Folkehelsearbeidet i Norge. Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny lov om folkehelsearbeid
Advertisements

Kompetanse i lys av samhandlingsreformen
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
U TDANNING OG FORSKNING AV BETYDNING FOR SAMHANDLINGSREFORMEN Marianne Hedlund, dekan ved Helse- og sosialfag, HiT.
Hvor ble det av forebygginga?
Fysisk aktivitet og helse
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Prosjekt Skadestatistikk - Bakgrunn Møte i referansegruppen 17. september 2004.
Kommunens helsetjenester i samhandlingens tid.
FOLKEHELSEARBEID I HAMMERFEST
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Folkehelsemeldinga Implikasjoner for samfunnsmedisinere i kommunene
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Likeverdige tjenester – tilpassede tjenester Pasient- og brukarombodet Pasient- og brukarombodet i Hordaland Rune J. Skjælaaen.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Forventninger til vegen videre
Sosiale ulikheter i helse
Helse- og omsorgspolitikk •Samhandlingsreformen. Samhandlingsreformen Rett behandling – på rett sted – til rett tid •Bedre samhandling mellom kommuner.
Ny folkehelselov – styrer staten helseaktiviteten i kommunene?
1. Utvikling av fastlegetjenesten og samhandlingen i helse og omsorg 2. Arbeid med folkehelse – folkehelse- profilene fra Folkehelseinstituttet Grenlandstinget,
Kunnskapsgrunnlaget for folkehelsearbeid i kommunen
Fylkeskommunens rolle og innretning på folkehelsefeltet
Gjennomføring av Samhandlingsreformen
Helse- og omsorgsdepartementet Høring 1.Ny lov om helse og omsorg 2.Ny lov om folkehelse 3.Innspill til ny nasjonal plan for helse- og omsorgstjenester.
Kommunens ansvar for helsefremmende arbeid
Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:
Idedugnader med en rekke frivillige organisasjoner, ungdomsorganisasjoner, faggrupper og profesjoner En egen idedugnad om kvinnehelse Utstrakt samarbeid.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Startskuddet har gått! Samhandlingsreformen Nye lovverk
Samhandlingsreformen
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Visjoner for samhandling Geiranger Christian Bjelke.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Toril Lahnstein Divisjonsdirektør Divisjon primærhelsetjenester
Samhandlingsreformen sett fra et pasientperspektiv
Skolehelsetjenesten. Samarbeid bestående av:
”Regjeringens reformtanker” Statssekretær Lisbeth Normann Bergen
Levekår og helse i Bergen
Klikk for å legge inn navn / epost / telefon Folkehelsetilsynet i Oslo og Akershus 2014 Møte for ledende helsesøstre og kommunejordmødre i Akershus
Om forebygging, folkehelse Og Utskrivningsklare pasienter
Samhandlingsreformen SAFO SørØst Høstmøte Hva er samhandlingsreformen? Forebygge fremfor bare å reparere Få kommune og Spesialisthelsetjenesten.
Hva er de viktigste folkehelseutfordringene nå og fremover?
Samhandlingsreformen Bodø 19. oktober 2010 Sigrid J. Askum KS Helse.
Kjønnslemlestelse i Norge Innlegg på Childwach/Barneforum sitt seminar om kjønnslemlestelse Kjell Erik Øie Statssekretær
Folkehelseoversikter – Én for alle – alle for én!.
Folkehelse i kommunene. Kommunene er pålagt å drive med helsefremmende arbeid Følger opp myndighetenes mål og arbeid for folkehelse gjennom tjenester.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
V/ Øyvind Giæver, Sosial- og helsedirektoratet Sosial ulikhet i helse.
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen Landsmøte i Den norske tannlegeforening 2008.
Fra initiativtaker til bruker Vibeke Johnsen Fagsjef Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Status og utfordringer – samhandlingsreformen og nytt lovverk- rus og psykisk helse Inger Hilde Trandem Overlege sosialmedisin, Tromsø kommune.
Folkehelse og rus Avdelingsdirektør Ole Trygve Stigen.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Helsemyndighetenes arbeid med folkehelse. Myndighetene har det overordede ansvaret for folkehelsa Dette ansvaret skjer på en rekke områder: –Lover knyttet.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Folkehelsearbeidet Det arbeidet som gjøres i samfunnet for å sikre at folkehelsen blir så god som mulig Overordnet mål: Så mange som mulig skal få så god.
| Workshop om samhandlingsstatistikk - SSB og Helsedirektoratet | 1 Samhandlingsreform og to nye lover: Behov for ny kunnskap.
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
SiS – Førde Samhandlingsreformen fra ord til handling Politisk rådgjevar Tord Dale.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Ny folkehelselov – behov for nye spørsmål i KOSTRA?
Sosiale ulikheter – vår største samfunnsutfordring?
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted

