Fremtidens fiskeforvaltning Om å stå på egne bein etter reetableringen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norske Lakseelver Organisasjon for fiskerettshavere
Advertisements

Om evalueringen av eksportprogrammet aldri støtte til lønnsom virksomhet? Prinsipper versus pragmatikk ”I utgangspunktet kan det virke paradoksalt at det.
Company Pulse i samarbeid med HR Norge og Innovasjon Norge.
Samarbeid mellom barnehage og barneverntjeneste
EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.
Sjøørret (Salmo trutta L.)
Evaluering av arbeidsmarkedstiltakene i skjermet virksomhet
Håndtering av problematferd - bruk av konsekvenser
Jakt, fiske og friluftsliv som næring
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Kultivering av Gytebekker
PARIS BILDER FOR Å ILLUSTRERE EN SAMMEN- HENG MELLOM 3 SETT AV STRUKTURER; BEBYGGELSES -STRUKTUR GRØNN- STRUKTUR INFRA- STRUKTUR.
Noen standardprosedyrer ved prøvetak av laksefisk
VIANOVA NETWORKMEETING 2013, 25 YEARS WITH CIVIL&SYSTEM ENGINEERING Knoppskyting i Trondheim Firmakultur Roar Paulsen.
Høring om fiskeforskrifter-laks  Hva skal vi uttale oss om?  Fiskeforskrifter som gjelder elvene(frist 15 januar)‏  Fiskeforskrifter som.
Medisinsk tekniske tjenester Organisering Internhandelmodellen Stig Koteng, avd.sjef, MTA MTFL, 27. mai 2009.
Utredning av konsekvenser av fiskeri i området Lofoten - Barentshavet Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet.
Velkommen til Newton Gildeskål
Tolga kraftverk KU: FISK OG BUNNDYR Malmplassen, 7. desember 2011 Jon Museth, NINA Lillehammer.
Grunnkurs Arbeidsmiljø Våren 2014
Pliktig organisering i vassdrag med anadrome laksefisk
Bevaring av fiskebestander ved rotenonbehandling i Skibotnregionen Håvard Lo, Veterinærinstituttet, Seksjon for Miljø- og smittetiltak.
Økt satsing på felles markedstiltak? Trond Davidsen, 2. mars 2006.
Utdanning og framtidsmuligheter innen havbruksnæringa Jørund S. Larsen Regionsjef, FHL Midtnorsk Havbrukslag.
STRATEGIER FOR DATAKOMBINASJONER
Fisk=Mat.
Fisk=Mat.
NINA prosjekter 2012 Jon Museth, NINA Lillehammer.
Prosjekt Laks og Næringsutvikling i Kragerøvassdraget Ole Erik Elsrud.
SLT Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak blant barn og unge.
Meld. St. 24 ( ) Framtidens barnehage. Prosess Prosjekt i Kunnskapsdepartementet (KD) Styringsgruppe Blogg for å få innspill Møter med ulike aktører.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Bevaring av sjøørret i gyrovassdrag Sjøauren – fra rogn til voksen fisk Sunndalen Ketil Skår.
Regionale fagråd Regionale fagråd er frivillige samarbeidsorganer i spørsmål knyttet til anadrom laksefisk. De er først og fremst rådgivende organer og.
Situasjonen for anadrom laksefisk i Telemark
Planprosess i vannområdet Alta, Kautokeino, Loppa og Stjernøya
Dialog + omforent kunnskap = bedre lakseforvaltning «Til laks åt alle kan ingen gjera» -Eller kan vi det?
Forvaltning av vassdraga våre – sur fortid, men blid fremtid? Fylkesmannen i Vest-Agder TEFA-seminar 12. mars 2015.
Nytt fra forvaltningen
Stamfiskkontrollen for laks
Gyrodactylus salaris i Ranelva Vurdering av situasjonen nå og soneforskrift Konferanse i Rana rådhus Ivar Hellesnes, veterinær/seniorrådgiver.
Reinforsen Ranelva – et nasjonalt laksevassdrag
Et samarbeid mellom Numedalslågen Forvaltningslag, Lågens Framtid, Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet og Vestfold Fylkeskommune.
Blir Vefsnaregionen noen gang friskmeldt Jarle Steinkjer, Miljødirektoratet.
Bjørn Brodtkorb Vefsnlaks. Selskapet ble stiftet i 1992 Formål: Ta vare på laks- og sjøørretstammen i Vefsna og Fusta Legge til rette for fiske. Drive.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Kompetansesenter for lokal forvaltning og kultivering, og i tillegg salg av naturbaserte reiselivsprodukter vefsna.com.
Havbruksnæringa sitt miljøfond Pengene skal stilles til disposisjon for prosjekter knyttet til fangst av oppdrettslaks til beste for villaksen, i en periode.
En reise i metodeutvikling – fra kartlegging til måling og evaluering Signe Høeg, tidligere programleder for områdeløft Haugenstua og Stovner sentrum i.
Eksempel på økologiske konsekvenser av kraftregulering Trollheim kraftverk i Surnadal og Rindal.
Naturskadeloven – de neste 50 år ! Utredning av ny naturskadelov Seniorrådgiver Tron R. Bøe Statens landbruksforvaltning.
Hensvassdraget IsaGlutraHenselva. Grov historisk oversikt :Preuthun-perioden :Preuthun-perioden Sportsfiskingens ”far” i Isfjorden Sportsfiskingens.
Driftsplanen – hva skal vi med den? -for mer liv i elva! Torfinn Evensen Vefsnakonferansen,
Vefsnaprosjektene og trappene i Vefsna Thomas Bjørnå, MON KF.
Hvor mye villaks er det egentlig
Vossavassdraget forvaltningslag
Vill laksefisk i Sognefjorden
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Metodevurdering for registrering av rømt oppdrettslaks – tellinger, andeler og årsprosent Anders Løland Assisterende forskningssjef Miljøseminar 2017,
Livssyklus til laks og sjøørret
Eiermøte 2/17 – Vefsnlaks AS
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Les dette Powerpointmalen inneholder 3 forskjellige tittel-ark som du kan velge mellom. I tillegg kan du velge lys eller mørk utgave. Standard 5 bilder.
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Pukkellaks (Onchorynchus gorbuscha)
Reinforsen Ranelva – et nasjonalt laksevassdrag
Årsmøtet KAF mars 2013 Cato Lyngøy Styreleder Vossolauget
Vitenskapelig råd for lakseforvaltning, forvaltning etter gytebestandsmål og underveisvurdering av lakseinnsiget i 2018 Peder Fiske Takk til Vitenskapsrådet.
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Oppsummeringsmøte 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Fremtidens fiskeforvaltning Om å stå på egne bein etter reetableringen.

