1 Langsiktig verdiskapning- styrets rolle Polyteknisk Forening 26. April 2007 Finn Jebsen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Advertisements

Lederutvikling og skreddersøm
Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
Inkluderende arbeidsliv – fra ord til handling HMS-konferansen 2010, Lederne,
Å VÆRE KIRKENS ANSIKT UTAD
Styrearbeid i Norwegian
En lærende organisasjon?
OMDØMME Avdeling for ingeniør- og økonomifag
VIANOVA NETWORKMEETING 2013, 25 YEARS WITH CIVIL&SYSTEM ENGINEERING Knoppskyting i Trondheim Firmakultur Roar Paulsen.
LederAkademiet bygger fremtidens bedrift. Hvordan vil fremtidens bedrift se ut ? Er det noen signaler i horisonten ?
Hva skal et styre gjøre av arbeidsoppgaver?
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
En presentasjon av LMI. LMIs oppgave  LMI skal være den naturlige bransjeforeningen for både store multinasjonale selskaper og små norske grunderselskaper.
Innhold Aksen Eier – Styre – Ledelse Styret som verdiskaper
Hva er coaching og ”coachende” lederstil?
Coaching En innføring i begrep og metodikk
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Rekruttering av tillitsvalgte i landbruket sine organisasjoner Samarbeidsrådet, Sola, Terje Vareberg.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Eierskap og Eierstyring.
Styringsprinsipper Styringssystem
Kommunen som arbeidsgiver
Norges Bank Investment Management Filname Etikk og eierskapsutøvelse Henrik Syse, Leder for Corporate Governance-gruppen, Norges.
Om å jobbe aktivt med sitt lederskap
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
Seminar om styrearbeid « Erfaringer fra styrearbeid, ulikheter Sverige - Norge, kvinnekvotering i Norge » 1.
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Oppgave- og rolledeling mellom instituttleder og kontorsjef Sett i en instituttleders perspektiv (Jarl Giske, BIO)
Presentasjon for SPAREBANKENES FAGDAG Bergen, 28. oktober 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Introduksjon til: ”Det fleksible situasjonsorienterte lederskapet”
Effektive lederteam og dialogkompetanse
På Borregaards vis Bedriftskultur og verdigrunnlag Juni 2014.
Styrer og mangfold Styreakademiet 15. september 2005 Elisabeth Grieg.
Kapittel 1.4 Modul I Kvalitetsledelse
Modellkommunene Hva er unikt?
OrensteinR.Vaagan JBI/HiO1 Orenstein, D. I. "Being in the Library Business. An Entrepreneurship Primer for Library Administrators", Library Administration.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
SF Kino AS Cecilie Trøan Kjelsaas. Om SF Kino AS Etablert som datterselskap av SF Bio AB i Norge i Er i dag nest største kinoaktør i Norge: 1,7.
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
1 Småaksjonærenes rettigheter og styrets ansvar Styreakademiet 1. desember 2005 Rune Selmar.
Trond Haukedal AS Norsk Forening for Rett Syndrom Fagseminar Oslo den 17 oktober 2015 «Hei.
Involvering og forankring av arbeidsgiverpolitikken i Gjøvik kommune. HR – sjef Elin G. Limoseth
Hva betyr god corporate governance for et børsnotert selskap? Styreakademiet/Polyteknisk Forening 3. November 2003 Egil Myklebust Styreleder, Norsk Hydro.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Samarbeid ordfører og rådmann Fast møte hver mandag Forarbeid til møter Etterarbeid etter møter Løpende avklaringer rundt representasjon og deltagelse.
Kvalitetskultur ”Litt bedre i dag enn i går” Kvalitetsstrategi for Helse Midt-Norge
Etikk og eierskap - filosofiske tanker om etikkens plass i aksjemarkedet Henrik Syse, tidl. leder for Corporate Governance-gruppen, NBIM E-post:
Hvordan bruke refleksjonskort v/Marit S Håvelsrud
Frokostseminar, styreutvikling v/Leif Frode Onarheim, Norscan Partners AS.
Presentasjon for Styreakademiet Oslo, 10. februar 2005 God eierstyring og selskapsledelse – på norsk maner Ludvik Sandnes Adm.direktør.
Mulighetenes Oppland Ledere med mot Lederutvikling i Oppland fylkeskommune Åsmund H Sandvik HR-sjef.
KLUBBEN FOR ALLE. VÅR VISJON FL Fart – «klubben for alle på og utenfor banen» Fart jobber bevisst med holdningsskapende arbeid, og tenker Fair Play på.
Styrearbeid i turbulente tider Med fokus på samarbeid styreleder - styre og daglig leder Siri Hatlen 7. mars 2006.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Kommunikasjon og Omstilling AS Minsaas, Haugan, Welde, Farstad & Dahl Du dømmes ofte ut fra hvordan du håndterer en krise – og ikke etter krisens årsak.
Elverum kommune: Arbeidsgiverpolitikk, -strategi, ledelse og Ugleskolen v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling.
Hvordan balansere det formelle styret med det visjonære og aktive styret for å gi økt verdiskapning? Elbjørg Gui Standal, Handelshøyskolen BI.
Styreleder Gunnar Larssen, Forum 33 AS 1 Er det nye skillelinjer mellom hva som er godt kremmerskap og det ulovlige? StyreAkademiet Om styrets.
RETNINGSLINJER FOR TELIA NORGE I SOSIALE MEDIER OPPDATERT JANUAR 2017
Oppdragstaker: Utviklingspartner DA
Klubben for alle.
Klubbutvikling 3. SAMLING (KVINNEPROSJEKTET).
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Samarbeid og medbestemmelse
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Utskrift av presentasjonen:

1 Langsiktig verdiskapning- styrets rolle Polyteknisk Forening 26. April 2007 Finn Jebsen

2 Del 1 Den verdiskapende bedrift

3 Det fundamentale utgangspunkt Bedriftens samfunnsrolle er bærekraftig verdiskapning Til glede for eiere, kunder, ansatte, samfunn m.v.