Folkehelsemelding 2019 Den åttende levekårsundersøkelsen
Lokalt og regionalt folkehelsearbeid
Utskrift av presentasjonen:

Folkehelsearbeidet i Norge

Hva er folkehelse? Folkehelsa beskriver helsetilstanden til befolkningen sett under ett Ikke en beskrivelse av helsa til hver enkelt av oss Blant annet levealder er et mål på folkehelsa Folkehelsa i Norge er god, og gjennomsnittlig levealder er i dag blant de høyeste i verden (83,4 år for kvinner og 79, 4 år for menn)

Helseforskjeller Selv om den generelle folkehelsa er god, er det forskjeller når vi sammenlikner ulike befolkningsgrupper Forskjeller ut fra: –Om det er kvinner eller menn –Sosial bakgrunn og inntekt –Hvor i landet en bor –Hvilket land en opprinnelig kommer fra Myndighetene har som mål å utjevne disse forskjellene i helse mellom befolkningsgrupper

Folkehelsearbeidet Fremme helse og forebygge sykdom og skader Folkehelsearbeidet har som mål at så mange som mulig skal få så god helse som mulig. Arbeidet deles i: –Forebyggende helsearbeid, skal hindre sykdom, skade og tidlig død gjennom tiltak som opplysningsarbeid, lover, regler, avgifter –Helsefremmende arbeid, skal fremme helsa gjennom tiltak i folks hverdag og nærmiljø, som kulturtilbud, idrettsanlegg, turveier

Forebyggende helsearbeid Det som gjøres av myndighetene for å hindre at sykdom skal oppstå Tar utgangspunkt i en risikofaktor som kan gi skade eller sykdom, og setter inn tiltak mot denne risikoen Tanken er at det er bedre å hindre at sykdom og skade oppstår, enn å behandle i ettertid

Helsefremmende arbeid Tiltak som styrker helsa og bidrar til at vi trives og holder oss friske og sunne selv om vi utsettes for risikofaktorer som kan føre til sykdom Sjelden rettet mot enkeltindividet, men mot å få et positivt nærmiljø for alle

Helsemyndighetene i Norge Helseministeren: medlem av regjeringen og sjef for Helse- og omsorgsdepartementet: utarbeider lovforslag og andre viktige dokumenter som gjelder folkehelsa, øverste myndighet i helsespørsmål Helsedirektoratet: mange fagavdelinger. Er med og utformer helsepolitikken og har deltar i opplysningsarbeid og informasjonskampanjer Folkehelseinstituttet: forsker på folkehelse og bidrar med informasjon om befolkningen. Deres kunnskap danner et viktig grunnlag for helsepolitikken i Norge

Lovverket for folkehelsa Sentrale lover er folkehelseloven og helse- og omsorgstjenesteloven Regjeringen kan også utarbeide meldinger til Stortinget, som er en rapport om et tema det skal tas beslutninger om senere Folkehelsemeldingen fra 2012 er en sentral melding til Stortinget Dannet sammen med de to sentrale lovene grunnlaget for Samhandlingsreformen

Samhandlingsreformen Reform der det satses mer på forebygging Det skal bli lettere å få tilbud i nærmiljøet der folk bor Flere oppgaver og mer penger er bevilget til kommunene, som skal følge opp lokalt Gir bl.a. mindre press på de store sykehusene, siden pasientene får oppfølging på hjemstedet sitt isteden