Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeidet med rekruttering i Fiskeri- og kystdepartementet Årsmøte FOSFOR - 4. desember 2007 Politisk rådgiver, John Erik Pedersen.
Advertisements

Snowball Rjukan 26. oktober 2010 Ove Gjesdal og Stein B Olsen.
Destinasjon Norge Regjeringens reiselivsstrategi.
– Løsningen er kunnskap: Verdiskaping – hvem, hva hvor? Et innovativt Nord-Norge Markedsinnovasjon er og merke- varebygging i Nord-Norge; hvordan få det.
Fylkeskommunens rolle Fylkeskommunen som regional utviklingsaktør skal se sammenhenger mellom ulike sektorer, skape samarbeid mellom ulike aktører og utvikle.
GRUPPEOPPGAVER - samling 3 ALLE ER IKKE MENT Å GJØRE ALLE DELOPPGAVENE, DE FORDELES.
FJELLREGIONEN SOM REISELIVSARENA
Polarsirkelen Lufthavnutvikling AS
Vestlandet mot resten av landet. Samarbeid eller rivalisering ?
Valdres Destinasjon AS
Branding av Nord-Norge - synliggjøring av det unike nord.
Sluttrapportens vedlegg VI Sykkelbyen Levanger Prosjektgruppen i Levanger 2020.
Frostating på Frosta juni Reisemål med Olavsarven som plattform - Fylkesråd Susanne Bratli Frostating på Frosta juni 2008 Reisemål.
Nasjonal status med lokale muligheter
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Dialogseminar Åre 15. og 16. februar GRUPPEOPPGAVER Drøft: Roller og kritiske suksessfaktorer for næringsutvikling med.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Vingelen nasjonalparklandsby Hege Hovd, prosjektleder
Bærekraftig utvikling - forskerspiren
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Hva skjer hvis jeg skriver her
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Vegaøyan verdensarv - Vår enestående verdensarv, våre største utfordringer - Dette har vi lyst til å bli spesielt gode på.
VERDENSARVFORUM 2014 Finansiering av fellesgodene Noen eksempler på muligheter for verdensarvområdene Hjelp! Legg pengene her! John A. Bryde.
Organisering av verdensarvarbeidet
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Kva må til for at kommunen din skal bli attraktiv? Knut Vareide Landstinget for LNK, Sand 28 april 2011 BosettingBedrift Utvikling Besøk.
Kulturturisten Derfor er Bergen strategisk riktig
Fjell-Norge og Innlandets muligheter! LOs representantskap, Hafjell, 9. juni 2015 Atle Hovi, administrerende direktør Beitostølen Resort.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Fra reiseliv til opplevelser Utvikling av opplevelsesnæringen i Nordland Liv Rask Sørensen SMART Bodø Foto: Hans Erik Elmholdt.
Å legge stein på stein - reiselivsutvikling i en småkommune Ågot Eide Beiarn kommune.
Bruk og vern i Beiarn Trine-Marie Fjeldstad, Trygve Snøtun Beiarn, 11. juni 2012 Foto: Peter Hamlin.
Konferanse om grotteguiding  Grotteguiding i Rana  Etablering av Setergrotta AS  Utvikling av forskjellige tilbud  Markedsføring.
Arkitektenes hus, Oslo BIOenergi – viktig for fremtidens fornybare energisystem Hrefna Johannesdottir Energigården – Senter for bioenergi.
Evaluering av UKL-satsinga: Kommentarer til sekretariatets rapport v/ Arne Farup rådgiver på landbruks- og reindriftsavdelinga Fylkesmannen i Nordland.
Helseturisme – en vekstnæring for Vest-Norge? NHO Reiseliv Vest-Norge Else Marie Gulseth Regiondirektør.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Innovasjon Norges tjenestetilbud til reiselivet Prøysenhuset, Christian Hedløv Engh.
Røros En presentasjon av Senaa. Jeg skal flytte til Røros i Sør-Trøndelag Røros er i Sør-Trøndelag fylke, 350 kilometer fra Vestnes!
Landbruks- og matdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 4 Landbruks- og matdepartementet ©Torbjørn Tandberg Henriette Evensen og Guro Bolstad Fagsamling,
Kultur og miljø/Areal- og miljøforvaltn Dag Bastholm/Plan- og miljøleder
Den verdifulle kystkulturen. Kulturarven på Vega o Det lange og sammenhengende samspillet mellom mennesket og natur o Fiskarbondens liv og virke o Ærfugltradisjonen.
Hva har skjedd i Forollhogna siden området ble vernet for 11 år siden – verneverdier, næring, bosetting. Utfordringer videre Forollhognakonferansen 29.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Stad skipstunnel – verdens første skipstunnel
REGIONALPARK HALDENKANALEN
”Veien videre for reiselivet i Verdensarvområdet”
Verdensarven Buffersoner og oppsluttende verdier
Roller, offentlige planer og forvaltning - eller «Liv og røre i buffersonen» En plan-praktikers erfaringer og refleksjoner VERDENSARVFORUM 2016, TELEMARK.
Nordherad - Opplands utvalde kulturlandskap.
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Forskningsbasert kunnskap i næringsutvikling
FOTELLINGER OM KYST-NORGE.
Status for vårt arbeid med:
Områderegulering for Øvre Sem
Evaluering av Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
NYE FERGE- OG HURTIGBÅTOPPLEGG
Tall og fakta om reiselivsnæringen
Kamp eller samarbeid?.
Kulturbasert næringsutvikling i distrikta
Fartøyvernets ABC.
Grunnlaget for all produksjon er jorda!!
Kommuner og Regionråd på Helgeland
ByR-prosjektet: Samspill og regional vekstkraft i Tromsøregionen
Regionreformen og samfunnsutvikling
Ny NTP i lys av regjeringsplattformen
Motor for vekst og opplevelser i Hamarregionen
Opplev Sulis! Introduksjon: Her for å snakket om et prosjekt vi har på reiselivsnæringen her i Fauske kommune – Opplev Sulis., der jeg er prosjektleder.
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Verdensarv som basis for næringsutvikling på Vega