4 Hva preger en verdiskapende bedrift? Evne til god drift Evne til strukturell vekst Dette krever en sterk og dyktig organisasjon Både ledelsen og styret må ha fokus på det

5 Å bygge en sterk organisasjon Kultur Kompetanse Ledelse ”Det gyldne triangel” – gjensidig avhengig og gjensidig forsterkende

6 Bedriftskultur Bedriftskultur = de rådende holdninger -Det er vanskeligere å utvikle gode holdninger enn å utvikle kunnskap -En sterk og god bedriftskultur vil gi konkurransefordel

7 Verdiskapende bedriftskultur Prestasjonsorientert Forbedringsorientert Langsiktig

8 Kompetansebygging Kultur er å ville, kompetanse er å kunne Målet er førsteklasses nøkkelprosesser Viktig å ha ”vår måte å gjøre det på”- gi medarbeiderne praktiske redskap Men viktigst er ”trening på jobben” – trene i bruken av redskapene Dette krever at ledelsen setter coaching i sentrum

9 Lederutvikling Lederutvikling = å få det til å skje God ledelse kan læres – som alt annet En god organisasjon blir mer enn summen av individene Laget er viktigere enn stjernene Ensomme ledere er sjeldne gode – det er heller ikke ensomme beslutninger Kunnskapsrikt lederskap og internrekruttering danner basis

10 En god leder Stiller krav og tar ansvar Har realkompetanse om bedrift og bransje Bygger medarbeidere, organisasjon og kultur Er interessert i kolleger og gleder seg over deres suksess Er ikke engstelig for kollegers dyktighet eller for å bli avhengig av dem Aksepterer å være et godt eksempel – ”walk the talk”

11 Del 2 Styrets rolle

12 Det gode styret Setter langsiktig verdiskapning som mål Innser at verdiskapning avhenger av en dyktig og sterk ledelse/organisasjon Spiller sammen med ledelsen – er i samme båt Baserer sin autoritet på reelle bidrag til bedriftens utvikling – viser at de kan ro Har sin lojalitet til bedriften og hele aksjonærfellesskapet

13 Det gode styremedlem Har egnete personlige holdninger og kvaliteter Har relevant erfaring og kvalifikasjon – gjerne fra ledelse og styrearbeid Er bevisst sin rolle

14 Styrets rolle skal utfordre ledelsen, sette høye mål – men samtidig skape trygghet og mot må se helheten og sette riktig tidsperspektiv – for seg selv og ledelsen bidra til verdiskapning, særlig gjennom dialog å indentifisere forbedrings- og vekstmuligheter må gi armslag til den ledelsen som presterer - og skifte ut den som over tid ikke gjør det

15 Ledelsens rolle Skal drive bedriften og være ansikt utad Ta verdiskapning på alvor og akseptere å bli stilt krav til Holde styret godt oppdatert – relevant løpende rapportering er viktig Sørge for gode saksunderlag til de saker som fremlegges Ta styret med i god og åpen dialog

16 Styrets vs ledelsens rolle Norske styrer er non-executive – deres rolle må forstås innen denne ramme Alle gode selskaper er administrasjonsstyrte Det er ikke konflikt mellom å ha at godt styre og en sterk administrasjon Det er viktig å ha en avklart og god arbeidsplan for året, ikke kun møteplan

17 Styrets hovedoppgaver Kontrolloppgaven Utviklingsoppgaven

18 Kontrolloppgaven Handlinger må tåle dagens lys, kontroll- systemer må være gode, rolledeling klar Stikkord: Etiske retningslinjer, corporate governance, risikostyring, revisjon, rapportering, forvaltning/tilsyn Primært en tilbakeskuende oppgave

19 Utviklingsoppgaven Stikkord: effektiv drift, god strategi, sunn finansiering, rett ledelse, utviklingsprogrammer, langsiktighet, mm Primært en fremadrettet oppgave

20 Styrets hovedoppgave Styrets viktigste oppgave er å bidra til utvikling og verdiskapning gjennom –Å fokusere på utvikling av en sterk og dyktig organisasjon –Å gjøre ledelsen bedre

21 Tema 1- styrets fokus Fortrenger kontrolloppgaven styrets utviklingsoppgave? Bidrar fokus på Corporate Governance på en uheldig måte i denne sammenheng?

22 Tema 2 – styrets synlighet Hvor viktig er det at styret er synlig eksternt?

23 Tema 3 - uavhengighet - Når er uavhengighet viktig? - Uavhengige styremedlemmer – hvem er det?

24 Tema 4 - kontinuitet Hvor lenge bør et styremedlem sitte? Bør tidligere leder sitte i styret?

25 Tema 5 – aktiv eierstyring Er eiere en homogen gruppe – eller gjør ulikt tidsperspektiv dem ulike?

26 Takk for oppmerksomheten