Former – mer enn bare navn Todimensjonale former i barnehagen Line I. Rønning Føsker F2C 21.januar 2009.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Regning i alle fag Ungdomstrinnsatsningen
Advertisements

Matematikk for de minste 2009
Matematikklek i Solsletta barnehage
HVA ER GRUNNLEGGENDE BEGREPER ? HVORFOR ER DE VIKTIGE ?
Foreldremøte for 2A, 7.mars Kl
Geometrioppgave for 4.klasse
Evaluering av september på blå
DET DIGITALE VERKTØYET I HAGEN BARNEHAGE
Veiledet matematikk.
DIDAKTISK OPPLEGG I GEOMETRI FOR 2.KLASSE
Geometriske figurer… Beregnet på småskoletrinnet, 1. eller 2. klasse
Ny rammeplan for barnehagen
FRA MÅLSTYRING TIL PROFESJONELT ANSVAR
Målene for regning og bruk av regnestrategier
Evaluering av november på Blå avdeling:
Tall og språksprell. Vi er jobber med tall og språksprell inne på gul. Dette er et verktøy for å jobbe bevisst med tall og språk i barnehagen. I Tall og.
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
NÅ SKAL VI LÆRE OM LIKNINGER.
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
© Bergen kommune Pedagogisk utviklingsarbeid i barnehagen 2007/08 Språk og tallforståelse Digitale verktøy Barns medvirkning.
22. Mars  Hva er formålet med lesingen?  Lesing i alle fag.
En stor utfordring i en skole for alle! Svein H. Torkildsen, NSMO
Toddlergeometri Hva er det ?.
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
Mer om barns utvikling av tallbegreper
Matematikk på mellomtrinnet
1 Utforskningsverksted i snøen LUB, Elise Klaveness Høgskolen i Vestfold.
Geometri Areal, omkrets, volum, overflate
Matematikkundervisning i Sandefjord
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Kombinatorikk og sannsynlighet
Måling, areal og volum.
Helhetlig kompetanse i matematikk
Matematikk i den flerkulturelle skolen
Geometri Intro og former
Matematikk på småskoletrinnet
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
Grimstad 9.mars 09 Mer enn telling? …..hva kan Antall, rom og form i barnehagen bli ? -med spesiell vekt på de yngste barna -hvordan lar vi arbeidet.
Læring og undervisning i matematikk
Problemløsing og åpne oppgaver
Geometri Former og figurer.
Matematikk i samisk kultur
Hvordan lærer barn matematikk
Estetiske læreprosesser i barnehagen
God start i matematikk Hva sier læreplanen om undervisning i matematikk og de yngste elevene? Hvordan engasjere og aktivisere elevene til aktiv deltakelse.
Rom og form -hva er geometri for de minste barna? F1A+B 5.sept 2008
Hvordan utvikler barn matematiske begreper?
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
PROGRESJONSPLANER FOR DE ULIKE FAGOMRÅDENE TIØRINGEN BARNEHAGE SAMMEN OM EN GOD BARNDOM!
Kort om meg  Har jobbet fast i barnehage siden 2006  Begynte på førskolelærerutdanningen i 2011, og fullførte i 2014  Begynte da å jobbe som daglig.
GEOMETRIGEOMETRI fjerde kveld med familiematematikk.
Oppstart oppstart. Hva er matematikk for små barn? Barn er opptatt av og nysgjerrige på det meste, også på matematikk. Størrelser, alder, former, tall.
Overgang barnehage -skole Brunes naturbarnehage. Endelig eldst i barnehagen Gaupe som 3 åring, Rådyr som 4 åring og endelig ELG som 5 åring! Forventningene.
Foreldremøte trinn. MATEMATIKK På skolenLeksebok.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
Toddlergeometri Hva er det ?. Og hva er egentlig geometri ? En del av matematikken En del av matematikken som vi fra fødselen av bruker for å kunne tolke.
Videregående matematikkopplæring Matematikk og minoritetselever Tverrfaglig prosjekt Lisbet karlsen.
Læringsteorier i matematikk -hvorfor gjør vi det vi gjør i matematikkundervisninga?
«Foreldreskole» kl EliRy august-2017.
Lekens egenverdi.
MATEMATIKK 1. trinn.
MARS I Mars starter vi opp med forberedelser til påske. Vi skal ha forming hver mandag og skal da lage påskepynt. Vi skal også snakke litt om hvorfor.
Foreldremøte for barnehagens foreldre Øvre Slettheia oppvekstsenter
GEOMETRI Måling og utregning.
Oppgave: Leke med rimkortene
PROGRESJONSPLAN 1-3 ÅR NÆRMILJØ OG SAMFUNN ANTALL, ROM OG FORM
Periodeplan for Sommerly Uke Skoguke, påske og våren.
Den gode overgangen A – Forarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Former – mer enn bare navn Todimensjonale former i barnehagen Line I. Rønning Føsker F2C 21.januar 2009

