Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Ledelse i UB God morgen! På en skala fra 1-10 …
Gratis webinar med emili nova montana kirkegaard
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
Bokanmeldelser..
Omstilling uten nedbemanning
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Befolkningsutviklingen i verden.
Noen illustrasjoner til Svebaks foredrag (NB
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Å flytte sykehuset hjem - Avansert hjemmesykehus for barn
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Eldre mennesker Har levd et langt liv med både gode og vonde opplevelser For de fleste vil mye livskunnskap og livserfaring bidra til trygghet og ro Mer.
Pressekonferanse 6. mars 2009 Holdning til psykisk helsevern og tvangsbehandling Landsomfattende undersøkelse 5. – 16. februar 2009.
Nettverkskommunikasjon og utviklingsprosjekter
ROTARYS OMDØMME MØTER MEDIA
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Motivasjon i arbeidsforhold
NY GIV Kroppsøving Byåsen vgs Ny-Giv kroppsøving, et prosjekt rettet mot elever med IV og karakteren 1 og 2..
Ved Henning Herrestad, spesialrådgiver RVTS Øst. Fordi … oppdrag.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Forhold til ledelse/styrer Hvor fornøyd/misfornøyd er du med: Styrer som personalleder? Styrer som administrativ leder? Styrer som leder for den pedagogiske.
Fritid med Bistand.
BARNAS BARNEVERN 2020.
Livskvalitet og positiv psykologi. L i v s k v a l i t e t T i l f r e d s h e t Positiv affekt Optimisme Håp L y k k e Flyt Self-efficacy Resiliens.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Deltakende læring.
MOT v/Sandnessjøen videregående skole. Dette er MOT: MOT er en ideell organisasjon som har livet til ungdom i sentrum MOT bevisstgjør ungdom til å ta.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
INKLUDERING RÆLINGEN KOMMUNE. Alle innbyggere i Rælingen er hele mennesker. Alle innbyggere i Rælingen er en ressurs, ikke en belastning. Alle innbyggere.
En million bibler til Cuba Bibeldagen 2014 Foto: Dag Kjær Smemo og Hans J. Sagrusten.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
«Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg» (Mt 25,40). «Fra ord til liv» April 2016.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
Hva er lykke og hva det som gjør oss lykkelig?. Hvordan oppstår lykke? Forskere har funnet ut at vi er selv med på å skape lykke I forskning er ikke lykke.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Du har rett til å ha det bra! - Hva forteller oss «Ung i Rogaland 2016»?
Forskningsledelse – hvor går skillelinjene? Norges forskningsråd.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Demokrati som styreform
«Det inkluderende samfunn» - Røde Kors til stede for alle Miniseminar 2- Distriktsårsmøte i Geiranger 2015.
Pakkeforløp er svaret men … hva var spørsmålet?
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Individuell Automagisk Tilbakemelding (av skriftlig eksamen)
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Hvordan skal det egentlig se ut?
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Roller og forventninger
Sør-Odal - Kommunesammenslåing.
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Kapittel 1 Helse og sykdom
JELØY MENIGHET HVA ER VI SKAPT TIL Å VÆRE HVA ER VI SKAPT TIL Å GJØRE.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
2. Melissa, Petter og Cindy
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
HINDUISMEN.
Utskrift av presentasjonen:

Hva gjør mennesker lykkelige? Jens Tennebø Jensenius

Det skal handle mest om lykkeforskning  Lykkeforskning er deskriptiv:  Hvordan noe kan beskrives  Forskere spør personer over hele verden hvor lykkelige de er + opplysninger om dem og deres liv  FN’s mål for folkeslags lykke er normativ:  Hvordan noe bør være  En teori om hvilke faktorer som tenkes å være viktig for en befolkning under ett.

