Eldreråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne Føringer og anbefalinger.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kompetanseprogram for fylker og kommuner om uu Et samarbeid mellom Husbanken, BE, Deltasenteret, MD, KRD og KS.
Advertisements

Kompetanseprogram for fylkeskommuner og kommuner om universell utforming innenfor plan- og bygningslovens virkeområde Et samarbeid mellom KRD, MD, Deltasenteret,
Universell utforming Nytt fra nasjonalt nivå Anne Folkvord Seksjon for antidiskrimineringsarbeid.
Jørn Engebretsen Fagleder byggesak, Re kommune
Utprøving av kursopplegg Bergen, 28. og 29. januar 2013
UU og Fylkesmannens rolle
Kommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – en ”vaktbikkje” også for utviklingshemmede? Gunn Strand Hutchinson, medlem av Bodø kommunale råd.
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
Fylkesmannen i Buskerud Study trip Estonian municipalities Hvordan arbeider vi med universell utforming hos Fylkesmannen i Buskerud? Ved rådgiver.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Samfunnsutvikling, funksjonshemming, universell utforming og lovverk.
Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.
Ny Diskriminerings – og tilgjengelighetslov UMB/NTNU Ski Kjell Erik Øie Statssekretær 21. Oktober 2008.
Kongsberg Stortingsrepresentant Laila Gustavsen Universell utforming og diskriminering - overordnede føringer.
Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012; Istindportalen og Bardufosstun Universell utforming i friluftsområdene 5. og 6. Juni 2012;
Kjell Erik Øie Statssekretær
Tema: Deltasenterets arbeid med oppfølging av råd for funksjonshemma
Lovens formål Rundskriv Q-21/2012
Mulighetenes Oppland Kommunale råd Det lovpålagte råd for funksjonshemmede skal trekkes med som aktiv part i kommunens planarbeid.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Introduksjon til medvirkning PÅL LYNGSTAD , Bergen, pilotseminar i medvirkning etter pbl 1.
EIDSKOG KOMMUNE Vi tør å handle annerledes Eidskog skal være en løsningsorientert foregangskommune som viser vei. Visjon.
Pilotkommunesamling Stord 5. og 6. mars 2007 Kompetanseutvikling for brukerrepresentanter - for å nå målet om full deltagelse og likestilling Innledninger.
Veien videre 16 pilotkommuner og 1 ressurskommune Visjon om at pilotkommuner for UU gir lokalsamfunn med god tilgjengelighet, likeverd, deltaking og valgfrihet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Kompetansepakke for kommunene i regi av Fylkesrådet for funksjonshemma Handlingsplan for Universell utforming Lov om diskriminering.
Ny diskriminerings – og tilgjengelighetslov
Aina Tjosås, seniorrådgiver 28. oktober 2011
Royal Norwegian Ministry of the Environment Frist for behandling av private forslag om regulering12 uker Rapporteringsplikt i reguleringssaker som tar.
Ny innsynslov - mer åpenhet Kristine Holm, Norsk Presseforbund.
Offentleglova Lov av 19.mai 2006 nr 16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd Trer i kraft (erstatter lov av 19. juni 1970 nr. 60.
TEMA Delegering av myndighet/subdelegering samt kommunelovens bestemmelser om utvidet myndighet i hastesaker. Kjetil Ollestad – Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.
Ny plan- og bygningslov – ny struktur Planlegging i kommunen med fokus på kulturlivet Arild Axelsen, plan- og bygningssjef Frosta kommune Leder Frosta.
Folkehelse og universell utforming
Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner og arbeid med universell utforming Rudolph Brynn Leder for Rådet for funksjonshemmede Bydel Frogner.
Universell utforming i offentlige anskaffelser
Universell utforming Fagsjef Toril Laberg Fagpolitisk konferanse
Erfaringer med kommunale råd – perspektiver framover Regionkontorleder i NHF Innlandet og SAFO-koordinator i Innlandet Kjersti Fremstad.
Folkehelse på dagsorden Hordaland fylkeskommune si rolle i partnarskap for folkehelse.
Områderegulering av Bildøytangen, Straumsosen og Branndalsåsen, områda SE1, SE2, SE3 og B1 BILDØYNA 1.
Hva er rådenes rolle, mandat og oppgaver i fylker og kommuner? Anne-Berit Kolås Regionleder NHF Sørvest.
Rundskriv, ressursar og rettleiing til ny plan- og bygningslov
Universell utforming i TEK 10 - og Tromsø kommune.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon - FFO Brukermedvikning, men først……
Universell utforming Håndbok 238 Veiledning (høringsutgave)
Universell utforming UU i kommunene. Hva er Universell Utforming (UU)..?? Universell utforming i kommunale planer Praktisk diskusjon.
Planlegging. I kommunene er målene formulert på ulike måter, men de fleste har mål som er knyttet til følgende tema: Levekår og livskvalitet Boliger.
Kveldskurs for nybegynnere 15.mars 2016 Geir Egil Paulsen Arkitektbedriftene i Norge Lovverket bestemmer Offentlige rammebetingelser som må tilfredsstilles.
Eldrerådsopplæring Øygarden eldreråd Sigmund Olsnes 1Arna Rådgivning Sigmund Olsnes.
Hedmark fylkeskommune Presentert for UFT på høstmøtet , Trysil Hotell.
Sti –og løypeplan i Vinje Bakgrunn  Erkjenning av at for ein reiselive/hyttekommune på Vinjes storleik, har løypenettet blive ein viktig infrastruktur.
Førde, Gloppen og Sogndal mars 2017
Kartlegging - råd for personer med nedsatt funksjonsevne
Hedmark fylkes flerkulturelle råd HFFR
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Forslag til endringar i naturmangfaldslova og vassforskrifta
Arbeid for å gjøre Nordland universelt utformet
Forvaltningsnivåer. KS Valg og innbyggerdeltakelse 10. januar 2017
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
Forvaltningsnivåer. KS Valg og innbyggerdeltakelse 16. januar 2018
UU og Fylkesmannens rolle
Samarbeidet mellom rådet for funksjonshemmede og kommunen
Universell utforming i regional og kommunal planlegging

