Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Lag film. Lag video •Videoteknologien har utviklet seg raskt de siste årene. Digital video er i ferd med å avløse analoge systemer. Med digital video.
Grunnleggende bedriftsøkonomisk analyse (3ØB112)
Imperfekt konkurranse (Monpol, Oligipol)
Produktvalg Læringsmål:
10Velstand og velferd.
Corporate Finance Dividende. Dividendebeslutninger • Aksjeselskaper betaler vanligvis ut en del av det årlige overskuddet til sine aksjonærer. • Generalforsamlingen.
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Helseøkonomi Forelesning nr. 8.
Markedsstruktur - teori og empiri
Eksterne virkninger og offentlige goder
Moralsk arbeidsdeling og bedrifters samfunnsansvar Alexander W. Cappelen Senter for etikk og økonomi, NHH.
3 Jeg og mitt.
Ny konkurranselov og tilsynets strategi overfor dagligvare- og finansmarkedet SIFO, forskergruppa 17. September 2004 Avdelingsdirektør Lasse Ekeberg.
Forelesning i mikroøkonomi.
Forelesning i mikroøkonomi.
Løsningsforslag Eksamen 2008
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Økonomi.
Velferdsøkonomi Forelesning nr. 4.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Finansmarkedene Finansmarkedet er markedet for finanskapital. I finansmarkedet kan privatpersoner og bedrifter plassere formuer eller skaffe kapital.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Ufullkommen konkurranse I kapittel 5 ser vi på markedsformer som ligger mellom fullkommen konkurranse og monopol. Det betyr at vi nærmer oss virkeligheten..
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Produktvalg © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Monopol og markedsmakt
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Markedstilpasning © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Foreleser: Finn R. Førsund
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Kapittel 5 Monopol, monopolistisk konkurranse og prisdiskriminering
Oppsummering ECON 3610/4610 – høst 2015
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Kapittel 13 Kollektive goder og eksterne virkninger
Prosjekt for KS – presentasjon til rapport Presentert av
Forbruker- og finanstrender 2017 Delrapport RÅDGIVNING
Allmenningens tragedie
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Kapittel 12 Skatter.
Prosjekt for KS – presentasjon til rapport Presentert av
Markedsmakt: Monopol og Monopsoni
Kapittel 15 Public goods 1.
Kapittel 6: Inntektsdannelsen
Microeconomics (ECON 1010) Førstelektor Ivar Bredesen
Er svart økonomi en trussel mot velferdsstaten?
Kapittel 8 Bedriftens tilbud 1.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Analyse av konkurranseutsattemarkeder
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Eksempel: Forholdet mellom intern og ekstern effektivitet.
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Årsaker til økonomisk vekst
Aktivitetsappen Presentasjon :28 1.
Utskrift av presentasjonen:

Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne bestemmer hva de vil kjøpe. I en planøkonomi er det staten eller en sentral planlegger som bestemmer hva bedriftene skal produsere, og hvem som skal bruke produktene som lages. En blandingsøkonomi er en markedsøkonomi der staten har ansvaret for viktige deler av den økonomiske virksomheten, og der dette gjerne finansieres gjennom skatter og avgifter. Dette systemet ligner mest på en markedsøkonomi, og er det systemet en finner i vestlige industrialiserte land.

Fullkommen konkurranse

Figuren viser en situasjon med likevekt, dvs. tilbud = etterspørsel Hvorfor er denne løsningen effektiv? 1.Den gir effektiv fordeling av produktene (det er de med høyest betalingsvilje som får kjøpt) 2.Produktene selges med lavest mulig kostnader (produktene produseres av de bedriftene som har lavest kostnader) 3.Størrelsen på produksjonen blir riktig. Det produseres så mange enheter som folk er villige til å kjøpe Effektiv fordeling og produksjon

Effektivitet og fordeling Vi har sett at en markedsøkonomi med fullkommen konkurranse gir effektivitet. Men selv om løsningen er effektiv, kan fordelingen bli ujevn og urettferdig. Dette er en av svakhetene ved en ren markedsøkonomi. De som har dårlig råd har lav betalingsvilje for de fleste produkter. Dermed får de også lite av alle produkter. Hva kan så staten gjøre med dette? Stikkord her er subsidier, rasjonering, maksimumspris og utjevning av inntekter. La oss først se på å maksimumspris og subsidier (se neste lysbilde)

Ordningen med subsidier og maksimumspris har en rekke ulemper: - Dårlig treffsikkerhet - Lite effektivt å begrense støtte til et bestemt produkt - Åpner for svartebørssalg Vanligvis er det bedre at staten sikrer jevn fordeling ved å jevne ut inntektsforskjellene enn ved å gripe direkte inn for å sikre jevn fordeling av enkelte varer og tjenester. Dette kan for eksempel gjøres ved å sikre at alle har gode muligheter for jobb og gjennom skattelegging av inntekt og formue.

Markedssvikt Så langt har vi sett at en markedsøkonomi er effektiv, men kan gi ujevn fordeling. Det finnes imidlertid situasjoner hvor en markedsøkonomi ikke gir full effektivitet. Slike tilfeller kalles markedssvikt. De tre viktigste er: – Markedsmakt – Kollektive goder – Eksterne virkninger

Monopol og markedsmakt Et monopol er en bedrift som er den eneste selgeren av et produkt En bedrift har markedsmakt dersom den kan presse prisen opp slik at den blir høyere enn hva den ville vært under fullkommen konkurranse. Monopol og markedsmakt skyldes ofte stordriftsfordeler. Ved å produsere et stort antall enheter av et produkt reduseres ofte kostnadene per enhet. Monopol og markedsmakt kan også skyldes prissamarbeid eller patenter. Monopol og markedsmakt fører til ineffektivitet fordi høy pris fører til for lavt salg.

Kollektive goder Et kollektivt gode er et gode som enhver kan benytte seg av uten at det reduserer andres mulighet til å benytte det samme godet. Eksempler: gatelys, fravær av kriminalitet, forsvar Ekskluderbare kollektive goder er kollektive goder der det er mulig å forhindre tilgangen på godet, og dermed også mulig å selge det. Eksempel: betal-TV Fordi kollektive goder er vanskelige å stykke opp å selge, vil det blir produsert for lite hvis markedet fikk bestemme. Det er derfor nødvendig at staten står for en del av disse. Slike kollektive goder finansieres gjerne gjennom skatter og avgifter.

Eksterne virkninger Eksterne virkninger i produksjon og forbruk er fordeler og ulemper som gjelder andre enn de bedriftene eller personene som lager eller bruker produktet. I en ren markedsøkonomi er det ingen mekanismer som regulerer fremstillingen av produkter med negative eksterne virkninger. Dette fører for eksempel til for mye forurensning. Staten griper derfor inn med avgifter eller andre reguleringer.

Markedet – godt eller dårlig? Vi har sette at markedsøkonomien er effektiv, men hva som produseres, og hvordan dette fordeles avhenger av inntektsnivået og inntektsforskjellene i samfunnet. Vi har også sett at det kan oppstå markedssvikt (kollektive goder, markedsmakt/monopol og eksterne virkninger). Vi kan konkludere med at markedet fungerer svært godt, men at det er viktig med statlig regulering for å bøte på de begrensningene markedet har.