Statkrafts rolle i Vefsna Pålagte utsettinger av smolt fra Vefsna smittet av Gyrodactylus Salaris Pålegg om genbankdrift fra Pålegg om fortsatt genbankdrift og produksjon av rogn til Vefsna Påleggsforhandlinger for videre reetablering av Vefsna pågår i disse dager.

Statkrafts rolle i Vefsna Bredt samarbeid om produksjon av fisk fra Ny innsamling av stamfisk Reetablering Reetableringsplan. Fleksible pålegg. Mål for reetableringen. En livskraftig laksestamme med et høstbart overskudd. Undersøkelser og dokumentasjon.

Reetablering i Ranaelva og Røssåga Hva er erfaringene fra 10 år med reetablering? Rognplanting har kun bidratt med 5-10 % målt på voksen laks fanget i elvene de siste 3-4 årene. Rognplanting har utgjort ca 50 % av rognmengden i elva (Ranaelva) for disse årsklassene ! Har “kultivert” avkom lav suksess når elva beginner å fylles av ungfisk fra naturlige gytinger? Imidlertid; -Godt tilslag på smoltutsettinger og rognplanting de første årene, viktig for “kick- start”!

Erfaringer med lokal forvaltning Hva er erfaringene etter 10 år med reetablering. Rana. Godt fungerende lokal forvaltning. Stor grad av fangstrapportering, otolitter og skjellprøver. Røssåga. Dårlig fungerende fungerende lokal forvaltning. Lav fangstrapportering. Minimalt med skjellprøver og otolitter.

Reetableringsfasen Ikke ordinært fiske. Kun for dokumentasjon. Mest mulig fisk bør få gyte naturlig. Undersøkelser for å dokumentere effekt av reetableringen, kvantitativt og kvalitativt er nødvendig for å evaluere resultat av reetableringen og for om nødvendig endre utsettingsstrategi. Utsettinger/ naturlig rekruttering.

Fra reetablering til lokal forvaltning. Samarbeid og felles målforståelse. Det er mange aktører innvolvert. Kultiveringsplan. Reetableringsplan. Fisketrapper. Overordnet driftsplan for vassdraget. Når bør denne være på plass. Kultiveringsplanen som en del av driftsplanen.

Lokal forvaltning God lokal forvaltning og forståelse er helt nødvendig for å nå målet om en høstbar laksebestand. Rettigheteshaverene må ha et eierskap til driftsplanen. Ureglementert fiske og behovet for oppsyn.

Fisketrappene Reetablering av Vefsna er avhengig av velfungerende fisketrapper. Aller viktigst er trappa i Laksforsen. Ei ny trapp i Laksforsen må stå ferdig til friskmelding av vassdraget slik at reetablering oppstrøms Laksforsen kan starte så raskt som mulig.

Hva er ei moderne laksetrapp? Kan registrere all oppvandrene laks forbi Laksfors. Kan brukes til å sortere ut all uønsket fisk. Kan ved behov brukes til behandling av fisk. Kan bli en turistattraksjon.

Fiske Regulantens pålegg er en erstatning til almenheten for tapt fiskeproduksjon grunnet reguleringen. Er almenhetens adgang til vassdraget sikret? Har almenhetens adgang til vassdraget betydning for den totale forvaltningen av vassdraget?

Fiske Når starter et ordinært fiske? Ved oppnådd gytebestandsmål? Ved friskmelding? Vil det være gunstig å åpne for et kontrollert ordinært fiske styrt av lokal forvaltning i reetableringsfasen?

Samarbeid Arbeidet med reetablering av Vefsna har vært preget av samarbeid mellom flere aktører fra planlegging av behandling og frem til dag. Det gode samarbeidet bør forsette. Ingen enkeltaktør når målet om et vassdrag med et høstbart overskudd alene.

Til slutt. Vefsna kan igjen bli et av Norges beste laksevassdrag. Dette krever at alle innvolverte drar i samme retning. God lokal organisering og forvaltning er nøkkelen til suksess. Lykke til.