Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,"— Utskrift av presentasjonen:

1 SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog, stipendiat Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Kavli Senter for aldring og demens 1 Sjømat og helse hos eldre

2

3 Fiskeprotein aukar sportsprestasjon?

4

5 Blå helsejakt Helse og kosmetikk har alltid vært god butikk, og i dagens avis forteller vi historiene om flere blå biomarine FOU-prosjekter. For å oppnå ønsket om egen superhelse og livslang lykke er vi villig til å putte i oss det meste, noe en del forskere og bedrifter ser potensialet i. Vi tror dette bare er begynnelsen på en revolusjonerende utvikling. Dette vil på sikt bidra til at norsk sjømatnæring blir både mer lukrativ og suksessrik. ………… Leiar sist onsdag

6 Helsefordeler ved å spise sjømat Positiv innvirkning på dysleksi & hyperaktivitet hos barn Stress, depresjon, Schizofreni Mindre risiko for astma Hindrer fedmeMindre risiko for diabetes Bedrer hud- sykdommer Viktig for hjerneutvikling Mindre risiko for hjertesykdom Mindre risiko for utvikling av Alzheimers Bedre intelligens Bedrer migrene Mindre risiko for kreft NIFES 2006

7 Helsefremjande effekt av sjømat er knytt til Marine fettsyrer - omega-3 PUFA, EPA, DHA, + Protein Mineraler Vitaminer – A, B, D, + Sjømat erstattar usunn mat

8 Nokre aldringsprosesser Matinntak Fysisk aktivitet Sol Mage/tarmfunksjon Cellefunksjoner Smak Lukt Tenner Sosialt nettverk

9 Nokre resultat av aldringsprosesser Matinntak Næringsopptak Muskler Fett Beinmasse Hud Hjerne Vekt

10 Nokre resultat av aldringsprosesser Underernæring Beinbrudd -kvart 30 min brekker ei hofte eller et håndledd i Norge Infeksjoner Trykksår Kreft Demens Sjukehus/sjukeheim Død

11 Eldre er en heterogen gruppe 11 Aldring påvirkes av: Ernæring Fysisk aktivitet Hormoner Arv Sosiale relasjoner Mental styrke Hendelser

12 12

13 Litt mer om Underernæring Osteoporose (benskjørhet) Hjerte-kar sykdom Kreft Demens

14 Kartlegging av 3279 pasienter på Haukeland Universitetssykehus 14 Hver 3. pasient er underernært (29%) Kvinner: 31 % Menn: 27 % 18-39 år: 21 % 40-59 år: 22 % 60-79 år: 30 % >80 år: 40 % Tangvik, RJ et al 2012

15 Underernæring og ett års dødelighet nOR Er BMI < 20.5 kg/m 2 ? (J) 5442.73 Har pasienten tapt vekt siste ukene? (J) 6393.4 Har pasienten spist mindre siste uken? (J)7724.0 Er pasienten alvorlig syk? (J)4193.8

16 Multimorbiditet (> 4 diagnoser) nOR Er BMI < 20.5 kg/m 2 ? (J) 5441.8 Har pasienten tapt vekt siste uke? (J) 6392.1 Har pasienten spist mindre siste uke? (J)7722.4 Er pasienten alvorlig syk? (J)4192.6

17 Osteoporose (benskjørhet) Utbredt i Norge –Beregnet 240 000 –Hver 3. kvinne 70-79 år Hoftebrudd: 9000 per år –Beregnet kostnad: 2 milliarder NOK per år Håndleddsbrudd:15000 per år –Hvert 30 min brekker en hofte eller et håndledd Ryggbrudd

18 Folkehelseinstituttet

19 Forebygging og behandling av osteoporose Fysisk aktivitet Kosthold Unngå undervekt Unngå røyking Medisinsk behandling

20 Kost, sol og osteoporose –Energi –Kalsium –D-vitamin –”Fem om dagen” –Sol

21 21 Vitamin D Følgende porsjoner er nok (10 ug): –5 ml tran –100 g fet og halvfet fisk –125 g smør og margarin med tilsatt vitamin D (8 ug/100g) –2,5 liter ekstra lett melk med tilsatt vitamin D (0,4 ug/1 dl) –30 min sommersol i ansikt og på hender

22 Vitamin D og eldre Mindre opptak fra tarm –Generelt redusert absorpsjon Lavt vitamin D-inntak –Spiser lite –Mindre eksponering for sol

23 Kosthold og bentetthet + Kosthold med mye fisk, frukt og grønnsaker ÷ Kosthold med mye kjøtt og fett Kilde: Okubo, 2006

24 Spis meir fisk! 350 sider

25 Kilde:Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring 2011 –

26 Omega-3 Omega-3-tilskudd i 2 år forsinker ikke utviklingen av demens. Omega-3-tilskudd bedrer ikke kognitiv score Sydenham E, Dangour AD, Lim WS: Omega 3 fatty acid for the prevention of cognitive decline and dementia. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Jun 13;6.

27 Høyere kognitiv score hos bergensere som spiser fisk Hordalandsundersøkelsen: 2031 deltakere, 55% kvinner, 70-74 år Resultat: 1: Mer enn 10 g fisk/fiskeprodukt per dag gav høyere kognitiv score 2: Jo mer fisk, desto høyere kognitiv score -opp til ca 75 g/d. 3: Best effekt av ikke bearbeidet fisk. Nurk et al:Cognitive performance among the elderly and dietary fish intake. The Hordaland Health Study. Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1470-8.

28 Oppsummering I Eldre må spise mer mat, også sjømat !

29 Oppsummering II Fisk er viktig for eldre Fullverdig protein Beste kilde til vit-D Beste kilde til omega-3 Mineraler Lett-tygd Lett fordøyelig Lett tilgjengelig

30 Oppsummering III Sjømat bremser aldringsprosesser i kroppen vår Økt inntak av sjømat vil fremme livskvalitet og helse hos eldre Friskere eldre vil redusere helseutgiftene med milliarder av kroner Vi trenger mer kunnskap og dokumentasjon for disse påstander Noen stikkord: - underernæring - fiskeprotein og muskelkraft - vitamin D & osteoporose (benskjørhet) - diabetes II - hjerte-kar sykdom - mental helse /demens

31 Oppsummering IV Vi har: Gode FoU metoder, inkludert intervensjonsstudier på menneske Gode indikatorer på god helse Mange eldre, mange frivillige Mye god sjømat Vi trenger: Flere forskere Bedre samarbeid for å løse noen av disse store utfordringene - mellom forskningsinstitusjoner - mellom forskere - mellom offentlig myndighet, FoU institusjoner og næringsaktører


Laste ned ppt "SJØMATKONFERANSEN 2012 Alfred Halstensen professor, overlege Universitetet i Bergen Haukeland Universitetssykehus Randi J Tangvik klinisk ernæringsfysiolog,"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google