Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Tidenes dølleste oppdaterte POWERPOINT om hersketeknikker!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Tidenes dølleste oppdaterte POWERPOINT om hersketeknikker!"— Utskrift av presentasjonen:

1 Tidenes dølleste oppdaterte POWERPOINT om hersketeknikker!
Kurs i tale- og debatteknikk Rosenlund september 2017

2 Hersketeknikker Ulike definisjoner av hva hersketeknikker egentlig er.
De fem hersketeknikker er et begrep som er utviklet av professor Berit Ås for å kategorisere hersketeknikker noe, det finnes andre typer av hersketeknikker, men begrepene til Berit Ås er nok mest utbredt i norsk debatt om hersketeknikker.

3 Hva er en hersketeknikk?
Er hersketeknikker bra eller ikke bra? Har vi noen eksempler på bruk av hersketeknikker? Bruker vi selv noen hersketeknikker? Hvordan kjenner vi igjen en hersketeknikk når den brukes? Og hvordan unngår vi å bruke hersketeknikker?

4 Berit Ås 5 Hersketeknikker: Usynliggjøring
Usynliggjøring foregår når man bevist overser, glemmer, forbigår eller overkjører et annet menneske. Ganske vanlig i for eksempel barneoppdragelse hvor man ignorerer et ulydig eller høylydt barn. Fungerer godt for å få et annet menneske til å føle at meningene hans/hennes er uviktig.

5 Berit Ås 5 Hersketeknikker: Latterliggjøring
Latterliggjøring er å håne en annens innsats, meninger eller opptreden. Kan for eksempel være å le av noen som ikke har sagt en vits, sammenligne vedkommende med et dyr. Eksempel på dette: HønePøne Andre eksempler er å le eller smile når noen snakker om noe alvorlig, eller å bruke sex for å svekke noen. Fungerer godt for å få folk til å føle seg dum og misforstått.

6 Berit Ås 5 Hersketeknikker: Tilbakeholdelse av informasjon
Å ikke dele informasjon med alle av taktiske grunner kan være en hersketeknikk. Dette dreier seg stort sett om informasjon som det er naturlig å dele med ”alle”. Eksempel: En sak har endret seg, noe noen i en gruppe vet, i diskusjonen har man ikke fortalt alle om siste utvikling, noe som gjør at de som vet om endringen har en stor fordel i debatten over de som ikke vet det. Fungerer godt for å gjøre folk usikker i forhold til egne meninger.

7 Berit Ås 5 Hersketeknikker: Fordømmelse uansett hva du gjør
Uansett hva en person gjør så er det noe feil med innsatsen til vedkommende og vedkommende får kritikk uansett. Eksempel: Når en person prøver å delta får han/hun høre at hun er for intens og prøver for hardt, når samme person gjør mindre får vedkommende høre at han/hun ikke bidrar nok og gjør sin del av oppgavene. Fungerer godt for å få en person til å føle at vedkommende aldri gjør noe rett.

8 Berit Ås 5 Hersketeknikker: Påføring av skyld og skam
Påføring av skyld og skam handler om å bli møtt med sterke følelser, gjerne en overreaksjon mot meninger eller holdninger eller oppførsel. Eksempel: Nora foreslår at vi kanskje kan gjøre noe annet enn å høre på Bjørnar hele helga. Bjørnar reagerer med å brøle og si at Nora HELE TIDEN skal prøve å ødelegge programmet og aldri bare kan akseptere at noen andre gjør noe bra. Fungerer godt for å kue opposisjon og andre meninger enn sine egne.

9 Hersketeknikker. Har dere andre eksempler på hersketeknikker?
Hvorfor er det viktig å ha et bevist forhold til hersketeknikker? Hva kan vi gjøre for å forsvare oss mot hersketeknikker, særlig fra eldre politikere som prøver å umyndiggjøre oss? Er det lurt å bruke hersketeknikker? Hva er alternativet til hersketeknikker?

10 Noen hersketeknikker – hva gjør vi?
”Da jeg var på din alder…” ”Nå må jo også dere forstå at vi ikke kan gjøre alt dere ber oss om, dere maser hele tiden.” ”Ungdom er ikke opptatt av dette, det er bare dere i UFT som bryr dere om dette.” ”UFT er et sosialistklekkeri.” ”Dette møtet er nok ikke helt passende for dere, dere er nok for unge”


Laste ned ppt "Tidenes dølleste oppdaterte POWERPOINT om hersketeknikker!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google