Fortelling. Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skjønnlitteratur FANTASI og VIRKELIGHET Kpt 7, Kontekst Basisbok
Advertisements

Skjønnlitterær fortelling
Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk.
Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Tilpasset opplæring i praksis Ved Espen Schønfeldt
Novelle En novelle er en skjønnlitterær fortelling.
Bokanmeldelser..
Les meilleures photos de L'année 2005 D'après NBC Livet fortjener virkelig en kjærlig omtale, slik at vi strekker oss mot himmelen, ser hvor godt vi har.
Hvordan intervjue en forsker?
Å skrive en god innledning
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
EPISK DIKTNING inkl novelle
Roman- og novelleanalyse
Om å skrive om litterære tekster
Bokpresentasjon Oslo.
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
Kapittel 2: Episk diktning
Resymé fra ”Vrengt” av Harald R. Eeg
12 Reflekterende lesing.
Tordivelen flyr i skumringen
Kpt. 2 «Handling og tilstand»
Litterære virkemidler
CAKE session no. 8 Do your worst. Så langt … Forrige CAKE session var et samarbeid med Hands On Safety- kampanjen Vi fikk mange gode innspill, og de sender.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Fortelling Novelle Roman
Analyse Hva slags analyse vi kan utføre, er avhengig av det materialet du har. Vi gjør analyser også kalt bearbeidelse underveis. Og vi benytter også som.
Fortellinger som metode.
Teater for barn introduksjon til teaterproduksjon
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Godt språk gjør lesing lettere. Bli kjent med bokstavene. Å lese og forstå det vi leser. Å skrive seg til lesing. Leksearbeid.
Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller SG- design/Fotolia.
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
Om eventyr, fabler, sagn, folkeviser.
Forteljing. Samlenemning Munnleg - skriftleg Sanne - oppdikta Korte - lange oppdikta = fiksjon.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
Sosiologiske metoder. Kvantitative metoder: ulike metoder for å måle mengder og er underlag for statistikk. Kvalitative metoder: et mangfold av teknikker.
Analyse Hva slags analyse vi kan utføre, er avhengig av det materialet du har. Vi gjør analyser også kalt bearbeidelse underveis. Og vi benytter også som.
NT – Evangeliene og Apostlenes gjerninger. Bibelen Basic Det gamle testamentet (GT) 1. Historiebøkene 2. De poetiske bøkene 3. Profetbøkene Det nye testamentet.
Drama som læring Noen tips til aktiviteter. Samvittighetens røster En elev personaliserer personen som har et dilemma, et problem eller etisk utfordring.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
PowerPoint……eller ikke ?. En presentasjon er en bildefortelling Nina Johansen.
Novelle - Å skrive en novelle…. Kjennetegn på novelle Forholdsvis kort fortelling Få personer og kort tidsrom I en novelle kan mye være bare antydet Bare.
Norsk kapittel 4 Skrivekløe Kompetansemål: – Å trene på å skrive gode forteljingar – Å kjenne att språklege verkemiddel i forteljingar – Å trene på å bruke.
Panorama Vg1 Kapittel 4 Sjangrer Del 2: Skjønnlitteratur, episk diktning Læreplanmål: Mål for undervisningen er at elevene skal kunne -gjøre rede for mangfoldet.
En faktor i utvikling av teori om sinnet og sosial kompetanse
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
Novelleanalyse Oppgaver S.S. EUS 2017.
Verktøy for å kartlegge holdninger
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Tidenes dølleste oppdaterte POWERPOINT om hersketeknikker!
Hvilke plattformer bruker dere?
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Å skrive noveller.
En litt forenklet versjon
Gang.
Hvordan bygge opp en fagtekst?
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
Makt & myter Velkommen En god start kan være å få alle til å reise seg opp, og være med på en enkel lek eller bevegelsessang.
Konflikt Hva betyr ordet konflikt? Gi eksempler på konflikter.
Fest & følelser Velkommen
Venner & valg Velkommen.
Sinne Film:
Kurs 9.3 s.384 Å analysere tekst Novelle
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Analysere og tolke eventyr
Leseopplæring Kurs 6 Utviklet av Oslo VO Rosenhof, publisert med støtte fra IMDI.
Basis Lesing Panorama Vg1 Læreplanmål:
Les meilleures photos de
SG- design/Fotolia Kapittel 7 Analyse Å analysere noveller.
Utskrift av presentasjonen:

Fortelling

Grunntrekk Kjernen i en fortelling er handlingen. Handlingen strekker seg over et tidsrom, og underveis er det noe som forandrer seg. Fortellingene har hovedpersoner og bipersoner. Eventyr, sagn og myter er fortellinger.

Sett handlingen i gang: En person vil noe / har et prosjekt Det er en konflikt Det skjer noe uventet

Handlingsgang Når vi skriver handlingen i en fortelling i kortform, kaller vi det handlingsgang

Hvordan du kan bygge opp en fortelling 1 Handlingsgangen: Hovedperson: Konflikt/prosjekt: Hindringer hovedpersonen møter: Hjelp som hovedpersonen får: Hvordan det går til slutt:

Hvordan du kan bygge opp en fortelling 2 Hva foregår? Hvem er med? Hvor foregår det? Når foregår det?

Fem måter å begynne en fortelling på 1.Presenter personene først Fritjof var en kul fyr. Han hadde langt hår og store øyebryn. Det sies at han kunne åpne brusflasker med øyebrynene. Ryktene sier også at han kunne stappe en hel appelsin i kjeften. 1.Begynn med å beskrive stedet der handlingen skal foregå Skogen lå stille ved vannet. Det var havblikk, og man kunne se fisk som hoppet og flere ender som badet og koste seg. Men borte ved skogkanten var det likevel noe som ikke var like idyllisk….. 1.Presenter konflikten Ikke tale om, sa jeg. Du får meg aldri til å si det til han. Han er jo tross alt kameraten min. Jeg vet at du vil at jeg skal si det, men han ville ikke forstå spøken, og jeg ville garantert satt han i en farlig situsjon….. 1.Henvend deg direkte til leseren. «Den historien du skal få høre nå…» Skjedde for kort tid siden. Det var aldri meningen at det skulle ende så alvorlig, for tanken bak det hele var kun ment som en tilfeldig liten aprilsnarspøk. 2.Begynn med handlingen

Hvis du begynner med handlingen: 1.Begynn med begynnelsen (bygg opp teksten kronologisk) NB: Ikke ta med unødvendige og kjedelige detaljer som f.eks. at hovedpersonen står opp, spiser frokost og pusser tenner!

Hvis du begynner med handlingen: 2. Begynn midt i handlingen (in medias res) Leseren blir nysgjerrig på hva som har skjedd. Du må se tilbake og forklare sammenhengen.

Hvis du begynner med handlingen: 3. Begynn med slutten Da må resten av fortellingen handle om at du ser tilbake (bruker retrospektiv teknikk)

Hvordan går det til slutt? Uansett hvordan du velger å begynne, er det lurt å bestemme seg for hvordan det skal gå til slutt. Da vet du hvor du skal!

Å skrive spennende