Å møte barn i krise og sorg Katastrofer og Kriser Sorg Sorgbearbeiding og egenutvikling Først litt om begrepsforståelsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

Psykologisk ivaretakelse av mennesker med alvorlige nevrologiske tilstander – Erfaringer fra Sunnaas sykehus Fagkonferanse om nevromuskulære sykdommer.
Program for foreldre, barn og lærere Carolyn Webster-Stratton, Ph.D.
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Kanskje Gud vil at vi skal treffe noen mennesker som er feil for oss før vi treffer den ”rette”, så vi er bevisst på hvor takknemlig vi skal.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Ta livet og øyeblikket tilbake
Fra ord til liv Mars 2011.
Traumebevisst praksis
Det hele mennesket griper gleden i bevegelsen
Motivasjon.
Fra ord til liv mai 2009 “Tjen hvernadre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.” (1. PT. 4,10)
Velkommen til kurs Sorg og kriser
Barn med funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom
Pårørende en ressurs Mange spor og utfordrende veivalg.
Helse og sykdomsbegrepet
- roller og forventinger
Forelesning, Litteratur: se undervisningsplanen side
Nasjonal konferanse om inkluderende læringsmiljø
Hvordan gi profesjonell kollegastøtte
Tillit Tillit er bærebjelken i gode relasjoner
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
copyright kjellaug johannessen
Barn i sorg og krise Hva er Sorg?
Forandringsprosessen
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
Temakveld Når et lite barn dør 29. april 2010
DE SISTE DAGER OG TIMER.
Kurs i leiing Kommunikasjon.
Å snakke med seg selv, fali det?
Samarbeid og konflikt Nylen : Byråkratiske organisasjonstrekk og deres betydning for samarbeid OrganisasjonstrekkBetydning for samarbeid Spesialisering.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Aggresjon.
BARN OG UNGE I SORG OG I KRISE:
Barn og unge i krise Berit Bratholm:
Mobbing og atferdsproblemer
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme
Undervisningsprogram Flyktningehelsetjenesten
Gruppetilbud for unge voksne med generelle lærevansker eller lett utviklingshemming, HAVO Lassa ved SUS Identitet/Selvbilde/seksualitet v/Ole Jan Hustøl.
Hvordan mestre livet med myelomatose ? Seminar Scandic Hotell City Dr. Tor Jacob Moe Lege / Psykiater.
Ledende vernepleier Tone Kristiansen Hva gjør utfordrende atferd med helsepersonell? Regional seksjon psykiatri utviklingshemning/autisme.
Menneskets utvikling Det sosiale utviklingsområdet
Arbeidsmiljøloven §4-2 (3): Under omstillingsprosesser som medfører endring av betydning for arbeidstakernes arbeidssituasjon, skal arbeidsgiver sørge.
Felles tema i mars: Selvkontroll
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
Kriser, tap og sorg. Hva er et menneske? Mennesket er et relasjonsvesen Mennesket er en helhet (ånd, sjel og legeme) Mennesket har behov for mening Mennesket.
Psykiske kriser Med psykisk krise mener vi at en person er kommet i en livssituasjon der hun ikke er i stand til å forstå eller handle ved hjelp av de.
Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase.
Forståelse, reaksjoner, tilpasning og behov Overlege Siri Sandvik Psykologspesialist Sigrid Vanberg
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
KRISETEAM Informasjon om PSYKOSOSIALT Hva er et kriseteam
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
Erfaringer med støttegrupper for yngre personer med demens
Hjelperen Stein Husebø.
Gang.
Hva er den ekte og opprinnelige versjonen av deg selv?
KRISETEAM Informasjon om PSYKOSOSIALT Hva er et kriseteam
Å ta vare på seg selv og andre
Sinne Film:
Smerteuttrykk og smertemestring
Å ta vare på seg selv og andre
Foreldremøte Laksevåg barnehage « Gode voksne for barn»
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
HVORDAN FORSTÅ OG STØTTE FORELDRE OG BARN SOM HAR OPPLEVD SEKSUELLE OVERGREP?
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
KONFLIKTTRAPPA Gjør det verre Gjør det bedre
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Hvordan leve med den lange ventesorgen? (ved Dagfinn Follerås)
Utskrift av presentasjonen:

Å møte barn i krise og sorg Katastrofer og Kriser Sorg Sorgbearbeiding og egenutvikling Først litt om begrepsforståelsen

”Claudia Jewett’s Stages of Grief” Claudia Jewetts modell (1985) er den hyppigst refererte og bearbeidede i moderne norsk litteratur om emnet. Tre hovedstadier: 1.Umiddelbar krise og sorg, katastrofe 2.Intens sorg og savn som virker overveldende 3.Sorgen beveger seg mot anerkjent savn

1. Umiddelbar krise og sorg a)Sjokk og ”emosjonell lammelse” - fraværende i daglige gjøremål - handlinger blir mekaniske / robotaktige - interesseløshet / uengasjert væremåte - innadvendt og stille Stadiet preges av smerte, savn, fortvilelse i fra noen timer til en uke (+/-)

1. b) Fortvilelse / intens sorg og smerte - sårbarhet for sykdommer - redsel for bortfall av all omsorg - kontroll-desperasjon ikke gå bort selv ikke la andre gå bort - stress-symptomer (overveldelse)

1. c) Fornekting, vantro og ”glemsel” - fortrengninger, fantaseringer, ”magiske løsninger” - ikke snakke om, ikke minnes på - trenger folk som hjelp til distraksjon - ulike metoder for å holde smerten på avstand, bedøvelser i rus, mat, villskap dvs. søker trøst i ekstremer

2. Intens sorg og savn a)Lengsel og håp om at virkeligheten ikke gjelds -Konflikt mellom å savne og å fastholde (må være uten, og vet det, men søker å vinne tilbake det tapte) -Regresjon og/eller konsolidering

2. b) Se seg tilbake / lete bakover - oppsøker minnerike steder, situasjoner og personer med tilknytning til savnet - Rastløshet, flukt og søking c) Anklager, sinne, skam og skyldfølelse (mot seg selv og mot andre) Fortvilelse og selvbebreidelser kan føre mot selvdestruksjon

2. d) Forvirring - vet ikke hva og hvor en skal i livet - er det noen veg til det ”gamle, gode” selvet, med savnet som integrert realitet i livet ? - konsentrasjonen om vanlige ting er svært sårbar

2/3. Reorientering og ny integrasjon Integrering av savn, sorgen minker i intensitet Realisme og emosjonalitet møtes igjen Savnet får karakter av ”arr” og ikke av ”åpent sår” Sårbarheten minker og toleransen for utfordringer øker Hendelsene som skaper smerte får være hendelser, ikke bare katastrofer Man finner igjen kreftene sine, kanskje større krefter enn før

Tanker om at ting tar tid Små barns reaksjoner og sårbarhet Ungdommers reaksjoner og sårbarhet Voksnes reaksjoner og sårbarhet (Stadienes logikk og dynamikk) LÆREREN SOM VEILEDER : 1: Kontaktetablering, relasjonsbygging…. 2: Fokusering, identifisering av problem…. 3: Mestring, problemløsning, mulighetsblikk.. 4: Beslutninger og støttearbeid, inkl. positiv vurdering 5: Sosialisering og resosialisering