Generelt lykkenivå 1. Generelt oppfatter jeg meg selv som: En lite lykkelig person – En meget lykkelig person Sammenlignet med folk jeg kjenner oppfatter jeg meg selv som: Mindre lykkelig – Mer lykkelig Noen mennesker er generelt veldig lykkelige. De nyter livet uansett hva som skjer, og får det meste ut av det. I hvilken grad passer den beskrivelsen på deg? Ikke i det hele tatt – Meget bra Noen mennesker er generelt lite lykkelige. Selv om de ikke er deprimerte virker de aldri så lykkelige som de burde. I hvilken grad passer den beskrivelsen på deg? Veldig – Ikke i det hele tatt

Skåring  Legg sammen svarene dine  Del tallet med fire  Gjennomsnitt for voksne amerikanere er 4.8  2/3 ligger innenfor 3.8 og 5.8

Lykke kan være -  Nytelse

Lykke kan være -  Engagement / flow

Lykke kan være -  Mening

Lykke kan være -  Trivsel, tilfredshet, life satisfaction

Tilfredshet med livet __ Stort sett er livet mitt nær mitt ideal __ Mine livsbetingelser er glimrende __ Jeg er helt tilfreds med livet mitt __ Hittil har jeg oppnådd mine viktigste mål i livet __ Hvis jeg kunne leve livet forfra på nytt, ville jeg ikke endre noe som helst __ Total skåre 7 = Helt enig! 6 = Enig 5 = Litt enig 4 = Verken enig eller uenig 3 = Litt uenig 2 = Uenig 1 = Veldig uenig!

Tilfredshetsnivå 30-35Ekstremt tilfreds, langt over gjennomsnitt 25-29Veldig tilfreds, over gjennomsnitt 20-24Noe tilfreds, gjennomsnitt for voksne i USA 15-19Litt misfornøyd, litt under gjennomsnitt 10-14Utilfreds, klart under gjennomsnitt 5-9Meget skuffet, langt under gjennomsnitt Eldre menn: 28Eldre kvinner: 26 Amerikanske studenter: Øst-europeiske og kinesiske: Misbrukte kvinner: 21 Polikliniske psykiatriske pasienter: Mannlige innsatte i fengsler, og innlagte pasienter: 12

Utgangspunkter  Vi blir født -  Med ulike evner  Inn i ulike familier  Ulike steder i verden  Uliker steder i historien

Var denne mann lykkelig?   Vestjylland  Kone  10 børn  6 overlevde  Et langt liv  Fast jobb og lønn ”Fattig og utslitt” eller ”Et meningsfullt livsverk” ?

Hvad gjør et folk lykkelig?  Velstand  Trygghet  Frihet  Likhet  Skolegang  Sosial deltakelse  Urbanisering  mener FN  Samfunnsmessige, politiske faktorer

Verdens lykkeligste land

Verdens minst lykkelige land 153 Benin 154 Afghanistan 155 Togo 156 Syria 157 Burundi

Gjennom livet

Barn er en … ? Hvorfor er det slik? Folk med barn i huset skårer lavere på lykke enn folk uten

Hva kjennetegner et lykkelig menneske? 5 viktige elementer

1.Personlighet  Robust  Optimistisk  Åpen  Sympatisk  Ordentlig

2.Gode relasjoner

3.Kontroll over eget liv Nora

4.Religiøsitet  Del av noe større  Tilgivelse, håp, trøst  Takknemlighet  Fellesskap

5.Frivillig arbeid  Å bety noe for andre

Kan en gjøre seg selv mer lykkelig?

Advarsel  Mer nytelse Mer livstilfredshet

Jobbe med sine holdninger  Takknemlighet  Velge å se ”de gode bitene i livets pizza” ‘Count your blessings’ ‘3 gode ting’

Skriv ned hver kveld i to uker

Holdninger ‘Feilvennlighet’ + Ta æren for egen suksess – anerkjenn det du får til

Holdninger  Ta styringen  Fokuser på muligheter

Relasjoner  Utvid nettverket Gå ut Meld deg inn

Relasjoner  Vis at du ønsker kontakt  Utadvendt  Åpen  Aktiv

Relasjoner  Søk støtte

Mål skaper forandring  Sett deg mål  Fokusér på dem Øvelse: ‘Den beste versjonen av meg selv’ Hvordan ønsker du at ditt liv ser ut om 3 år, hvis alt går slik du ønsker?

Individ og samfunn  Samfunnsmessige faktorer: arbeid, frihet, likhet, velferdsordninger, etc. - et felles ansvar  Den enkeltes holdning til seg selv, sine muligheter, sin sosiale verden - den enkeltes ansvar

Lykke til!