Velkommen til basiskurs i universitetspedagogikk 2016 - 2017 Undervisning og forskning er primæroppgavene til vitenskapelig ansatte i høgere utdanning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnevernkonferansen 2013 Union Hotell Geiranger 18
Advertisements

Rammevilkårene for forskning i utdanningen Toril Johansson, ekspedisjonssjef Universitets- og høyskoleavdelingen.
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
HVA ER GOD UNDERVISNING –PÅ HØGSKOLENIVÅ?
ROM-prosjektet: Erfaringer og resultater fra et samarbeid mellom UiS og kommuner i Nord-Rogaland Øystein Lund Johannessen og Dag Husebø.
Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2010 Presentasjon for søkere.
Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2008 Informasjonsmøte mandag 11. februar 2008.
Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2013 Presentasjon for søkere.
Vurdering for læring UDF/AH 3. og 4.november 2010 Else Ravn
Seksjonsleder/hygienesykepleier
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
ENTREPRENØRSKAP FOR LÆRERE OG SKOLELEDERE Videreutdanning 30 studiepoeng Entreprenørskap i skolen Entreprenørskap er et utdanningsmål og en opplæringsstrategi.
Barns språkutvikling og språkarbeid i barnehagene
Barns språkutvikling og språkarbeid i barnehagene
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
Tiltaksplan for studiekvalitet: Status og videre utvikling Avdeling for IT Høgskolen i Østfold.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Utvikling av veiledningsmodell for kommunehelsetjenesten
Bokpresentasjon Oslo.
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Pedagogisk leder Ny stilling under prorektor, enhet for faglig tilsyn og kvalitet
Didaktiske analysekategorier
Ny etterutdanning i elevvurdering Nils Ole Nilsen.
NOKUT evaluering 2008 Ingeniørdidaktisk kurs Marte Bratseth Johansen Seksjon for universitetspedagogikk Program for lærerutdanning
Knut Ole Lysø, FFL Kriterier for ansettelse som høgskolelektor Innlegg februar 2013 kunnskap gir vekst
STYRKET KONTAKT MELLOM FUP OG FAKULTETENE Kort orientering vedrørende utvidet universitetspedagogisk konsultasjon Møte i studiekomiteen 8. desember.
Fagområdet for universitetspedagogikk, UiO Pedagogisk basiskompetanse for stipendiater Line Wittek Fagområdet for universitetspedagogikk Universitetet.
Innlegg på Ledermøte forskning og fagresurser Handelshøyskolen BI ved Anders Tveit, Prosjektleder pedagogisk utviklingsprosjekt Innlegget finnes.
ELEVVURDERING Skedsmo kommune Dag 1: Kursleder: Mona E. Flognfeldt, Høgskolen i Oslo.
Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2006 Informasjonsmøte mandag 6. mars 2006.
Studentparlamentets handlingsplan Prioriteringer for utdanning Marianne Andenæs, leder av Studentparlamentet ved UiO Studiekomiteen
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Skriving og lesing som grunnleggende ferdighet
Høgskolen i Oslo Profiler! Case-analyse Basert på søknader til førstelektoropprykk og kommisjonsvurderinger Vibeke Bjarnø, Avd. for lærerutdanning, Høgskolen.
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Hva vet vi om Lærende Nettverk til nå? IKT-basert skoleutvikling gjennom lærende nettverk.
Velkommen til nytt skoleår 2015/16
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
Udir Lokalt gitt muntlig eksamen Sist endret: Endret 20. mars 2014 Vi har presisert en formulering to steder i rundskrivet. Tidligere sto det at.
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Forelesningsfri undervisning – økt læringsutbytte? Førsteamanuensis Kjersti Mordal Moen Høgskolelektor Vidar Hammer Brattli.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg August 2001 Visjon Et Lærende Lokalsamfunn.
Innsats for kvalitet Forslag til et pedagogisk meritteringssystem for undervisning ved UiT Norges arktiske universitet og NTNU.
Foto: Bjørn Erik Olsen Bruk av medarbeider- plattform i en avdeling.
Senter for læring og utdanning
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Foreldremøte 10. trinn Velkommen Roar Bjarne Kvamme.
Oppdatering om status av initiativet: Felles Master program SFE-TIK
Kort om implementering
Hvordan knytte refleksjon til faglitteratur?
Overgang ungdomstrinn – videregående skole
På hvilken måte kan Uniped bidra til å sikre god kvalitet på undervisningen ved UiS? Peke på 3 forhold:
Ressurssenter for undervisning, læring og teknologi (Result)
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Velkommen til foreldremøte 10. trinn
Utvikling av lærerstudentenes FoU-kompetanse
Pedagogisk merittering
Ny som universitetslærer
Om opprykk til førstelektor
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Førstelektorprogram ved UiT
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Arbeidsgruppe 2 Kriterier og system for dokumentere og øke pedagogisk kompetanse – J. A. Toska SPA Mosjøen
Trenerløypa Trener 1 Alpint
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Velkommen til basiskurs i universitetspedagogikk Undervisning og forskning er primæroppgavene til vitenskapelig ansatte i høgere utdanning. Som forsker har en utviklet sin profesjonalitet gjennom en lang forskerkvalifisering som bygger på en vitenskapelig kunnskapsbase og som gir grunnlag for å drive forskning. Som regel oppfylles ikke det samme kravet om å være profesjonell knyttet til det å være universitetslærer i faget. Det er denne profesjonaliteten basiskurset har til hensikt å fremme. ”Ingenting betyr så mye for så mange som god undervisning” (Bjørkum, tidl. dekan TekNat) Velkommen til kurs. Hilsen rektor Marit Boyesen og prorektor Dag Husebø

