ELDRES ERNÆRINGSBEHOV Tjenestefeltets utfordringer
MÅLTIDENES PLASS ”Få element i kvardagen har så mange positive verdiar som å saman setje seg rundt eit tema, som måltidet er, antan det er frukost, middag eller kveldsmat” »Arne Brimi” Volum: I sykehjemmene i Bergen serveres det over måltider hver dag – året rundt
Aldersforandringer og ernæring Luktesans Smakssans Munnhulen Svelg og spiserør Mage – tarm Nedsatt tørstfølelse Høyde og vekt avtar Mer fett, mindre muskler Reduksjon i knokkelvev Reduksjon i væskeinnhold
Faktorer som kan påvirke inntak av mat hos eldre Ensomhet Nedsatt appetitt Depresjon Demens Tygge og svelgproblemer Dårlig tannstatus Nedsatt fysisk funksjonsevne Restriktive dietter Medikamentbruk
Akutte infeksjoner Kroniske sykdommer Kvalme diare’ Obstipasjon Smerter
Konsekvenser av underernæring Tap av livskvalitet Slapphet og mistrivsel Mentale endringer Immobilisering Økt infeksjonsrisiko Økt risiko for sår, nedsatt sårtilheling Forlenget og vanskelig restutisjon etter kirurgiske inngrep Økt dødelighet
Hva gjør vi i dag Vi har innført ernæringsretningslinjer der vi: –Veier alle månedlig, beregner BMI –Pasienter i risikosonen veies ukentlig –Funn registreres i journal Ansatte har gjennomgått opplæring på ernæringsfeltet Vi innfører E-læringsprogram i samarbeid med Helse Bergen
Hva er vårt behov Vi trenger mangfold av mat Hovedkrav til næringssammensetningen: Protein 15 – 20 % Karbohydrater 45 – 50 % Fett 35 % (5 % over normalkost) Vi skal som hovedregel ikke ha lettmat Næringsliv og utviklere må se bildet og målgruppene
Kan vi bidra ? Behovsfremstilling Uttesting OFU – kontrakter kan være en god mulighet