleggende spørsmål om naturfag
VOKSNE INGEN ADGANG Serien AV barn FOR barn. Format •30 min, 1 gang pr uke •NRK SUPER.
MENDEL OG KRYSNINGSSKJEMAER
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Velokmmen til master i folkehelsevitenskap 1 Master i FOLKEHELSEVITENSKAP Natur og miljø – helse og.
U NIVERSITETET FOR MILJØ - OG BIOVITENSKAP D ET LEVENDE UNIVERSITET I Å S.
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
1 TRENDER forskning, utdanning og nyskaping Utkast
Presentasjon ved Knut Hove på allmøte
Arne Tronsmo UU-leder IKBM
Handelshøgskolen ved UMB Lars Mørk. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Handelshøgskolen ved UMB 2 Velkommen til Universitetet for miljø.
STRATEGISKE UTFORDRINGER - SETT FRA UMB FELLES STYRESEMINAR 4. SEPTEMBER 2008 KNUT HOVE REKTOR.
Mulighetene ved et styrket biovitenskapelig miljø på Ås Arvid Hallén Forskningsrådet.
DET LEVENDE UNIVERSITET
Ny rammeplan for barnehagen
Universitetsturne 2013 i Nordland
Praktisk erfaring i forbindelse med arbeidet med miljøledelsessystem
Med forskning på timeplanen - Europaseminar oktober 2006.
Samtale 2.
- HsPro Hvorfor tenke nytt rundt dataprogram i skolehelsetjenesten
Valg av matematikk og realfag
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
DNA og arvelære..
Innledning NJFF lang erfaring med utdanning av instruktører og kursledere Kursheftet utarbeidet for å gi deg informasjon og kunnskap om det å utøve veilederrollen.
Dikt.
Utvikling av apper til naturfagundervisning
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
ET VELFUNGERENDE FORSKNINGSSYSTEM: NOEN INNSPILL Ole Didrik Lærum Universitetet i Bergen.
Faculty of mathematics and natural sciences Master education in ”offshore technology” in the Oslo region Anders Elverhøi Forskningsdekanus MNF.
Naturfagdidaktikk hovedtemaer:
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
1 Institutt for materialteknologi Styringsdialog høst 2006.
Hva er biologi? Biologi dreier seg om alt levende, fra de minste bakteriene til de største hvalene Dyr spiser og blir spist. Avhengighet av andre gir mange.
Litt høyttenking på slutten av årsmøtet.  Digital kompetanse er på offentlige agenda  Bruk av verktøy er gøy  Jeg kan noe, du kan noe. ◦ Sammen kan.
Tomatdyrking som forskningsområde Forskerne lager hypoteser og tester disse. Dette kan omfatte faktorer som temperatur belysning luftfuktighet CO 2 – nivå.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
MITT LEDERUTVIKLINGSPROSJEKT Ivar Selmer-Olsen Dekan og prorektor Dronning Mauds Minne, Høgskole for førskolelærerutdanning i Trondheim.
Hva er Nysgjerrigper? Norges forskningsråd sin satsning på barn og unge Skal stimulere til nysgjerrighet og forskertrang Har en egen forskermetode Gir.
Gener og evolusjon. Mange egenskaper skyldes arv Mange egenskaper er arvelig bestemt, som blodtype, fingeravtrykk, øye- og hårfarge Andre egenskaper som.
Naturvitenskapen Foto: Getty images/Thinkstock. Naturvitenskap i dagliglivet Diskuter: Er kunnskap om naturvitenskap viktig for Helse? Forbruk og produksjon?
Einar Lie Hva er god forskningsledelse i en presset hverdag?
Vitenskapelig usikkerhet Er det lett å se hva pH- verdien er? Hvilke andre metoder kan brukes til å måle pH? Foto: Cappelen Damm.
UMBs realfagsstudier - rekruttering og frafall Janne Beate Utåker Rådgiver ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap Representant i utdanningsutvalget.
Celledeling, krysningar og genetisk variasjon. Læringsmål:  Kunne å forklare skilnaden på dominante og recessive gen.
DNA. Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører.
Darwins oppfatning Linnés oppfatning.
Hvilken effekt på VO2 maks har treningen på Skipper-Worse?
Hvorfor er det viktig med naturmangfold?
Økologi.
1. Byuniversitet På Universitetet i Bergen er det for tiden 14 500 studenter. Det er et mellomstort universitet i europeisk forstand og er inndelt i 6.
Status på Stratos 7. september 2011
Norsk Kjemisk Selskap, Bergen inviterer til PhD-kveld
Celler og arv En oppsummering.
Betydningen av tidlig og langsiktig forankring i institusjonenes ledelse Finn-Eirik Johansen, visedekan for forskning, Det matematisk-naturvitenskapelige.
1.–9. oktober Trondheim I oktober 2011 retter NTNU oppmerksomheten mot India. Gjennom en hel uke vil vi vise fram norsk – indisk samarbeid. NTNUs hovedmål.
Amra Osmanovik - Riche Vestby
Miljø for Masteroppgaven?
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Utskrift av presentasjonen:

DET LEVENDE UNIVERSITET Forskningsdagene 2009 på UMB Vitenskapscafé og Forskerskole

UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Ledende internasjonalt utdannings- og forskningsmiljø - vekt på samvirke mellom naturvitenskap, teknologi og samfunnsfag DET LEVENDE UNIVERSITET

Sterk kobling mellom forskning og undervisning Ansvar for langsiktig grunnleggende forskning Satsingsområder: Akvakultur Bioteknologi Helse Mat Miljø Næringsutvikling DET LEVENDE UNIVERSITET

TEMA 2009: EVOLUSJON VÅR 2009: Samtaler med faggrupper og UMBs forskningsavdeling – Hvem kan bidra? Søknad til Forskningsrådet SOMMER: Emner og forskningsmiljøer utkrystalliserer seg AUGUST: Planlegging av innhold, utstyr og materiell til Forskerskole – studenter engasjeres SEPTEMBER: Ca. 100 barn melder seg på i løpet av få dager 24. SEPTEMBER: Vitenskapscafé og Forskerskole avholdes samtidig DET LEVENDE UNIVERSITET

Vårt tema: BØR VI FRYKTE NATUREN? Mordersnegl DET LEVENDE UNIVERSITET

BØR VI FRYKTE NATUREN? Flått DET LEVENDE UNIVERSITET

BØR VI FRYKTE NATUREN? Brunbjørn DET LEVENDE UNIVERSITET

BØR VI FLYKTE NATUREN? Klima DET LEVENDE UNIVERSITET

Forskerskole Universitetet for miljø- og biovitenskap

Evolusjon – arvelige egenskaper og tilpasning i naturen Darwin-år Bør vi frykte naturen? DNA, gener og evolusjon

Evolusjon Enkel idé. Darwin nevnte at etterkommerne av et elefantpar ville dekke jordoverflaten i løpet av nokså få år hvis det var nok ressurser og ingen konkurranse...

Forsøk 1: Observasjon Observasjon, spørsmål, teori og testing. Hvis du ikke kan teste det, så er det ikke vitenskap… Egenskaper: Tungerulling, fast eller fri øreflipp og armene i kors

Forsøk 2: PTC PTC er et organisk smakstoff som noen smaker, og andre ikke. Finnes naturlig i blant annet skallet på sitrusfrukter.

Forsøk 2: PTC Genene avgjør! Teststrip Legges på tunga i ett minutt. Smaken kan komme litt etter hvert.

Forklaring Genet som gjør at man smaker PTC, kaller vi for T. Genet som gjør at ikke man smaker PTC, kaller vi for t. T er dominant. t er recessiv.

Forklaring Mennesker har to former av dette smaksgenet; én fra far og én fra mor. Smakere er TT (homozygot dominant) eller Tt (heterozygot recessiv). Ikke-smakere er: tt (homozygot recessiv).

Resultat for gruppen Vanligvis kan 70% av en gruppe smake PTC.

Forsøk 3: Høyre- eller venstrehjerne Mennesket har to hjernehalvdeler.

Forsøk 3: Høyre- eller venstrehjerne De som bruker mest av høyredelen skal være: musikalske, kreative, fantasifulle, liker katter, kan bli hypnotisert… De som bruker mest av venstredelen skal være: flinke med tall, rasjonelle, liker hunder, logiske…

Forsøk 3: Høyre- eller venstrehjerne

Kritikk Mange vitenskapsmenn mener at en slik forklaring er for enkel, og at mennesker bruker begge hjernehalvdeler om hverandre. Vitenskapsfolk er ikke alltid enige. Skepsis (krever kunnskap).

Forsøk 4: Kan du høre lyden? En høyfrekvent lyd som noen hører, og andre ikke. Alder spiller en betydelig rolle.

Tankeeksperiment Dersom lyden hadde kommet fra et farlig rovdyr som spiste mennesker… …ville flere hørt lyden om noen tusen år, da?

Potet eller tre? Både cellulose og stivelse er bygget opp av glukose-molekyler…

Potet eller tre? Termitter kan spise og fordøye cellulose. Det kan ikke mennesker.

Potet eller tre? Men mennesker kan lage skytebomull!

KONKLUSJON Forskerskole et populært tilbud for barn Kombinasjonen populærvitenskapelige foredrag for voksne og forskerskole for barn vellykket UMB ønsker å gjenta dette! DET LEVENDE UNIVERSITET

DET LEVENDE UNIVERSITET

DET LEVENDE UNIVERSITET