Hvordan møter vi elever med utfordringer? 1 Overgangen fra ungdomskolen. 2 Tiltak i skolen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bjørkelangen videregående skole
Advertisements

v/Trine Aakermann faglig leder Dysleksi Norge
Fra barneskole til ungdomsskole
SARPSBORG.  Ligger mellom Sarpsborg og Fredrikstad  Ca.950 elever Skoleåret følgende programområder:  Bygg- og anleggsteknikk  Design og håndverk.
En ny epoke i livet - skolestart
INNTAKSFORSKRIFTEN KAPITTEL VI
N Y G IV – OKTOBER 2012 Erfaringer med Ny Giv-prosjektet fra Tæruddalen skole.
Tilpassa opplæring Utdanningsavdelingen v/Anne Marie Strømhaug
Med fra start! Skolestart på Eidsvoll videregående skole høsten 2013 EIDSVOLL VIDEREGÅENDE SKOLE.
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Vågå 29. januar Jan Roger Bøe Øien Koordinator. Statistikk – etter vg1 Avsluttet grunnskole v å ren 2006 Avsluttet grunnskole v å ren 2007 Avsluttet grunnskole.
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
”Norges beste skole” høst 2013 – høst 2016
Søkere med særskilte tilretteleggingsbehov
Skoleplass ved Nattland skole høsten 2014
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
SYKEHUSUNDERVISNINGEN ”…en ordentlig skole, men ingen vanlig skole…” Mål: Å skape et positivt læringsmiljø som gjennom trygghet, trivsel og mestring.
FORELDREMØTE 10. TRINN 11.oktober 2012
ÅRSHJUL FOR OVERGANGER
ÅRSHJUL FOR OVERGANGER
Særskilt inntak skoleåret 2011/2012 Målsettingen er å medvirke til en god prosess mellom grunnskole og videregående opplæring for elever med særskilte.
SYKEHUSUNDERVISNINGEN ”…en ordentlig skole, men ingen vanlig skole…” Mål: SYKEHUSUNDERVISNINGEN ”…en ordentlig skole, men ingen.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
DLG – Horten vgs 5. September Skoleåret – 2012 KursEndringerAvbruddProsent EndringerAvbruddProsentEndringer Avbrudd Prosent.
Tilpasset undervisning PPT – sakkyndig vurdering og veiledning
En skole uten funksjonshemmede er en funksjonshemmet skole.
Søke videregående opplæring Søkere med fortrinnsrett etter § 6-17.
Samlinger november 2014 Før inntaket 2015/16 Søknadsfrist 1.februar Meldingsskjema 1.mars Spesialundervisning.
Sørum kommune Prosjekt økt lærertetthet over 4 år
Erfaringer endret inntaksforskrift - oppfølging Finsås 30. september 2014.
Info-dager 2014 Søking skoleåret Fortrinn og individuell vurdering 1.marssøkere med vedtak om spesialundervisning Bruk av overgangsskjema ved tilretteleggingsbehov.
Slåtthaug ungdomsskole
Nasjonal demonstrasjonsskole Tidlig innsats mot frafall 7. april 2010 Ulsrud videregående skole.
Skiftetøy merket med navn
Med fra start! Skolestart på Eidsvoll videregående skole høsten 2012 EIDSVOLL VIDEREGÅENDE SKOLE.
Eksempler og problemstillinger i opplæringa fra Ole Vig vgs. Generelt om opplæring av minoritetsspråklige. Erfaringer fra ulike organiseringsformer og.
Skolestart ”Da klokka klang” Foreldremøte for foreldre/foresatte til nybegynnere høsten mai mai 2010.
Regional plan for et helhetlig opplæringsløp Østlandssamarbeidet
Rett til vg opplæring  Rett til tre års videregående opplæring i løpet av fem år (oppl § 3-1)  Retten må tas ut i løpet av en sammenhengende periode.
 Fra 1. august starter vi innskolering av de nye barna på SFO.  Alle vil få mail om oppstart på SFO.  Der er to valg av SFO plass.  Dersom barnet.
OTUS 2016 Overgang Til UngdomSkolen på Hundvåg OTUS Hundvåg 10 år.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
Inntak , fortrinn og individuell behandling
Samarbeidsrutiner mellom videregåendeskoler, SMI-skolen, PP-tjenesten og Utdanningsavdelingen i forbindelse med innsøking til vgs. Rådgiversamling
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
Rutiner for overgang mellom barnehage og skole
Den gode skoleeier I Nes.
RÅDGIVERNETTVERK Vefsn Grane Hattfjelldal
Utruste til et godt liv gjennom trygghet, kunnskap og humør
Foreldremøte 10. trinn Velkommen Roar Bjarne Kvamme.
Presentasjon Eilert Sundt vgs. Kompetanse for mangfold
Foreldreengasjement ved Lassa Skole
Velkommen til foreldremøte!
Lærekandidatordninga
Læreplass Torbjørn Håmsø
Overgang mellom barnehage og skole/SFO på Søm.
Skøyenåsen skole Foreldremøte 9 og 10.trinn Tirsdag 5.september 2017.
Overgang for elever med spesielle behov
Møte for foresatte til høstens 8.klassinger 2018
Modul 1 – Dynamisk kartlegging
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling
RPHO regional plan for et helhetlig opplæringsløp
Velkommen til foreldremøte, 28. februar
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Rutinar for tilpassa opplæring v/Borgund vgs STOLTE FAGFOLK FOR FRAMTIDA Borgund vgs - ein arena for personleg, fagleg og sosial vekst gjennom samhandling.
Vår skole på Fornebulandet
Slik gjør vi det på Bekkevoll ungdomsskole
ÅRSHJUL RØYSING BARNEHAGE
Foreldre og skole 6. og 7. trinn.
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan møter vi elever med utfordringer? 1 Overgangen fra ungdomskolen. 2 Tiltak i skolen

