Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

DNA. Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "DNA. Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører."— Utskrift av presentasjonen:

1 DNA

2 Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører sitt DNA til «avkommet» under reproduksjonen, og viderefører dermed sine genetiske egenskaper.

3 - De første oppdagelsene av kromosomene ble gjort på 1860- tallet. - «Bildet» til høyre er tatt i 1952 av den engelske forskeren Rosalind Franklin. Dette bildet viste forskerne at DNA hadde en spiralform.

4 DNA består av deoksyribose, en fosfatgruppe og fire nitrogenbaser. Rekkefølgen på basene er den genetiske koden. DNA blir noen ganger kalt «arvemolekylet». Hos mennesket består arvematerialet av 46 kromosomer som har DNA som viktigste bestanddel. 23 fra mor, 23 fra far.

5 1953 Watson og Crick

6 Nobelpriser til herrene Rosalind døde før det virkelig gikk opp for forskerne hva oppdagelsene kunne resultere i. De visste at DNA-et var avgjørende for livet, men ikke på hvilken måte. Arv, identifisering, manipulering, kloning, behandling. Watson, Crick og Wilkins fikk Nobelprisen i 1962.

7

8 Molekylet Ligner en vridd stige. Det interessante er trinnene i stigen. Rekkefølgen bestemmer utseende, evner, utvikling …

9 Baseparene holdes på plass av deoksyribose og fosfat- grupper. Baseparene kalles for enkelt- helts skyld for A, T, G og C. A-T, T-A C-G, G-C

10 Fullfør trinnet A- C- T- G- A- G- T- C-

11


Laste ned ppt "DNA. Hva er DNA? Deoksyribonukleinsyre (DNA) er den viktigste kjemiske bestanddelen i arvematerialet til levende organismer. «Foreldre» kopierer og overfører."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google