Rektors rolle i Den kulturelle skolesekken Mosjøen 4. juni 2008.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
BILDE SOM TEKST Nytt undervisningsprogram på Rogaland Kunstmuseum.
Advertisements

Den kulturelle skolesekken i Oslo kommune
Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
UTDANNING FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING
Samarbeid mellom skole og hjem
Den kulturelle skolesekken i Oslo kommune
Forventninger og videre arbeid…...
Samarbeidsseminar om tvangsekteskap
Læring på arbeidsplassen
Lærende nettverk IKT + skolebasert vurdering = SANT Av Vibeke N Holm
Foredrag på konferansen Blå bevegelser, Oslo 2004 Kulturell basiskompetanse - - og utdanningen Førsteamanuensis Aud Berggraf Sæbø.
Innfall (svinkler) og sammenhenger Lokal kultur administrasjon – finnes den? Kultur aktiviteter – hva er det? Kultur og ………… – bindestreksatsinger.
Velkommen til Osloskolen og Nordstrand skole!
PEDAGOGISK UTVIKLINGSPLAN 2008 /2009
Medlem av LC Oslo Christiania siden 1985, og Daglig leder av Stiftelsen Det er mitt valg. •Kunnskap er informasjon kombinert med erfaring, kontekst, fortolkning.
Ansvar og prosesser i skolen
SKOLEHVERDAGEN I ET FLERKULTURELT PERSPEKTIV
Ungdomstrinn i utvikling
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
LÆREPLANVERKET FORMÅL OG STRUKTUR Ved Ola Ivar Eikebø
Systematisk opplæring av framtidas fagarbeidere
1 Forskning møter praksis i skolen Praksisrettet FoU i Rogaland Tema: Forskning i grunnopplæringen Dialogseminar 4. desember 2009.
Kvalitetsutviklingsplanen Oppsummering
Estetisk læreprosesser
Bruk konserten! - en praktisk inspirasjonsbok om:
Elevmedvirkning Prinsipper for opplæringen:
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Framtida nå – les og forstå!
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Marianne Larsen ABM-utvikling Sekretariatet for Den kulturelle skolesekken St.meld nr. 8 Kulturell skulesekk for framtida.
Den kulturelle skolesekken: Begeistring og byråkrati
Om vurdering og nye eksamensformer. Hvorfor er dette viktig å snakke om? Mange elever ”skjønner alvor” først når de er midt oppe i eksamen. Det kan virke.
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Velkommen til Godlia skole Skolestart Skolens visjon: "Et trygt sted å være og et godt sted å lære"
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Verdas beste skule,… på Toftøy ! Ingen utanfor - alle med ! Vi klarer alt ! Læring og trivsel for alle ! Visjon 1 Kva kan ein rektor ynskje seg Th Kittelsen.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Planer og rapportering Som kommunekoordinator for Den kulturelle skolesekken skal du bl.a. levere planer og rapporter Her er noe informasjon og tips: Frister.
Velkommen til et nytt skoleår!
FORMÅLET MED SKOLEN Opplæringen skal, i samarbeid og forståelse med hjemmet, åpne dører mot verden og framtiden og gi elevene historisk og kulturell innsikt.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Om vurdering og eksamen Vurdering på ungdomstrinnet Underveisvurdering uten karakter Underveisvurdering med karakter Terminkarakterer, januar og.
Kulturlov Norsk kulturforum 21. April Norsk Kulturforum - NOKU Synliggjør kulturområdet. Representerer hele kulturfeltet. Har innflytelse på kulturpolitikk.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Velkommen til foreldremøte for 5. – 7.trinn
Kulturelle skolesekken Satsingen er oppdatert og ny for sesongen Oppgaver er satt opp av fagpersoner innen skole og geologi. Den tar utgangspunkt.
Om læreplaner Arbeid med læreplaner.
Vurdering av og for læring Ida Large Regional konferanse Tønsberg
Grunnskole for voksne. Opplæringsloven Alle som har behov for opplæring i grunnskolefag, kan få slik opplæring gratis i sin kommune Det er mulig å få.
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
Driftsstyrets rolle i arbeidet med kvalitetsvurdering og skoleutvikling.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
1. Bruk konserten! - en praktisk inspirasjonsbok om: 2 Samspillet mellom opplevelse og læring Samspillet mellom kunst og pedagogikk Samspillet mellom.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
KULTURTANKEN Visjon, verdier og målsettinger
Avd. for helseopplysning - SiA
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Norsk skole.
Trondheim Montessori Ungdomsskole
Internasjonalisering
Realfagskommunen Asker
Læringsmiljøprosjektet Hva har vi lært og hva har vi oppnådd?
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Studiespesialisering
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
RSK MIDT-FINNMARK RGO-gaska Finnmárku AOKY-keski Finnmark
Utskrift av presentasjonen:

