Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Et rettighetssystem ute av balanse Aksel Hatland Innledning på frokostseminar 10.September 2010.
Advertisements

1 23. juni 2014 Styrer Norges Bank norsk næringsliv?
Jan Tøssebro NTNU Samfunnsforskning
Sparebankforeningens årsmøte 2008 Pressekonferanse 8.oktober Adm. direktør Arne Hyttnes.
Norsk pengepolitikk – om lav internasjonal prisvekst og litt til
Attføringsmessa 18. januar 2012
10Velstand og velferd.
Östfold, utmaningar och möjligheter … men resten blir på norsk Kjell Arne Græsdal Daglig leder.
Om arbeidsledighet og inflasjon – med utgangspunkt i nobelprisvinner Edmund Phelps
Kapittel 6 (Joachim Thøgersen)
11Jeg i arbeidslivet.
Paradokser og utfordringer: Svakere brukergrupper og krav om raskere løp til en jobb – er det mulig?
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Disposisjon Situasjonen på arbeidsmarkedet
Arbeidsledighet Forelesning mars 2010.
Arbeidsmarked og likevektsledighet
Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Econ1310
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Kapittel 12 Lønn, levestandard og livskvalitet
Stabiliseringspolitikk – hvorfor og hvordan?
Forelesning 6-7 forts Litt mer om lønnsdannelse og mest om diskriminering.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Norsk økonomi I 2007 var bruttonasjonalproduktet (BNP) i Norge på ca milliarder. BNP er verdien på alt som blir produsert av varer og tjenester.
Finanspolitikk og stabiliseringspolitikk Finanspolitikk er myndighetenes bruk av skatter og utgifter gjennom statsbudsjettet for å påvirke aktivitetsnivået.
Kapittel 10. Arbeid Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon om.
Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO Arbeidsledighet – hvilken forklaring gir moderne faglitteratur? Presentasjon av Pareto.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
Den norske tannlegeforening Lønnsoppgjøret 2009 Forhandlingssjef John frammer.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Bedriften er en, eller en av få, produsenter og tar hensyn til at produktprisen er en funksjon av X; p= p(X), som faller når tilbudet øker p’(X)
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Lønn og arbeidsledighet. Lønn og lønnsforskjeller Markedsteori – teori om kompenserende forskjeller Forhandlingsteori Effektivitetslønnsteori Hvordan.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Konjunkturer og likevektsledighet Likevektsledigheten består av summen av friksjonsledighet og strukturledighet. Likevektsledigheten blir høy i land der.
Kapittel 2 – Tilbud og etterspørsel. I kapittel 2 skal du lære: Hvilke forhold som bestemmer etterspørselen etter en vare Hvilke forhold som bestemmer.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Inflasjonsmål I 2001 ble det innført et inflasjonsmål for pengepolitikken i Norge. Norges Bank fikk i oppdrag å holde inflasjonen nær 2,5 % på årlig basis.Norges.
Kapittel 13 Lønn og lønnsforskjeller.
Undervisningsopplegg Perspektivmeldingen 2013
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Store forskjeller i arbeidsledighet
Mikroøkonomi og makroøkonomi
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
Arbeidsmarkedet i Telemark Christine Vatne
Markedsrapport November 2017
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Økonomisk overblikk Pressekonferanse
Macroeconomics The Big Picture
Sjokk og konjunktursvingninger
Microeconomics (ECON 1010) Førstelektor Ivar Bredesen
Unemployment and Employment
Unemployment and Employment
Utdanningsvalg Timene på skolen Aktiviteter Infoteam
Hvordan påvirker demokrati økonomisk utvikling
Høgskolen i Rena Høstsemester 2004
Norsk Friluftslivs folkehelseseminar 1. feb. 2018
Uten virkemidler? Makroøkonomisk politikk etter finanskrisen
Arbeidsledighet – utfordringer og politikk
Kompetanseutvalget (2017- )
Mer arbeid med ny uføretrygd?
9 Arbeidsledighet og konjunkturer
10 Konjunkturledigheten
Tilbud og etterspørsel
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Årsaker til økonomisk vekst
Utskrift av presentasjonen:

Store forskjeller i arbeidsledighet Arbeidsledigheten varierer mye mellom ulike land:

Arbeidsledighet, definisjoner En arbeidsledig person er en som er uten inntektsgivende arbeid og som aktivt søker arbeid. De viktigste kildene til statistikk om arbeidsmarkedet får vi gjennom AKU (SSB), og registreringer fra NAV.

