ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utviklingshemmede hos fastlegen
Advertisements

Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Mestring og forebygging av depresjon
Psykiske utfordringer ved MS
Ernæring i et legeperspektiv
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
Hverdagsrehabilitering
Marianne Dahlum Helsesøster
Hvordan overleve som personale i skjermet enhet
Kan jeg eller kan jeg ikke?
Aldring brukergruppe – hva kan det innebære for kompetansesentrenes
Ryggmargsskade og tarmfunksjon
Hvilke pasienter egner seg for kommunale akutte døgnopphold?
Eldre er ofte ikke tørste og får i seg for lite drikke
MATGLEDE.
Kurs i legemiddelhåndtering for
Innføring av nutritionDay på sykehjem
Kurs i legemiddelhåndtering for pleieassistenter/hjemmehjelpere i hjemmetjenesten Denne kan stå på når deltagerne kommer.
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Oslo kommune Sykehjemsetaten ERNÆRING I SYKEHJEM.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Generell postoperativ sykepleie 4t kull 200
STRESSRESPONS.
Hva må vi ha prosedyrer på Hygienesykepleier Hege Lundmark
Rusmisbruk og helseskader
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Insekticider - toksikologi
Hvorfor overvåke postoperative sårinfeksjoner?
Slanking og overernæring
Utfordringer i tjenestetilbudet til eldre Bergen 2. april 2008
Psykiatri i Sykehjem Alderspsykiatri i Helse Vest Mars 2004
Kurs Falck Vital, Hjelpemiddelsentralen
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
MAT OG MÅLTIDSFELLESSKAP
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
Scandinavian Sarcoma Group
Ernæringsarbeid i hjemmetjenesten
Vaksinebivirkninger og tilvekst
Sykepleie ved Revmatiske sykdommer
Sykepleie ved Revmatiske sykdommer
Sykdommer knyttet til livsstil
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Eksempelet er inspirert av: sykehjem-i-oslo-spiser-lite
SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,
1 Eldre og ernæring Sigurd Evensen Avdeling for geriatri / INM Høsten 2015.
Er det farlig å gjennomgå delirium? Lege/stipendiat Maria Krogseth Geriatrisk avdeling Oslo Universitetssykehus.
Ernæringssvikt hos gamle -med fokus på sykehusinnlagte pasienter Gerit 8. mars 2016 Lovisenberg Diakonale Sykehus Magnhild Dejgaard.
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
DEPRESJON HOS ELDRE: EN UNDERSØKELSE FRA 26 SYKEHJEM MARIA LAGE BARCA DOKTORGRADSSTIPENDIAT.
Pensjonistforbundet Buskerud Ledersamling 24.september 2015.
Orientering etter tilsyn - Kommunikasjon i helseforetak - kirurgiske enheter Styremøte
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Svelgproblemer hos personer med Huntington sykdom
Fjerning av livmoren med åpen operasjon / laparotomi
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Risikovurdering og individuell kartlegging
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Utskrift av presentasjonen:

ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer

MÅLTIDENES PLASS ”Få element i kvardagen har så mange positive verdiar som å saman setje seg rundt eit tema, som måltidet er, antan det er frukost, middag eller kveldsmat” »Arne Brimi” Volum: I sykehjemmene i Bergen serveres det over måltider hver dag – året rundt

Aldersforandringer og ernæring Luktesans Smakssans Munnhulen Svelg og spiserør Mage – tarm Nedsatt tørstfølelse Høyde og vekt avtar Mer fett, mindre muskler Reduksjon i knokkelvev Reduksjon i væskeinnhold

Faktorer som kan påvirke inntak av mat hos eldre Ensomhet Nedsatt appetitt Depresjon Demens Tygge og svelgproblemer Dårlig tannstatus Nedsatt fysisk funksjonsevne Restriktive dietter Medikamentbruk

Akutte infeksjoner Kroniske sykdommer Kvalme diare’ Obstipasjon Smerter

Konsekvenser av underernæring Tap av livskvalitet Slapphet og mistrivsel Mentale endringer Immobilisering Økt infeksjonsrisiko Økt risiko for sår, nedsatt sårtilheling Forlenget og vanskelig restutisjon etter kirurgiske inngrep Økt dødelighet

Hva gjør vi i dag Vi har innført ernæringsretningslinjer der vi: –Veier alle månedlig, beregner BMI –Pasienter i risikosonen veies ukentlig –Funn registreres i journal Ansatte har gjennomgått opplæring på ernæringsfeltet Vi innfører E-læringsprogram i samarbeid med Helse Bergen

Hva er vårt behov Vi trenger mangfold av mat Hovedkrav til næringssammensetningen: Protein 15 – 20 % Karbohydrater 45 – 50 % Fett 35 % (5 % over normalkost) Vi skal som hovedregel ikke ha lettmat Næringsliv og utviklere må se bildet og målgruppene

Kan vi bidra ? Behovsfremstilling Uttesting OFU – kontrakter kan være en god mulighet