Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Fartøyvernets ABC.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Fartøyvernets ABC."— Utskrift av presentasjonen:

1 Fartøyvernets ABC

2 Antikvarisk vern Antikvarisk vern starter med et ønske om å ta vare på et fartøy som et kulturminne. Hvem som helst kan påberope seg å ha et kulturminne, siden kulturminneloven karakteriserer et kulturminne som et spor etter menneskelig virksomhet.

3 Vernet/fredet skip I Norge er det Riksantikvaren som har myndighet til å verne eller frede fartøy. Vi kan si at vårt fartøy er verneverdig uten Ra’s velsignelse, men når man går inn på en avtale om å få fartøyet inn i portofoljen som «vernet eller fredet skip» har myndighetene løftet fartøyet opp et hakk. Ved dette løftet følger det med noen goder, og forpliktelser.

4 Hvorfor verne / frede? Bygghistorisk verdi
Byggteknisk – historisk verdi Arkitekturhistorisk verdi Samfunnshistorisk verdi Sosialhistorisk verdi Personhistorisk verdi Fartøyhistorisk verdi Opplevelsesverdi Symbolverdi

5 Antikvariske prinsipp
Bytte likt med likt Bruke samme type og kvalitet material Bruk samme arbeidsteknikk Ha samme overflatebehandling som tidligere Ikke forbedre eller heve standard Dette betyr at den som setter i stand må ha kompetanse innenfor disse områdene, og gjerne kjenne historien bakover i tid.

6 Mye er skiftet. Er det vern?

7 Samspillet Antikvarisk fartøyvern blir gjerne et samspill mellom Riksantikvaren, og fartøyeier, men hvor Sjøfartsdirektoratet, matkontrollen, verft o.a. kan ha en stor innvirkning på hvor autentisk resultatet blir. Fartøyeieren er i alle sammenhenger en viktig person/gruppe, og i mange sammenhenger den eneste amatøren i samspillet. Her er om å gjøre å spille på de beste kortene i eierlaget for å få et godt resultat.

8 Uttafor

9 Innafor. Hva med motoren?

10 Fartøyvernets natur I praksis er det naturstridig å bevare et flytende fartøy for evigheten. Samtidig blir de sett på som museumsgjenstander. Til forskjell fra museumsgjenstander innomhus vil de tid om annet ha behov for utskiftinger og kanskje også tilbakeføringer. Det er fartøyvernsets natur å fjerne originalt materiale som har blitt dårlig for å sette inn nytt. Til slutt vil gjerne hele fartøyet være «nytt» uten at det noensinne har sluttet å eksistere.

11 Det umuliges kunst

12 Autensiteten til et fartøy vil stadig forringes og kildeverdien om bord gå nedover. For å opprettholde kildeverdien må vi dokumentere best mulig, skifte deler og gjerne restaurere. Slik opprettholder vi formidlingsverdien, bruksverdien, opplevelsesverdien osv.

13 Museum, autentiske gjenstander?

14 Fartøyvern, mer enn gjenstand?

15 Velmente råd Dokumenter grundig Vær bevisst i valg av periode for vern
Vær også opptatt av detaljen Husk at det vernede fartøyet skal være et tidsbilde, et tredimensjonalt historisk dokument. Formidling er viktig! Ikke vær redd for å søke råd. Fartøyvernere kan mye.


Laste ned ppt "Fartøyvernets ABC."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google