Seniorer som frivillighetsressurs Innlegg på KulturBizkonferansen 1. september 2015 Gunnar Thuve, kulturkontoret i Porsgrunn.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Velkommen til hornemansgården
Advertisements

Er dette framtidsbilde ?
Er dette framtidsbilde ?. ELLER Hvorfor seniorressursen? Det er viktig å skape et nytt syn på den store ”eldrebølgen” som kommer – ikke som en tsunami.
KULTUR, FRIVILLIGHET OG ELDRE SAMARBEID TIL FELLES BESTE
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Kulturmentoring Veiledning i kunstnerskap eller strategi for kulturnæring? Heidi Stavrum, Telemarksforsking Porsgrunn,
Nasjonal satsing – lokal praksis Den kulturelle spaserstokken Hvordan gjør vi det i Porsgrunn Koordinator Kultur for eldre Gunnar Thuve Stjørdal
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
Nasjonalt studieveilederseminar 22. september 2015 Hvordan har studentene det, egentlig?
Om skolekonkurranser i Nordland Informasjon ved koordinator seniorrådgiver Gunnar Pedersen
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
SKOLEKONKURRANSER SOM METODE i videregående skole Velkommen til informasjonsmøte om Hovedprosjektet
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
MANDAL KOMMUNE FROKOSTMØTE Kirsti Bauer-Nilsen Mandal kommune.
Tema 1.Morgendagens rekrutteringsutfordringer. Ved Erik Nyhus, regionsleder Proffice Telemark, Vestfold og Østfold. 2.Viktige endringer i arbeidsmiljøloven.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
Gode opplevelser for den enkelte Samspill på tvers av generasjoner Rekruttering til eldreomsorgen Mulighet til frivillig deltakelse Livsglede for alle.
Er du klar for nye utfordringer? Du får verdifull erfaring, kunnskap og kompetanse! Bli frivillig i Kirkens SOS krisetelefon eller SOS-chat!
IA-avtalens delmål 2 Økt sysselsetting for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
Bacheloroppgave Bygge videre på det som fungerer godt – forandre på det som ikke fungerer optimalt.
KK KulturSFO – foreløpig versjon Komité oppvekst 12. januar 2016.
Hva har vært vårt fokus i 2007?. –Kvalitet på arrangementene slik at det gir økt opplevelse av verdi for deltakere og slik at det blir attraktivt å være.
BUØY SKOLE Lærelyst, vekst og glede. Vår visjon: Lærelyst, vekst og glede  Buøy skole år: 1-7 skole,160 elever og 30 ansatte  Opplæringsloven, læreplanen.
Vennskap/Sosial kompetanse Barn som fungerer i leik og lærer sammen med andre barn tilegner seg verdier som respekt og toleranse for ulike mennesker. Vi.
Hverdagsrehabilitering Porsgrunn kommune
Leanreisen i Bamsebo barnehage
Kjøp og bruk av pensum på papir og digitalt. Rapport juli 2017
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Informasjon til FAU
Bærekraftig samfunnsutvikling
Velkommen til foreldremøte!
IKT: Utfordringer for demokratisk styring og kontroll
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Hvordan skal vi gjøre jobben vår i 2060?
Familieråd En for alle, alle for en
Masteroppgåve, UiA Litt om utvalet mitt!.
Bærekraftig samfunnsutvikling
Overgang barneskole ungdomsskole
Internasjonalisering - erfaringsutveksling
- sammen for en bedre skole!
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
(Parent Management Training - Oregon)
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Seniorene en verdifull ressurs for samfunns- og arbeidslivet ! eller ?
Årshjul for kommunikasjon
«Hvordan organisere kultursektoren «i kommunen»?»
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
JUNGEL- PROSJEKTET Jobb for Ungdom, NAV hjelper deg, det gir Glede, Erfaring og Lønn // Myhren/Mølmen.
Idrettsservice Aktivitetsavdelingen
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
Barn som kommer alene til Norge – under 15 år
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
«Yrkesnettverk» Et rekrutteringsprosjekt i regi av Oslo Vest Rotaryklubb Prosjektgruppe: Agnes Beathe, Cecilie, Per Gustav, Håkon og Nils.
Grenland Stabbestad 10 januar 2019.
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Gjennomføring etter 5 år
HVORDAN PROMOTERE ROTARACT?
Engasjement og frivillig arbeid
Velkommen til foreldremøte
Kompetansestrategi Agder 2030
Forventninger til foreldre og foresatte i Geilo IL Alpin
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
2 1 STATUSRAPPORT BOTT mottak økonomi-prosjektet F N T
Seniorrådet Helse og Velferd Helse og velferd 2019.
Utskrift av presentasjonen:

Seniorer som frivillighetsressurs Innlegg på KulturBizkonferansen 1. september 2015 Gunnar Thuve, kulturkontoret i Porsgrunn

The Times They Are A-Changin‘ Bob Dylan Født: 24. mai 1941 Vi står ovenfor en av de største utfordringene i den vestlige verden i forhold til veksten i antall eldre over 60+, og det er viktigere enn noen gang å prioritere forebyggende tiltak for 60+ i seniorressursens ånd. Fram til 2020 vil vi i Telemark få 5000 flere over 60 og i 2030 øker antallet til Befolkningstallet i Telemark 2014 var