Hva er matematikk for dere? Praktisk regning ved oppussing av rom, matlaging, restaurering av bil og regne prosent på salg Skrekk Fryd (love/hate) Jakten på fasit Regning med x og y Trening uten mening Ikke alltid mening, men intellektuell trening Vanskelig og lite hjelp Vanskelig hoderegning, stressende Favorittfaget mitt, morsomt Kjedelig

Hva kan matematikk i barnehagen være? Tall og mengder Måling Former; lære navn på former Mønster Plassering Spille spill Bygge Noe barna lurer på selv, de er opptatt av matematikk Skoleforberedelse Sortering Rim og regler

BEGREPSFORSTÅELSE Begrepsinnhold: Alle tanker, erfaringer, holdninger som knyttes til begrepet Begrepsuttrykk: Alle språkuttrykk, som muntlig språk, kroppsspråk, tegning, symboler, skrift Vygotsky (Høines): Begrep = Begrepsinnhold + Begrepsuttrykk

O VERSETTELSESJOBBEN ER DIN ! Høines: Pedagogens jobb er å oversette fra 1. ordens til 2.ordens språk på former! Oversettelsesledd ”måne” og ”runding” ”hustak” ”boks” ”iskjeks” ”ball” ”sånn som elefanten står på”

Form i Rammeplanen Gjennom arbeid med antall, rom og form skal barnehagen bidra til at barna opplever glede over å utforske og leke med tall og former tilegner seg gode og anvendbare matematiske begreper erfarer, utforsker og leker med form og mønster erfarer ulike typer størrelser, former og mål gjennom å sortere og sammenligne For å arbeide i retning av disse målene må personalet være bevisst egen begrepsbruk om matematiske fenomener gi barna impulser og erfaringer med design ved å utforske, oppdage og skape ulike former og mønstre

HVA ER FORMER? Alle mulige former… Geometriske former = to- og tredimensjonale figurer som har en viss regularitet Olof Magne (2003): gjenkjenne sirkel 18 mnd, firkant 2-åring, trekant 3-4-åring

Hvorfor er disse formene så viktige?? For å kunne beskrive verden rundt oss ! ”Jeg mente den gule garasjen med de firkanta dørene vet du!” (3 år)

For å kommunisere effektivt! ”Nei du skal ha mange sånne små sirkler rundt der” (4 år)

Men må også ha kunnskap om selve formene: hva kjennetegner denne formen? hva har denne formen til felles med andre, altså hva som gjør den like andre former? Hva skiller den fra andre former?

Todimensjonale geometriske former Mangekanter Trekanter Rettvinklede Likesidet Likebeint Firkanter Parallellogram Trapes Rombe Kvadrat Femkanter Osv.. Sirkler

K ILDER Solem, I. H. & Reikerås, E. K. L. (2008) Det matematiske barnet. Landås, Caspar forlag. Høines, M. J. (1997) Begynneropplæringen. Fagdidaktikk for barnetrinnets matematikkundervisning. 2 utg. Landås, Caspar Forlag. Bøhler, Elena, ”Former for store og former for små..” i Tangenten (2008) Kunnskapsdepartementet (2006) Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Devold E: (2008) Fem, seks – det kommer en heks – praktisk matematikk i barnhagen, GAN Aschehoug Ridar, K (red) (2008) Med mattebriller i barnehagen. Lek med antall, rom, form og måling. Kommuneforlaget Alle bilder er hentet fra flickr.com