Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening"— Utskrift av presentasjonen:

1 Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Sinne, bitterhet og krenkelse

2 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Ta utgangspunkt i kasusbeskrivelsen for «Edgar» og snakk med naboen om pasientens problemer og plager. Gjør det samme for «Anne»

3 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Utforsk minnene, tankene og følelsene knyttet til hendelsene La pasientens betraktninger, synspunkter, tanker, minner, hevnfantasier, mentale bilder, repetisjon av dialoger og tolkninger av andre personers oppførsel, væremåter og motiver komme til uttrykk. Be om detaljer, lytt og vis «nøytral empati»

4 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Skift til mer observerende distanse til tankene og minnene Hvor ofte, hvor mange ganger har du tenkt på dette? Hvor lenge kverner du på hendelsene og situasjonen din når det står på?

5 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Utforsk kverningens konsekvenser – Motivasjon for endring Hvordan har du det når tankene kverner som verst? Utarbeid en (A)BC, med særlig vekt på at tanker/minner og sinne/bitterhet forsterker hverandre, men at det er tankene som vedlikeholder plagene (negative følelser og uhensiktsmessig atferd).

6 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Utforsk og drøft positive holdninger til kverningen – veisperrer mot endring Still nøkkelspørsmål om effekten av kvernetankene Hvordan synes du kverningen har virket? Er det slik at du bør tenke enda mer på det som skjedde og hva det har ført til?

7 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Utforsk negative holdninger til å slutte med kverning og gi slipp på bitterhet og rettferdig harme – veisperrer mot endring Still nøkkelspørsmål, for eksempel: Er det slik at å slutte å være bitter/sint er det samme som å tilgi eller akseptere urett som er gjort? Kan man slutte å være bitter/sint og samtidig være klar på at det var galt det som skjedde? Hvis den som krenket deg visste at du holdt på slik, hvordan hadde det vært for deg? Har du kontroll over følelsene dine og livskvaliteten din når du stadig kverner på det som har skjedd?

8 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Gå videre Ta stilling til om man skal fortsette med repetisjon eller resirkulering av tanker og minner. Merk at dette er ikke det samme som å glemme eller tilgi, men å få sinnsro. Hvordan ville det være hvis du kunne se tilbake på det som skjedde, visste at det var galt og samtidig ikke blitt så opprørt og satt ut?

9 Ferdighetstrening – Sint, bitter og krenket
Demonstrasjon og øvelse 2 og 2 Gi informasjon om behandlingen Mål Kunne tenke tilbake på hendelsene, vite at det ble gjort urett uten at man blir fylt av bitterhet og sinne. Oppdage og få avstand til kvernetanker. (Kinometafor.) Kunne bestemme seg for om man skal bruke tid på å kverne på tidligere hendelser. Fremgangsmåter Eksponering til triggere som man har unngått: Navn, bilder, steder, personer, informasjon, minner Undersøk om pasienten kunne tenke seg å arbeide med problemene på denne måten


Laste ned ppt "Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google