Folkehelserapport - Aktive eldre 60+ fremlagt i Telemark fylkesutvalg Resultater/hovedfunn: Det er stor aktivitet og det skjer mye bra for eldre i kommunene i Telemark Svarene viser likevel at kommunene ikke har gjort vesentlige grep tilpasset en ny generasjon eldre og bærer preg av tradisjonell tenking I de fleste kommuner finnes ikke noen samlet oversikt over tilbudene som finnes for gruppa 60+ Kommunene har fokus på differensiert boligtilbud, inkl. framtidig bruk av velferdsteknologi, men mangler foreløpig de «interessante tilbudene» til yngre eldre Mange kommuner synes å ha god kontakt med frivillig sektor, men oftest ikke formalisert eller koordinert Konklusjon: Kartleggingen avdekker behov for nye grep for å møte en stor generasjon eldre, på beste måte både for dem selv og for samfunnsregnskapet….»

Den tredje alderen - seniorressursen

Folkehelserapport - Aktive eldre 60+ I 2014 hadde eksempelvis Porsgrunn 8504 personer over 60 år. Av disse anslår en at 2/3 – dvs har god helse. Dersom bare 10 % av disse «friske» eldre i Porsgrunn blir motivert til en mindre dugnadsinnsats (eks 2 t pr.uke) for utvikling og drift av lystbetonte aktiviteter innen kultur og fritidssektoren, vil det utløse over 24 årsverk (2 timer i uka for 560 personer, 42 uker i året til mulig frivillig innsats). I dag er om lag 90 personer fra gruppa engasjert innen kultursektoren i Porsgrunn som leseombud, kunstverter, Ælvespeilets venner, seniorteater og mentorer for kulturbedrifter. Gitt at 2/3 av gruppa er friske vil antallet friske eldre i Porsgrunn øke fra 5613 til 8164 i 2040 og potensialet øker i takt med det.

Seniorressursen i Porsgrunn Det er viktig å skape et nytt syn på den store ”eldrebølgen” som kommer – ikke en tsunami av omsorgsbehov, men en seniorressurs utløst av livslyst i en kulturkontekst. Identitet skapes i offentlige relasjoner. Ved pensjonsalder opphører identitetspendlingen mellom offentlig og privat arena. «Hjemme alene»-tilværelsen kan bli tøff. Møter og aktiviteter kun sammen med andre eldre på eldreinstitusjoner av ulike slag gir lett en identitetspeiling som forsterker møtet med alderdommen, og fremmer fokus på alder og behov for omsorg – en såridentitet bygges Det er viktig å ha fokuset på interesser, evner, engasjement og muligheter innen kultur og de åpne kulturarenaer. Skaffe seg yngre nettverk via felles kulturopplevelser Vi fokuserer på seniorene som lystsøkende aktører og mulighetsskapere for andre.

Nye og yngre nettverk gjennom felles kulturinteresser/-opplevelser

Definisjon Seniorressursen består av aktive pensjonister som på frivillig basis bruker sin tid og sine evner til å være en ressurs for andre innen kunst og kultur.

MÅL Seniorressursen skal, basert på lyst, livserfaring og kompetanse, sette i gang/medvirke i ulike tiltak som fremmer økt livskvalitet. Måla for den enkelte deltaker skal være at det føles meningsfylt å delta – gir deg ”noe” en føler seg inkludert i den eller de aktiviteter en blir med på en føler seg myndiggjort/har innflytelse på det en involveres i. Seniorressursen skal være en ressurs for å aktivisere andre, og kan fungere som mentorer og medvirkere i en kunst og kulturkontekst innen Frivillige lag Arrangementer Kulturbedrifter Offentlig kulturvirksomhet

«Teater er så bra! Du kan bare ta på deg en annen jakka ikke sant – og så er du ikke sjuk mer»

Mentorer for kulturbedrifter Prosjektet Mentorer for kultur- bedrifter startet opp i januar Porsgrunn kommune har vært prosjekteier og utviklet konseptet med fylkeskommunale tilskudd de siste fire årene på totalt 1,5mill Fase 2 avsluttes i desember Ca ett års varighet med minimum 6 møter med mentor. 4-6 i kullet. 4 nettverksmøter for mentorene 4 nettverksmøter for kulturbedriftene Grenland (6), Midt-Telemark (2) og Larvik KOMPETANSE NETTVERK OPPFØLGING

- Kompetanse - Oppfølging - Nettverk

KulturBiz 2015 Mentoringprogram; strukturert kobling og oppfølging av mentorer og kulturbedrifter, tilbys nasjonalt Cafe ; hver tirsdag kl – møt næringskompetanse over matpakka Nett ; webbasert e-veiledning og webinarer Kompetanseprogram; Bygg Bedrift og 1-1 møtedag Konferanse ; 1. sept. Morgendagens ressurser – løsninger på tvers av kultur, generasjon og næring Akademia ; trepartssamarbeid student-kulturbedrift- mentor Forskning ; rapporter fra Telemarksforskning m.m.

BJØRG KARIN GJERVIK, MENTOR I KULTURBIZ MIN MENTORROLLE