Basiskurs i universitetspedagogikk Retningslinjene i Universitets- og høgskoleloven §§ 1-5 (1) og 6-3 (3), Forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger og UiS sitt strategidokument og personalpolitiske handlingsplan uttrykker at søkere til faste vitenskapelige stillinger må kunne dokumentere pedagogisk og didaktisk kompetanse knyttet til høyere utdanning. For dem som ikke kan dokumentere det, er utdanningsinstitusjonene forpliktet på å tilby et kurs i universitetspedagogikk. Vi er derfor glade for å kunne tilby et nytt slikt kurs for alle som formelt trenger denne kvalifiseringen, men også for vitenskapelig ansatte som ytterligere ønsker å utvikle sin undervisningskompetanse. Målet med basiskurset er: a)utvikle et pedagogisk og didaktisk grunnlag for profesjonell undervisning b)utvikle et felles vitenskapelig språk for undervisning c) bidra til forskningsbasert yrkesutøvelse Faglig ansvarlige for kurset er førsteamanuensis Vegard Moen Administrativt ansvarlig er HR-rådgiver Kjetil Kiil Halvorsen

Kjernekunnskap: Forhold mellom undervisning og læring som samhandling -Planlegging, gjennomføring og vurdering av undervisning og studieemner -Læringsforhold -Språk Ulike redskaper til støtte for læring -Studentaktive arbeidsformer med vekt på samhandling og kommunikasjon -Kollegalæring - kolleger som ”kritiske venner” -Forelesningen – hvordan styrke den? -Bruk av digitale redskaper Vurdering og eksamen -Kriterier og kjennetegn underveis og til slutt -Valg av vurderingsmåter og eksamensformer -Etiske og juridiske dilemma Veiledning -Som læringsstøtte -Oppgavefaglig veiledning – vitenskapelig veiledning Organisering: Kurset har en ramme på 100 arbeidstimer som fordeles mellom samlinger og mellomarbeid (individuelt og i gruppe): Samlingsdager Første samling 5. og 6. desember 2016 med overnatting Andre samling 16. og 17. mars 2017, uten overnatting Tredje samling 13. og 14. juni 2017, med overnatting Fjerde samling 17. og 18. august 2017 uten overnatting

Arbeidsmåter: Kurset legger opp til varierte arbeidsmåter med vekt på aktiv deltakelse i og mellom samlingene. Det dreier seg om deltakelse i presentasjoner, forelesninger, gruppearbeid, mikroundervisning, diskusjoner og kollegalæring. Tilstedeværelse på samlingene er obligatorisk. I tillegg forutsettes det deltakelse i kollegalæringsgrupper med observasjon og veiledning av hverandres undervisning mellom første og andre samling. Forpliktende arbeidskrav a) Oppsummerende tekst over egen læring og gruppens læring etter gjennomført kollegalæring som også skal presenteres for hele gruppen b) Oppsummerende tekst over egen læring etter planlegging og gjennomføring av et studentvurderingsopplegg med tanke på forbedring av egen undervisning som også skal presenteres for hele gruppen c) Deltakelse i dialogiske og skriftlige kursvurderinger underveis og til slutt. Eksamen En metatekst (5- 6 sider) over eget ståsted som underviser som sammen med arbeidskravene og eventuelle andre undervisningsarbeid kan ligge til grunn for en presentasjonsmappe når pedagogisk arbeid og undervisning skal dokumenteres. Påmelding: Klikk på linken xact.no/LinkCollector?key=6D631TKL32C6https:// xact.no/LinkCollector?key=6D631TKL32C6 og registrer ditt ønske om deltakelse på kurset. Gi en begrunnelse for at du ønsker å delta og skriv noen ord om hvilke temaer du har størst behov for å få belyst og diskutert! Kurset har plass til 20 deltakere. Kursansvarlige avgjør i samråd med prodekan for undervisning på fakultetene hvem som tas opp dersom kurset blir fulltegnet. Vitenskapelig ansatte i faste stillinger uten dokumentert basiskompetanse innenfor universitetspedagogikk prioriteres. En forutsetning for deltakelse er at man har undervisningsrelaterte oppgaver i studieåret Påmeldingsfrist