Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Organisering og planhandtering

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Organisering og planhandtering"— Utskrift av presentasjonen:

1 Organisering og planhandtering
Kem e eg. Plansjef i S og Fj fk. Påtroppande seksjonssjef for seksjon Plan, klima og folkehelse i avdeling for strategisk utvikling og digitalisering Veldig kjekt å få delta her i dag. Ein del kjenne eg frå før, men gler meg spesielt til å bli meir kjendt med de som jobbar i kommunane i Hordaland. Eg ha fått i oppdrag å sei litt om korleis fk er organsiert; - dette er jo interessant i seg sjølv - kvifor vi er organsiert slik - evt innverknad for kommunane (sjølv om vi ikkje er i mål med det enno). E vel kanskje det som er mest interessant for ein del av dikka Vestland fylkeskommune

2 Politisk organisering
Konstituering 15. og 16.10 Politisk delegeringsreglementet vert vedteke då Fylkesutvalet skal ta ei overordna samfunnsutviklarrolle Konstituering av nytt Fylkesting 15. og 16.10 Møtekalender etter konstituering er fastsett Sikre regionalt heilskapsperspektiv og styrka samfunnsutviklarrolla noko av hensikta med regionreforma. Tre hovuddimensjonar: Gje strategisk retning til samfunnsutviklinga, mobilisere privat og offentleg sektor, kulturliv og lokalsamfunn, og samordne og koordinere offentleg innsats og verkemiddelbruk. Stortinget ber regjeringa sørge for at regional vegadministrasjon, som har ansvar for planlegging og drift av fylkesvegane, vert overført frå Statens vegvesen til regionalt folkevalt nivå. John Martin Jacobsen kjem inn på i neste innlegg. Intensjonsplanen slår fast ei politisk organisering som byggjer på formannskapsmodellen (fylkestinget, fylkesutvalet, fylkesordførar og administrasjonssjef) Politisk organisering vart vedteke i Fellesnemnda Eg kjem kort inn på den politiske organiseringa og kva den vil ha å sei for oss. Fylkesutvalet ansvar for å leggje fram forslag til økonomiplan og årsbudsjett. Har eit overordna ansvar for tverrsektorielle fag – og politikkområde som gjeld heile den fylkeskommunale verksemda. Hovudutvala vart i saka «fylte opp» med oppgåver og verktøy. Dei ulike hovudutvala sine «verktøykasser» skal gjere det politisk interessant å delta i utvalsarbeidet. Det er såleis viktig at utvala vert likestilte i størst mog leg grad når det gjeld oppgåver og ansvar - Samordning gjennom regionale plansystem. Behovet for utvikling av regionale plansystem som stimulerer til faktisk plangjennomføring - Planstrategien og andre overordna mål og strategiar vert viktige styringsdokument for dette. Delegeringsreglement vert vedteke samtidig. Møtekalender er sett for hausten. historiske markeringa av Vestland fylkeskommune i Håkonshallen, 15.oktober 2019.

3 Fylkesutvalet har m.a. ansvar for
Planutval Leiande prosessorgan for regional planlegging Sikre politisk forankring og sikre heilskapsomsyn • Klima, miljø og berekraft • Internasjonalt arbeid • Folkehelse • Eigarskap • Regional planstrategi • Kommunale og statlege planar • Tannhelse Finansutval Budsjettprosess Fellesnemnda vedtek at utvalet også får eit overordna ansvar for tverrsektorielle fag – og politikkområde som gjeld heile den fylkeskommunale verksemda. Særleg for å ivareta samfunnsutviklarrolla skal fylkesutvalet sjå m.a. følgjande oppgåver i eit regionalt heilskapsperspektiv Planutvalet politisk leiande prosessorgan for regional planlegging med verknad frå Planutvalet skal skape politisk forankring og sikre at heilskapsomsynet vert ivareteke gjennom regionale planprosessar. utvalet som leiande prosessorgan får personsamanfall med fylkesutvalet. Arbeidsdokument til planutvalet, der utvalet får høve til å gje strategisk retning og signal i pågåande planprosessar. Legg deretter aktuelle regionale planar fram for handsaming i dei respektive hovudutvala, fylkesutvalet og fylkestinget. Evaluerer ordninga etter den første valperioden Finansutval

4 Forslag til «Reglement for delegering etter særlov»
Pkt 42. Lov om planlegging og byggesaksbehandling av nr. 71 § 4-1 Fylkesrådmannen har mynde til å gje fråsegn til planprogram for kommunale planar. § 5-4 Fylkesutvalet har mynde til, etter innstilling frå hovudutvala, å fremja motsegn til forslag til kommuneplanen sin arealdel, reguleringsplan og detaljplan. Fylkesrådmannen har mynde til å trekkje motsegn når grunnlaget for motsegn ikkje lenger er til stades. § 10-1 Fylkesrådmannen har mynde til å gje kommunane synspunkt til arbeidet med kommunal planstrategi. § Fylkesrådmannen har mynde til å gje fråsegn til forslag til planprogram for kommuneplan. Fylkesutvalet har mynde til å gje fråsegn til kommuneplanen sin samfunnsdel med handlingsdel. Fylkesrådmannen har mynde til å gi fråsegn til kommuneplanen sin arealdel. - Forslag til «Reglement for delegering etter særlov» behandla i arbeidsutvalet til fellesnemndi Vidare til fellesnemmdi 18.09, og FT for vedtak 15. og 16. - Fylkesutvalet vert det sentrale organet ift behandling av plansaker, både regionale og kommunale. - Kjem tilbake til føringar for planforum seinare.