Vegaøyan verdensarvområdet Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhard område nær polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag i dunprosessen.

Et menneskeskapt landskap som er et vitnesbyrd om mennesker som har utviklet særegne og enkle levemåter i et ekstremt værhardt område rett sør for Polarsirkelen.

Egg- og dunnæring En unik tradisjon med ærfugldrift som har vedvart i området i mer enn tusen år.

Fauna 222 fuglearter Nordens viktigste overvintringsomr. for sjøfugl. Verdens største storskarvkoloni Teist og ærfugl Grågås og kvitkinngås Hare, elg, rådyr

Det spirer og gror på Vega!

Nationen : Janne Hestvik satser stort på hjemmebakeri på gården på Vega. Gründere som henne har gjort at Sør-Helgeland har ristet av seg jumboplassen i nyskapingsbarometeret. Gründerviljen hever seg på Vega Å bli en del av verdensarven har pirret skapergleden på Vega og i resten av Sør-Helgeland..

Utviklingstrekk for næringslivet Økning fra 120 til 350 sengeplasser i serveringssteder Økt tilbud for overnatting i øyværene Båtrute i verdensarvomr. ble etablert i 2006 Fra 5000 til turister på 4 år. Næringslivet stiftet eget næringsselskap. Landbruk: Investeringer for over 30 mill. Vega Delikatesser ekspanderer, har hele fylket som marked. Callsenter under etablering. 2 laksekonsesjoner

Verden ser på Vega Internasjonal status NRK-serien ”Himmelblå” Cruise-interesse – Hurtigruten Group TYDELIGGJØRE SATSINGEN PÅ REISELIV SAMTIDIG SOM TRADISJONS- NÆRINGEN SKAL BEVARES.

Bremstein Et av de største fiskeværene i Vegaøyan som nå er istandsatt. Eies av Vega Skjærgårdspark. Besøkende kan leie buene. Skal ha vertskap i sommer som kan ta med gjestene ut i båt.

Lånan Det største egg- og dunværet i Vegaøyan der grunneierne har etablert Utværet Lånan AS Tar i mot turister til omvisning og som kan bo få sammen med fuglevokterne. Har verdens eneste museum med hekkende fugl.

Skogsholmen Grunneierne har gått sammen i velforening, renovert skole-internatet og gjort det om til Skogsholmen Gjestehus. Rundt 30 sengeplasser, kafé og gjestekai.

Hysvær Egg- og dunvær med Gåkkå Mathus, sauedrift og fiske. Fire fuglevoktere som passer ærfuglen. Åpning av verdensarven og verdensarvbauta.

Et av de største fiskeværene i Vegaøyan med unik bygnings- historie. Fredet som spesielt verneverdig kulturminne på kysten. 20 av bygningene er istandsatt av Riksantikvaren. Skjærvær

”Den verdifulle kystkultur”

Bremstein Medprosjekt Lånan Stedsutvikling Vega Kystgård Fotoutstilling Kystkulturskole Prosjekter på til sammen 12 mill. Har utløst ca. 4,2 fra verdiskapingsprogrammet. Samfinansiering med andre off. finansieringsordninger. Har skapt en etablererånd!

Vega kystgård

Gamle samvirkelag- eiendommen

Stedsutvikling

Regjeringens reiselivsmelding: Verdensarvområdene skal utvikles som fyrtårn for den beste praksis innenfor natur- og kulturminneforvaltning. Fortellinger fra kystnorge Vertskap og guiding

Valgt ut som èn av fire piloter i Norge som skal vise beste praksis innen ”Bærekraftig reiseliv”.

Bærekraftig turisme på Vega I den videre utviklingen blir det viktig å ta hensyn til det sårbare kulturlandskapet og det rike dyre- og fuglelivet. Geoturismekonseptet

Besøkspunktenes sårbarhet Bevare stedets autentisitet og integritet Analyse av besøkspunktene sårbarhet Forslag til tiltak for tilrettelegging Kapasitetsanalyse på hovedøya. Hvor mange besøkende kan vi betjene, mht. butikker, overnatting, ferjekapasitet.

Reiselivsstrategi Bygge opp Vega om primærattraksjon (trafikkbygger) på Helgeland Sikre regional og lokal forankring av arbeidet. Bygge opp et godt mottaksapparat Profilering Produktutvikling og tilrettelegging Merkevarebygging og design – felles grafisk profil for verdensarvprodukter

Takk for meg!