Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA."— Utskrift av presentasjonen:

1 Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA ( deoksyribonukleinsyre) befinner seg i cellekjernen. ● Dette er et kjempe molekyl. ● Molekylet er bygd opp som en dobbeltspiral/vindeltrapp.

2 Oppgaver til DNA ● Styrer utviklingen og aktivitetene i cellen ● Kopierer seg seg ved celledelingen og overfører egenskapene som arveanlegg til cellens avkom ● Inneholder all informasjon.

3 Vindeltrapp ● Det er to spiraler som er skrudd i hverandre ● Trinnene er nitrogenbaser (A- adenin, G-guanin, C- cytosin, T-thymin) ● Rekkverket er sukker og fosfat

4 DNA-vindeltrapp

5 DNA (nitrogenbaser) ● A binder seg bare til T (T til A) ● G binder seg til C (C til G) ● Husk !!!!! A-T er ikke samme som T-A og C-G er ikke samme som G-A ● Basene er bundet til sukkeret

6

7 Et gen ● -Er oppskrift på et protein ● -Er et stykke av arvestoffet ● -Er en bestemt, avgrenset del av trappetrinn i et DNA-molekyl. ● Gener sitter på kromosomene sammen med mange andre gener ● Gir oss en bestemt egenskap (fargen på øynene)

8

9 Proteinrolle ● For at vår kropp kunne lage proteiner må vi spise proteinrik mat. ● Proteiner brytes ned til aminosyrer. ● Det finnes 20 ulike aminosyrer. (8-9 er essensielle) ● Proteiner inneholder nitrogen, oksygen, hydrogen, karbon, svovel. Alle aminosyrer har en spesiell aminogruppe NH 2

10 Oppgaver til proteiner i kroppen ● FORSVAR MOT INFEKSJONER: inngår i immunforsvaret som antistoffer. ● TRANSPORTMOLEKYLER: Noen proteiner transporterer stoffer (hemoglobin). ● SIGNALSTOFFER: Noen er hormoner (signalstoffer som kan påvirke celler i kroppen.)

11 Flere oppgaver ● MOTOR FOR BEVEGELSE: Noen gir musklene bevegelighet ● BYGNINGSMATERIALE: Hår, negler og deler av bindevev, muskler består av proteiner. ● PÅSKYNNER KJEMISKE PROSESSER: Mange proteiner er enzymer. Disse styrer aktivitetene i cellene. Uten disse ville de kjemiske reaksjonene stoppe opp. (Katalysatorer – får i gang og opprettholder prosesser) ● Det første proteinet man bestemte, var insulin. Insulin består av til sammen 51 aminosyrer og er et hormon som regulerer glukoseinnholdet i blodet.

12 Oppskrift på et protein ● DNA har oppskrift på proteiner og bestemmer hvilket protein som skal lages. ● Egenskapene til protein bestemmes av: ● HVILKE AMINOSYRER DET ER BYGD OPP AV ● ANTALL AV DE ULIKE AMINOSYRER ● REKKEFØLGEN AV AMINOSYRER I KJEDENE ● Aminosyrene kobles sammen som kuler på en snor. (Bindingene kalles peptinbindinger)

13 Koding for aminosyrer ● Det er tre og tre baser som koder for aminosyrene. ● Disse tre og tre kodene kalles et kodon ● Baserekkefølgen bestemmer hvilke proteiner cellen lager. ● Eksempel: CGA-aminosyren alanin, CTC- glutaminsyre. ● Det er også egen kodeord for start og slutt på et proteinmolekyl

14 3 og 3 nitrogenbaser er koder for en aminosyre


Laste ned ppt "Den genetiske koden ● Alle organismene er bygd opp av celler. ● Noen har få/en celle, andre, som mennesker består av mange milliarder celler ● Arvestoffet-DNA."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google