Ufrivillig arbeidsledighet Vanlig markedsteori sier at alle som ønsker det får jobb til den lønnen som gir likevekt i markedet. Dersom noen ikke er i jobb er det fordi de krever en høyere lønn enn markedslønnen. Vi sier at arbeidsledigheten er frivillig. Det vi er opptatt av er ufrivillig arbeidsledighet, dvs. at den arbeidsledige er villig til å jobbe til den lønnen som gjelder i arbeidsmarkedet, men likevel ikke får tilbud om arbeid. Hvorfor kan ikke den vanlige markedsmodellen forklare hva som skjer i arbeidsmarkedet? For det første er det veldig mange typer arbeidskraft, og arbeidstakerne kan ha annen kompetanse enn det arbeidsgiverne har behov for. For det kan det være mekanismer som gjør at lønnen (dvs. prisen på arbeidskraft) ikke får den verdien som gir likevekt i markedet.

Årsaker til arbeidsledighet Friksjonsledighet er arbeidsledighet som skyldes at det tar tid å finne ledige jobber som passer sammen med den ledige arbeidskraften. Strukturledighet er arbeidsledighet som følger av at det er flere arbeidstakere som søker visse typer jobber, enn det finnes jobber av disse typene, til den lønnen som gjelder i markedet. Strukturledighet kan i stor grad forklares med mistilpasning mellom de arbeidslediges kvalifikasjoner og de kvalifikasjoner som det er behov for i de ledige jobbene. Men vedvarende høy strukturledighet krever også en forklaring på hvorfor ikke den høye ledigheten, dvs. overskuddstilbud av arbeidskraft, fører til at lønningene faller.

Årsaker knyttet til lønn Minimumslønninger

Lovbestemt minimumslønn som er høyere enn frikonkurranselønnen fører til varig arbeidsledighet. Men vi har ikke lovbestemt minimumslønn i Norge, og også i de fleste andre land er lovbestemte minimumslønninger så lave at disse har liten betydning for mesteparten av arbeidsmarkedet Gjennom lønnsforhandlinger kan arbeidstakerne normalt presse lønnen over frikonkurranselønnen Effektivitetslønnsteorien (se kap. 12) viser at bedrifter i enkelte tilfeller kan tjene på å tilby høyere lønn enn det som er nødvendig for å rekruttere arbeidskraft. Dette fører til større tilbud enn etterspørsel etter arbeidskraft og dermed arbeidsledighet. Årsaker knyttet til lønn

Lønnskurven Vi har sett at mekanismer som presser lønnen høyere enn likevektslønnen gir arbeidsledighet. Men det er også slik at lønnsnivået er avhengig av arbeidsledigheten. Høy arbeidsledighet gjør arbeidstakerne svake i lønnsfastsettelsen, og lønnsnivået blir lav. Ved lav arbeidsledighet er arbeidstakerne sterkere, og de får høyere lønn. Lønnskurven viser hvor høy lønnen blir, avhengig av hvor stor sysselsettingen er:

Lønnskurven og likevektsledighet Vi så at lønnskurven ligger slik at lønningene er høyere enn i likevekt. Dette fører til arbeidsledighet. Denne arbeidsledigheten er varig og kalles likevektsledigheten. Likevektsledighet blir høy i en økonomi der:

Økt lønnspress fører til høyere likevektsledighet

Likevektsledighet Gode arbeidsmarkedstiltak fører til mindre mistilpasning og dermed lavere likevektsledighet. Inntektspolitikk og moderasjon i lønnsoppgjør fører til lavere lønnspress og dermed lavere likevektsledighet. Hvis det er svake økonomiske insentiver til å søke jobb for noen arbeidsledige og høy langtidsledighet, kan resultatet bli høyere likevektsledighet.

Arbeidsledighet og likevektsledighet Arbeidsledigheten er også avhengig av konjunkturer. Vi har denne sammenhengen: Når økonomien er i en høykonjunktur, er sysselsetting høy, og arbeidsledigheten blir lavere enn likevektsledigheten. Kampen om arbeidskraften fører normalt til at lønnsveksten øker. Myndighetene kan påvirke arbeidsledigheten og konjunkturene gjennom stabiliseringspolitikken. Er ledigheten høy kan de for eksempel stimulere økonomien ved å øke offentlige utgifter (dvs. gjennom finanspolitikken).

Sysselsetting og uførhet En halv million årsverk gikk tapt i arbeidslivet i Norge i 2005 på grunn av sykdom og arbeidsuførhet. Skjult arbeidsledighet innebærer at folk som i virkeligheten er arbeidsledige, av ulike grunner ikke kommer med i arbeidsledighetsstatistikken. Norge har høy sysselsettingsandel og lav arbeidsledighet sammenlignet med andre land. Men arbeidstakere i Norge jobber i gjennomsnitt få timer i uka sammenlignet med andre land.

Sysselsetting som andel av befolkningen, år

Gjennomsnittlig antall arbeidstimer per arbeidstaker per år, 2006

Tiltak mot ledighet For å oppnå lav ledighet må myndighetene sørge for at likevektsledigheten blir lavest mulig at næringslivet får gode og stabile rammebetingelser at økonomien som helhet har en stabil og god utvikling. Det er særlig viktig å forhindre at kraftige lavkonjunkturer slår ut i vedvarende høy arbeidsledighet.