Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Beate Strøm Rådgiver ABM-utvikling
Advertisements

Etablering av effektiv produksjon på tvers av landegrenser
Konstruksjon av barn og barndom
5 Kultur.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Religioner og livssyn i dag
Effekivisering Kubr. Kap 5. Rådgivning og kultur •Kultur er den kollektive programmering av den menneskelige bevissthet som skiller en menneskegruppe.
ROMANTIKKEN.
Kultur: Koder i bakhodet og et dynamisk felt
Introduksjonssenteret
Araki mellom kultur, organisasjonskultur og kulturmiks
Barnehagen som organisasjon
Hvor tidlig? Hvor viktig?
6. Organisasjonskultur [Bruk MØVK] Påstandene:
Oversiktsforelesning-2003
Den gode religions- og livssynslæreren
GLSM Barns bruk av bilder og tegninger i tekstutformingen
6 Kulturmøter.
Religioner og livssyn i dag
1 Jeg og samfunnet.
Intervju med de voksne 1. Hvordan tolker dere begrepet identitet? 2. Hvordan jobber barnehagen med språk, kultur, religion og mat? 3. Hvilke.
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
Litterære virkemidler
Morten William Knudsen
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Litteraturhistorie
Missional menighet – missionale kristne Tiden – kallet - veien Hva kommer dette til uttrykk i vår kultur – her hos oss? Fotfeste kan svikte.. Vi kan.
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Exfac for historieprogrammet Gruppeundervisning våren 2005
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Førskolelærerutdanning tverrfaglig og temabasert modell
Kultur og sosialisering
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
”Arbeid med flerkulturelle spørsmål i barnehagen.”
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
Å DEFINERE FENOMENET RELIGION. KRAV TIL EN GOD DEFINISJON 1.) Den må være presis og treffe fenomenet 2.) Den må være vid og favne alt som er religion.
Kapittel 4. Kultur og religion Del 2 Kultur Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2e definere begrepet kultur og.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Robin og Tomtom. Hans Nielsen Hauge Reiste rundt som vekkelsespredikant, fra Forandret livet til tusenvis av mennesker på sine vandring. Myndighetene.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Sosial kontroll Sosial kontroll består av tre gjensidig avhengige prosesser: Sosialisering – at nye medlemmer av samfunnet lærer seg viktige verdier Normdanning.
Kapittel 1. Tilpasning til samfunnet Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Kultur i endring Norge har gått fra å være nokså homogent til å bli et mer flerkulturelt samfunn I et flerkulturelt samfunn snakker vi ofte om etniske.
Språklig variasjon LUT 2 HØST Oversikt over emnet  Språklig variasjon – hva er det?  Språk og dialekt  Språk og identitet  Språklig variasjon.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Innføring i pedagogikk Av Emilie. Definisjon av pedagogikk Er vitenskapen om oppdragelse og undervisning. Inneholder kunnskap og erfaring fra flere vitenskaper.
Livssynshumanismen.
Darwins oppfatning Linnés oppfatning.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kommer fra latin ”colere” som betyr å dyrke eller foredle
”Kultur for læring” Hvordan forebygge negative skoleholdninger?
ETIOPIA.
Livssynshumanismen.
Religion i samfunnet.
Livssynshumanismen.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Massesuggesjon.
Kommunikasjon og kultur
Samfunnsfag s
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
Hvem stemmer på hvilke partier?
Religion og Identitet Lisa Stornes
Utskrift av presentasjonen:

Hva er kultur? Kultur er de ideer, verdier, regler, normer, koder og symboler som et menneske overtar fra den forrige generasjon, og som man forsøker å bringe videre – oftest noe forandret – til neste generasjon. Arne Martin Klausen professor i sosialantropologi

Grunnleggende elementer i kulturer språk kunnskap, tro og verdier normer og sanksjoner

Om kultur som identitet og fenomen Våre verdier, vaner og kunnskaper som vi vokser opp med, sitter svært dypt i oss Til sammen gir dette oss en kulturell identitet Kulturelle fenomener som er knyttet til grunnleggende ideer, verdier, regler og normer, endrer seg sakte, mens mer overflatiske fenomener som moter og skikker forandrer seg raskere.

Finnes en norsk kultur? Vi finner en del fellestrekk i nordmenns verdier, vaner og kunnskaper Men vi finner også forskjeller som kan ha ulike årsaker, som geografi, alder og økonomiske og sosiale forhold Blant ungdom finnes for eksempel svært ulike kulturer Økonomiske bakgrunn gir store forskjeller - den sosiale statusen folk har, preger ofte deres verdier, vaner og kunnskaper

Hva er ”typisk” norsk? Mange mener at det typisk norsk å  vektlegge likhetstanken og at ingen skal stikke seg fram  være sterkt opptatt av rettferdighet  være saklig og ikke personlig – og ikke vise følelser  mene at den uberørte naturen er spesielt viktig i et menneskes liv

Hovedkultur, delkultur og subkultur Hovedkulturen er den dominerende kulturen i et samfunn Varige og tydelige variasjoner innenfor hovedkulturen kaller vi en delkultur En subkultur har et kulturuttrykk som bryter med et dominerende kulturelt mønster.

Den moderne kulturens grunnbegreper Det frie individet – som betyr tro på individets muligheter med rettigheter, men også ansvar for egen skjebne Fornuft – som er en motsetning til en tro på noe mytisk og religiøst representert ved moderne naturvitenskap Framskritt – troen på og håpet om framskritt for menneskeheten, knyttet til menneskets kontroll over naturen og teknologisk utvikling