KS Folkevalgtprogram Innbyggermedvirkning og samhandling med lokalsamfunnet Kurt Orre.
Av direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
Seniorråd og ny Kommunelov
Organisering og planhandtering
Utskrift av presentasjonen:

Eldreråd og råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne Føringer og anbefalinger

Føringer Lov om kommunale og fylkeskommunale eldreråd av Lov om råd eller annen representasjonsordning for mennesker med nedsatt funksjonsevne av

§ 3.(Oppgåvene for kommunale eldreråd) Eldrerådet er eit rådgjevande organ for kommunen. Alle saksdokumenta skal leggjast fram for rådet i god tid før kommunestyret handsamar sakene. Eldrerådet skal ha til handsaming alle saker som gjeld levekåra for eldre. Eldrerådet kan sjølv ta opp saker som vedkjem eldre i kommunen. Protokollen frå rådsmøtet skal fylgje saksdokumenta til dei kommunale organ som tek endeleg avgjerd i saka Eldrerådsloven

Eldrerådet er et rådgivende organ Hovedvekten på (lovens forarbeider): kommunenes planer og budsjetter spesiell oppmerksomhet knyttet til å sikre universell utforming Det anbefales at ulike saker og planer legges fram for eldrerådet: årsbudsjetter, langtidsbudsjett, kommune- og fylkesplaner, tiltak og planer innen helse- og sosialsektoren, boligplaner, samferdsel og kommunikasjonsplaner og reguleringsplaner med mer

§ 1. Kommunane og fylkeskommunane skal sørgje for at menneske med nedsett funksjonsevne blir sikra open, brei og tilgjengeleg medverknad i arbeidet med saker som er særleg viktige for menneske med nedsett funksjonsevne. Dette gjeld mellom anna tilkomst, arbeid mot diskriminering på grunnlag av nedsett funksjonsevne og tenester for menneske med nedsett funksjonsevne. Funksjonshemmederådsloven

Rådet for funksjonshemmede er et rådgivende organ Hovedvekten på (rundskriv A-28/2007): «Rådet bør konsentrere seg om større og overgripande saker. Økonomiplan/årsbudsjett, planlegging etter kap. V og VI i plan og bygningslova står sentralt. Vidare vil det vere naturleg at rådet tek del i arbeidet med planprogram og konsekvensutredningar etter plan- og bygningslova for å sikre at det vert teke omsyn til menneske med nedsett funksjonsevne.» Ikke enkeltsaker eller forvaltningsoppgaver.

Likheter og forskjeller Eldrerådet tydeligere på helse- og sosialsaker Kommunal planlegging viktigere for Rådet for funksjonshemmede Ulik sammensetning (eldrerepr. har flertall i eldrerådet, repr. for f.h. har ikke flertall i f.h.rådet)