Rektors rolle i Den kulturelle skolesekken Mosjøen 4. juni 2008

Overordnede målsetting Medvirke til at elever i grunnskolen får et profesjonelt kulturtilbud Legge til rette for at elever i grunnskolen lettere skal få tilgang til, gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for kunst- kulturuttrykk av alle slag

Sentrale føringer Dks- et varig tiltak i den enkelte skole Skal omfatte alle elever i grunnskolen Skal være et supplement til planverkets fagplaner Kunst- og kulturarbeidere skal ikke erstatte læreren

Lokale planer Skoleeier skal legge til rette for kunst- og kulturopplevelser i skolen Utvikle lokale planer, - på den enkelte skole - gjennom et kommunalt samarbeid - og/eller regionalt

Skoleeier -rektor Sette seg inn i Dks`s målsettinger og muligheter Invitere til og delta aktivt i arbeidet med å utvikle lokale Dks – planer Sette av tid til å forankre denne planen i skolens øvrige planverk

Kulturkontakten En medspiller for rektor En pådriver og koordinator for Dks - arbeidet ved egen skole Påvirke prioriteringer av ressurser både av skoleeier og på egen skole

Forstyrrer Dks skolens egentlige oppgave? Internasjonale målinger: Pisa,Pirls Nasjonale prøver Standpunkt- karakterer Avgangsprøver Rangering og gapestokk

Eller bidrar DKS til at vi bedre kan oppfylle læreplanverkets målsettinger? Generell del: Det skapende menneske 3 tradisjoner i opplæringen: -Praktisk virke og læring gjennom erfaring -Teoretisk utvikling -Formidling ved kropp og sinn

Færre lærere i grunnskolen har formell kompetanse i praktisk- estetiske fag - og færre har praktisk realkompetanse på området Dks bidrar til at skolen fokuserer mer på kunst – og kulturmidling som en viktig/nødvendig oppgave i samfunnet Eksterne midler tilføres skolen

Rektor må tørre Forpliktelsen i mitt oppdrag som rektor er å være pedagogisk leder i samsvar med hele læreplanverket i kunnskapsløftet ” – ruste barn og unge til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre” Vi må ikke se oss blind på delmålene i fagplanene, men innta fugleperspektivet og prøve å se helheten

Rom for alle – blikk for den enkelte Bygge gode læringskulturer og ta vare på lærelysten Øke evnen til skapende virksomhet og kreativ tenking Gi behovet for fordypning et reelt innhold i skolen Alle elever skal gå ut av grunnskolen med en verdighet som fremmer egenutvikling

Tom Tiller : Ti tanker om skolen Barn kan aldri målstyres. De flyr ikke gjennom verden som jetfly rett fram, på autopiloter som vi voksne stiller inn. Barn og ungdom flyr som sommerfuglen, vilt, og vakkert søkende i mange retninger. Som sommerfuglen vet de unge likevel hvor de skal og hva de vil. Jetflypedagogikk passer ikke for barn. I møtet mellom voksne og barn er det improvisasjonen som gjelder

Rektor må senke skuldrene og ikke ha som hovedmål å vinne konkurransen ” beste skole ” i internasjonale og nasjonale undersøkelser. * Elevundersøkelsene er det derimot all grunn til å ta på alvor.

Fag elevene liker best Undersøkelsen viser over år at de praktisk - estetiske fagene fenger mest – forskjellen er markant. - musikk - kunst – og håndverk - kroppsøving - mat og helse Ca. 70% av elevene sier at disse er de beste fagene

Kan vi lære noe av dette? Mer av det de liker best – tar vare på lærelysten i andre fag Teori må støttes av mer praktisk anvendelse for bli funksjonell for elevene Verne om timene elevene har i PE –fag Invitere lokale kunst –og kulturformidlere inn i skolen i mye større grad. Bli en naturlig del av skolehverdagen

Rektors rolle: Den kulturelle skolesekken er kommet for bli i overskuelig framtid Grip mulighetene friske midler gir i en ellers anstrengt skoleøkonomi Inspirere og motivere egne medarbeidere til å implementere Dks i egne planer Være en pådriver til at kunst- og kulturmedarbeidere ser nytten av samarbeid