Inntak - Forarbeid. Møte med avgiverskolene. Starter høsten før inntak. (Rådgiverne på ungdomsskolene er nå invitert til møte bl.a. for å planlegge møterekke for høsten ) Her gjør Ungdomsskolene et utvalg på hvilke elever de mener det er nødvendig å møtes om. Både A- og B-skjemasøkere.

Forarbeid. I møtene er det viktig å trygge elever og foresatte på at overgangen skal bli så trygg som mulig. – Møter mellom elev, foresatte, avgiverskole og KVS – Besøk til KVS – «Ny giv»-skolestart, i planleggingsuka – Levere et godt tilbud til eleven

Spesialundervisning/tilrettelegging I hovedsak 3 nivå i spesialundervisningen ved KVS. Spesialundervisning for elever ut i ordinære klasser. Spesialundervisning i gruppe på program Spesialundervisning på Særskilt tilrettelagt avdeling I tillegg bruker vi «Skreddersøm»

Saksgang etter at skolen får søknadene Overleveringsmøte A-skjemasøkere i februar. Møteplan med avdelingsledere og PPT for å sette tiltak i f.h.t. elevene. Tilsvarende for B-skjemasøkere

Møte i f.h.t. vedtak A-søkere. Vedtaksforslag presenteres for elev og foreldre fortløpende etter at sakkyndig vurdering er ferdigstilt i mai, juni. Deltakere; Avd.leder, PPT, elev, foresatte og undertegnede. Igjen viktig å trygge elev og foreldre i f.h.t. det tilbudet eleven får.

Ved skolestart I planleggingsuka har ressursteam ved hver avdeling informasjonsmøter med lærerteam for hver klasse om A- og B-søkere. Hvilke tiltak skal iverksettes.

August til høstferien Utprøvingsfasen; Hvert lærerteam får et pre-utfylt skjema vedrørende elever som skal ha utprøvingsfase. Lærerteam får i oppgave å tilpasse utprøvingen til sitt fagfelt og sine fag.

Høstferien – uka etter. Ressursteam gjennomgår utprøvingsskjema og går i dialog med undertegnede om hvem som skal ha spesialundervisning.

Oppsummering planlagt inntak. Systematikk/årshjul - når skal vi gjøre hva? KVS - definert ansvarsområde – Leder av Elevtjenesten ansvar å følge opp årshjul. (Sårbart?) Endring av prosedyrer har tatt tid – nå ser det ut til at vi får til et godt system. (B-søkerene de som er vanskeligst å finne gode løsninger for.)

Hvordan møter vi utsatte elever? Tiltak. Systemarbeid – inntak, prosedyrer Hjelpetiltak – hvem hjelper når vansker oppstår? I klasserommet – hva kan vi forbedre i klasserommet for å gi elevene en trygg og god skolehverdag?

Akuttpedagogen. En fri stilling som vi har gjort søkbar for klasser med utfordringer. Bruker kartleggingsverktøyet «Klassetrivsel» for å synliggjøre samspillsproblemer. Samtaler med elevene i klassen. Dvs. hovedsakelig brukt i f.h.t. samspill i klassen, men også i f.h.t. enkeltelever.

Konsekvenstrappa. Tidlig inn for å avklare elevstatus. Hjelpe elevene inn i elevrollen, eller avslutte for å bruke året i samarbeid med OT Link til Konsekvenstrappa.Konsekvenstrappa.

Mestringsgruppe I regi av PPT. For elever som sliter med å fungere i de situasjonene som elevene blir utfordret på i klasserommet. – Svare – Presentere

Kjente tiltak? IKO Praksisbrev «Læreren i møte med utsatte elever»

Kompetanseheving. Kurs for pedagogisk personale over 2 år som skal øke kompetansen på å møte utsatte elever. F.eks. innen relasjonspedagogikk. Ønske om oppstart høsten 2016.

VIP/Makkergrupper Oppstart høsten 2016 Mål om trygt klassemiljø! Lytt godt når Rune forteller!

Oppsummering tiltak. Tenkes ofte som frafallsforebyggende tiltak. Og det er jo det samme! Bruker vi de tiltakene vi har godt – vil elevene oppleve en tryggere hverdag og det er frafallsforebyggende.

Elevtje nesten  Har vært og er en gjentagende utfordring.  Vanskelig å få til Opplæringskontrakter.  Enklere med varig tilrettelagt arbeid i samarbeid med NAV.