5 forts. § 12-9 Fylkesrådmannen har mynde til å gje fråsegn til planprogram for reguleringsplan. Fylkesrådmannen har mynde til å gje fråsegn til reguleringsplan (områderegulering og detaljregulering). Fylkesutvalet skal likevel som hovudregel gje fråsegn i følgjande saker: - Saker som er i strid med fylkeskommunen sine eigarinteresser når det gjeld eigedommar - Saker som vedkjem regionale interesser § Fylkesrådmannen har mynde til å gje fråsegn til mindre endring og til oppheving av reguleringsplan. §19 -1 Fylkesrådmannen har mynde til å gje fråsegn til søknad om dispensasjon.

6 Organisering av planarbeid
Vestland fylke innbyggjarar  km2 43 kommunar i 2020 Korleis skal vi samhandle med kommunane, statlege organ m.m? Stort fylke Kommunereform – 59 – 43 Befolkninga – konsentrert – byer og tettsteder – VIKTIG: Folk i heile fylket. Nær 60% av folket i det nye fylket vil bu i Bergensregionen Eit sentralt spørsmål er, korleis skal vi organisere oss opp mot kommunane. Kva er mest nyttig for kommunane? Går ikkje inn på alle samhandlingsareanene med kommunane her, då dette ikkje er agendaen for samlinag i dag.

7 Planforum Reglement for delegering etter særlov
-§5-3 fylkesrådmannen har mynde til å opprette regionalt planforum etter mandat fastsett av fylkestinget. Kva er likt og kva er ulikt? Korleis skal vi vidareutvikle planforum? Kva kan gjerast for at alle kommunar brukar planforum? Reglement for delegering etter særlov vert vedteke i FT 15. og §5-3 fylkesrådmannen har mynde til å opprette regionalt planforum etter mandat fastsett av fylkestinget. møte i FT Mandat for planforum tidlegast på plass då. -korleis kan vi styrke planforum Politisk deltaking + bruk av video Som Lars Petter var inne på; NIVI- rapport 2015:2 1) Må prioriteres ressursmessig 2) FK må prioritere leiing av møta 3) Forutsigbare rutinar 4) Prioritere komplekse saker 5) Kommunane må vere konkrete i bestillinga 6) Prioritering av tidlegfase 7) Statsetatane må inviteres og prioritere deltaking Råd: En modell der møtene i planforum med jevne mellomrom blir lagt til kommunene er godt mottatt i fylker der dette praktiseres. En slik løsning kan anbefales for flere fylker. - Arbeidsmøte? Questback. Riksrevisjon tilrådingar 2019: Fylkeskommunane bør ta meir aktiv rolle for å få deltaking frå alle kommunar Betre møteførebuing og –leiing Føre referat Prioritere strengare mellom plansaker Når må møteplanen ut for våren? Vi pleier å legge ut i desember. Når bør kalendaren ut?

8 Rettleiing, og uttaler i plansaker
Likebehandling av uttaler til planar frå kommunane i Hordaland og Sogn og Fjordane? Kan vere/er ulike føringar i regionale planar mellom Sogn og Fjordane og Hordaland. Behov for tilpassingar/endringar? ---- Fylkesatlas og Statistikk.i.vest. Prøve å samkøyre utalane fram mot jul. Ikkje sikkert det blir dei store endringane med det same ift kven som er kontaktperson for dei ulike kommunane . - Kva tema v i gir uttale på . - Kjenner kommunane synfaringar - Spesilsering på fag kople på - td. Handelsføresegna i Sogn og Fjordane er Regional plan for attraktive senter. - Fylkestalas signert samarbeidsavtale med Fylkesmannen i Vestland - Statistikk.ivest.no. Ny statistikkportal vert utsettast til vi har ny organisasjon på plass.

9 Regionråda- framtidig organisering og rolle?
Planarbeid - Per no 9 regionråd - Ny kommunelov –gir ny rettsleg regulering Korleis kjem regionane til å organsiere seg, og kva rolle vil dei ta vert interessant framover. Kommnuesamanslåingar, fleire av dei som var «store» er vorte større, og mange av dei som var «små» er fortsatt små. - Korleis bør vi organisere oss på ein ny måte opp mot regionane? Prosess- samkøyrast først Overordna bestemmelse om at kommunar kan samarbeide Sentralitetsindeks Metode for å berekne sentralitet til ein kommune basert på reisetid til arbeidsplassar (maks 90 min frå grunnkrets) ulike servicefunksjonar utifrå alle busette grunnkretsar (maks 90 min frå grunnkrets).


Laste ned ppt "Organisering og planhandtering"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google