Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon. Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
På Sykehuset Av Brage.
Advertisements

Karbohydrater og fedme
Hvorfor rødmer man når man blir flau?
Ta livet og øyeblikket tilbake
ERNÆRING HIL FOTBALL.
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Å opprettholde et godt immunforsvar
NERVER OG HUD.
Leptin.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Hva er Oppvarming? Treningslære Jim-Cato Johnsen 06/07
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Fett og helse Det er ikke ett fett.
STRESSRESPONS.
24. Kreft og kreftutvikling
Insekticider - toksikologi
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
– næringsstoffene omsettes i kroppen Fordøyelsen
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Diabetes - sukkersyke.
Av Joachim og Fredrik Bukspyttkjertelen.
Hva Er Alkohol(Etanol) og Hvilke Bivirkninger Har Det?
Mennesket spiser organske stoffer fra dyr
B.
Det endokrine system Reidun Høines.
Sykdommer knyttet til livsstil
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Livsstil og sjukdom - Hjarte- og karsjukdommar Hjarte- og karsjukdommar - Type 2-diabetes Type 2-diabetes - Nokre kreftformer Nokre kreftformer Sjukdommar.
Hormoner.
{. Framlappen i hypofysen er ein hormonkjertel. Han produserer hormon som verkar direkte på celler i kroppen, og hormon som verkar på andre hormonkjertlar.
Fordøyelse og helse. Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: –Tannråte –Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: –Omgangssyke.
Hormon og bukspyttkjertelen. Mål for timen Kva er eit hormon? Kvar blir hormona laga? Korleis vert dei transporterte?
Nyre og urinveier NYRENES FUNKSJON. Nyrene blodets rensestasjon:  Skille ut urinstoff (urea), som er et nedbrytningsprodukt av proteinstoffskiftet. 
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
NERVESYSTEMET KOMPETANSEMÅL:
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Hormonsystemet.
Øyets ulike deler og deres funksjon
Hormonsystemet Nervesystemet sender informasjon i form av elektriske impulser gjennom nerver. Hormonsystemet (endokrine systemet) sender stoffer (hormoner)
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Nerver og hormoner – kommunikasjon i kroppen
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
KARBOHYDRATER.
NPIF Proteinintoleranse, Hyperpeptiduri
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Venner & valg Velkommen.
Fordøyelseskjertlene
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

Bukspyttkjertelen og binyremargens hormon

Binyremargen Organ Produserer adrenalin Begynner å svette, nervøs, skriker Adrenalinet slipper stoffer direkte inn i blodet Virker på mange hormoner og gjør at kroppen er klar for psykiske og fysiske utfordringer Slipper adrenalinet rett ut i blodet og skjerper oppmerksomheten Kommer av at blodet frakter oksygenet rundt i kroppen, til musklene og hjernen. Pupillene utvikler seg, hjernen fungerer bedre. Reaksjon på psykiske farer. Eks. du skal be med en jente på kino og du snakker fortere og svetter. Vil styre adrenalinet, men det går ikke. Derfor brukes løgndetektorer. Finnes de som liker følelsen av adrenalin. Skaffer det ved å hoppe i strikkhopp og fallskjerm osv.

Bukspyttkjertelen Har mange oppgaver Produserer bukspytt som skilles ut i tarmene og hjelper kroppen og bryte ned maten og ta opp næringsstoffene. Når sukkernivået i blodet blir høyt produserer hormonet insulin som hjelper druesukkeret til å komme seg ut av blodet og inn i cellene. Diabetes kommer av skadet bukspyttkjertel, slik at det ikke blir nok insulin og druesukkeret ikke kommer inn i cellene. To typer: Type 1 og type 2 Ved type 1 finnes det insulin, men celleåpningene slipper dem ikke inn. Type 2 er bukspyttkjertelen ikke produserer insulin og sukkeret kommer inn i cellene. Skaffes ved å ta insulinsprøyter. Insulin sprøytes inn 1 cm under huden, som regel i låret eller i magen.

Holder sukkerinnholdet i blodet på jevnt nivå, for å unngå sykdommer, som f. eks synsforstyrrelse og trange blodårer (blodpropp), som kommer av for lite druesukker. Diabetes er arvelig. 25% av diabetikerne har en diabetiker i slekten. Kan ikke velge om du får det, men kan spise riktig og være fysisk aktiv, så reduseres sjansen.

Insulinspøryte Skaffer som sagt blodet nok insulin og hjelper druesukkeret inn o cellene.